חקלאות

גיבוש התכנית הלאומית לביטחון המזון 2050 – הצגת תוצרי ביניים

צילום:  סיוון שחור לע"מ

שש קבוצות העבודה עסקו בהיבטים שונים של ביטחון המזון, ביניהם: הרכב סל המזון של תושבי המדינה והרגלי הצריכה, תוצרת חקלאות מקומית, סחר ושיתופי פעולה בינלאומיים, תעשיות המזון, פיתוח וחדשנות ואובדן מזון ומחקר * בקבוצות הוצגו האתגרים והחסמים המרכזיים ונבחנו פתרונות אפשריים לטובת גיבוש תכנית לאומית לביטחון המזון בישראל ואספקת מזון טרי ובריא ברציפות, בעת שגרה ובעת חירום

התחזית השחורה התממשה: למרות הגשם - אלפי חקלאים על סף קריסה

יותר מ-40 אלף דונם של חיטה ירדו לטמיון בצפון ובדרום הארץ בשל הבצורת הקשה, כך עולה מנתוני קרן הביטוח קנט

בעוד החקלאים נאלצים לזרוע מחדש בעלות של מיליוני שקלים, השירות המטאורולוגי מדווח על ירידה דרמטית של עד 75% בכמות המשקעים

המחסור החמור בגשמים מכה קשות בחקלאי ישראל: יותר מ-40 אלף דונם של חיטה שנזרעו בנובמבר ירדו לטמיון בצפון ובדרום הארץ. על פי נתוני קנט, הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות, החקלאים נאלצים לזרוע מחדש את השטחים, בעלות של מיליוני שקלים.

העגבניות צומחות שוב

לאחר שפל חסר תקדים בייצור המקומי של העגבניות שנפגע מאז ה-7 באוקטובר, החקלאות המקומית חזרה לייצר למעלה מ-90% מהצריכה המקומית של עגבניות

מנכ"ל משרד החקלאות וביטחון המזון, אורן לביא: "לאחר תקופה קשה לענף, אנו עדים להתאוששות מרשימה של החקלאות המקומית, שמייצרת כיום למעלה מ-90% מהצריכה המקומית בעגבניות. השיקום המהיר התאפשר בזכות מסירותם של החקלאים הישראליים ותמיכות ייעודיות של המשרד להרחבת שטחים ולהגדלת היבול, מה שהוכיח כי חיזוק הייצור המקומי מצמצם את התלות בייבוא. זהו צעד משמעותי להבטחת ביטחון המזון בישראל ולהעצמת החקלאות המקומית בעתות משבר ובשגרה"

נשיא קרן יק"א העולמית עו"ד ויליאם כהן ומנכ"ל יק"א הנכנס אבינועם הלוי וצוותו, הגיעו לביקור במכון המחקר מיגל בקרית שמונה, שפונה במלחמה,

ביקור מנכ''ל קרן יק''א -

ביקור מנכ''ל קרן יק''א -
צילום מכון המחקר מיגל.jpg

וכן ערכו סיור ב'חוות המטעים' המחקרית, ופגשו במנהלי וחוקרי מו"פ צפון, שמעו על ההתמודדות והאתגרים בשנה האחרונה וגם על ההזדמנויות.

קרן יק"א מימנה במלחמה רכישת מיגוניות לביטחון החוקרים, שהמשיכו במחקרים בשטח, ב'חוות המטעים' בעמק החולה המופגז, וכן מסייעת במימון מחקרים חדשניים לטובת שיפור ענף החקלאות בגליל. יק"א אף תורמת רבות להתיישבות החקלאית בפריפריה, עוד מלפני קום המדינה. 

לאחר הערכת נזק של כמיליארד וחצי ש"ח: רובוטיקה ובינה מלאכותית ישקמו את החקלאות בצפון

קהילת GrowingIL תשקיע בפרויקטים חקלאיים באזור, שיסייעו להתמודד עם נזק של 1.5 מיליארד שקל מהמלחמה

ועם שינויי האקלים: "שילוב של רובוטיקה, בינה מלאכותית ופיתוחים מתקדמים נוספים יכול להחזיר את השגרה"

הנזק למגזר החקלאי בצפון בעקבות המלחמה, המוערך בכ־1.5 מיליארד שקל, ממחיש את גודל האתגר שמולו ניצבים החקלאים. אולם לצד המשבר, הפסקת האש עשויה להיות נקודת מפנה משמעותית: הזדמנות לא רק לשיקום, אלא גם להתחדשות והתייעלות של הענף.

