התוכנית לקידום החקלאות האורגנית בישראל

משרד החקלאות וביטחון המזון מציג לראשונה את התוכנית לקידום החקלאות האורגנית בישראל כך תיראה החקלאות האורגנית: יציבה, רווחית וכלכלית יותר לאורך זמן ונגישה יותר לצרכן

השוק האורגני נמצא במגמת צמיחה עולמית. ברחבי העולם ישנם כ-1 מיליארד דונמים המעובדים בשיטות אורגניות, כאשר השוק האורגני בעולם התפתח במיוחד באירופה ובארה"ב. לצד זאת, ישנן מדינות נוספות, בהן השוק האורגני הולך וגדל, כמו סין. היקף המכר האורגני עלה מ-15 מיליארד אירו בשנת 2000 ל-136.4 מיליארד אירו ב-2023. בשל תועלותיה הבריאותיות והסביבתיות של החקלאות האורגנית, המשתקפות במגמה העולמית של ההשקעה בתחום והגדלת הצריכה, משרד החקלאות וביטחון המזון פועל להגדלת הייצור האורגני המקומי ומפרסם תוכנית אסטרטגית רחבת היקף לקידומו. כך תיראה החקלאות האורגנית בשנת 2035. התכנית האסטרטגית לקידום החקלאות האורגנית, שנכתבה בשיתוף הארגון לחקלאות אורגנית בישראל, "טוב השדה", היא חלק מהתכנית הלאומית לביטחון מזון של מדינת ישראל. במסגרת הסקירה שבוצעה לתכנית נמצא כי בשמונה מתוך עשר המדינות הנסקרות בהן יש תכנית ביטחון מזון, קיימת גם תכנית נלווית לקידום החקלאות האורגנית. 

התוכנית האסטרטגית לקידום החקלאות האורגנית מציגה יעד שאפתני להרחבת השטחים החקלאיים האורגניים בישראל מ-1.15% היום ל-10% בשנת 2035. כפועל יוצא, אחת המטרות העיקריות היא הסבת משקים חקלאיים מעיבוד קונבנציונלי לאורגני, וביסוס והרחבת המשקים הקיימים. התוכנית מציעה לתמוך בחקלאים בתקופת הסבת המשק כדי לעודד את הכניסה לענף. בתקופת המעבר מגידול קונבנציונלי לאורגני התוצרת עדיין נמכרת כקונבציונלית, אך עלויות הגידול גבוהות מהרגיל בשל שינוי הממשק החקלאי והירידה ביבול כתוצאה מכך. משכך, חקלאים רבים שמהססים להסב את משקיהם לגידול אורגני בשל תקופת המעבר יקבלו רשת ביטחון לביצוע המעבר. 

עוד במטרה לעודד כניסה של משקים חקלאיים לחקלאות האורגנית, מוצע לתקן את התנאים הבירוקרטיים