"אין דונם נקי, ייקח 4 שנים לשקם. זה פשוט כאב לב" | חקלאי הצפון חוזרים לאדמות

עופר מוסקוביץ' ולבב ויינברג, חקלאים בגליל העליון, סיפרו לאולפן ynet על הנזקים שספגו לאחר יותר משנה של מלחמה:

"הפגיעה פה גורפת, זה לא פשוט". והם כבר לא בטוחים אם שווה להם בכלל לשקם את השטחים:  "עושה הרושם שהמדינה לא רוצה חקלאות בישראל. עשו פה רפורמות שרק פגעו בנו וסידרו הצלחה ליבואנים, שמוכרים לפעמים פרי מחו"ל במסווה של פרי ישראלי"

ועדת הכלכלה אישרה הוזלה משמעותית למחירי המים לחקלאות

התיקון לחוק המים ייקבע מנגנון חדש לקביעת תעריף המים , ויאפשר השקעה ממשלתית בתשתיות

התעריף ייקבע לפי עלות הפקת המים, הולכתם ואספקתם. חקלאים המשקים במי קולחים לא יישלמו על עלות הטיהור | ח"כ ששון גואטה: "בשורה לא רק לחקלאים אלא גם לאזרחי ישראל, שירוויחו מהגברת הייצור החקלאי והוזלת יוקר המחיה"

התיקון לחוק המים-קביעת תעריפי מים לחקלאות עבר שלשום (רביעי) בוועדת הכלכלה לקריאה ראשונה. לדברי מנכ"ל משרד החקלאות אורן לביא, מדובר בתיקון היסטורי שיאפשר את הגדלת הייצור החקלאי בהתאם ליעדי בטחון המזון שעליהם החליטה הממשלה.

חקלאות מדברית- העתיד?

ביקרנו בפרויקט ואדי עתיר והתאהבנו - עכשיו תורכם

פרויקט של חקלאות מדברית בת-קיימא המשלבת ערכים, ידע וניסיון בדואי מסורתי עם טכנולוגיות חדשניות ומודרניות • סעו לביקור טעים ותתאהבו גם, מומלץ כבר בחנוכה הקרוב

על כביש 31, בין מיתר לערד, נמצא הפרויקט של ואדי עתיר. פרויקט חקלאי חברתי, ייחודי ופורץ דרך של הקהילה הבדואית בנגב. הגענו לכאן השבוע, עם סקרנות גדולה להכיר אותו מקרוב.

'יום הקרקע' במַאֲדָמָה:

חגיגת אדמה, קהילה וחקלאות בעמק יזרעאל

האירוע כלל חקר מעמיק של בריאות הקרקע, תובנות על עתיד החקלאות לאור האתגרים הסביבתיים, מפגשים עם חקלאיות, חקלאים, מחקר ודור ההמשך של החקלאות בעמק ופעילויות חווייתיות שחיברו בין מדע, חינוך, חקלאות, היסטוריה וקהילה
 

בסוף השבוע החולף התקיים 'יום הקרקע' שנערך במַאֲדָמָה – המעבדה להתפתחות האדם בחקר האדמה בנהלל –יום קהילתי מרגש בחגיגה של הוקרה לאדמת העמק הפורייה, לחקלאיות ולחקלאים, ולמסורת החקלאית המפוארת שהפכה את העמק למקור גאווה אזורי ולאומי.

דרכים חדשות להזין את האדמה שלנו! גלו כיצד חקלאים מובילים את השינוי.

קליפורניה פתחה את שבוע האדמות הבריאות השנתי שלה, והדגישה את החשיבות של שיטות חקלאיות חדשניות שמטרתן לשפר את הקיימות והעמידות בפני שינויי האקלים. במהלך האירוע, היה דגש מרכזי על תהליך מחזור המטעים במלואם, שהומלך על ידי מזכירת החקלאות של המדינה, קרן רוס, יחד עם נציגים מלוח השנה האמריקאי של אגוזי האמונד.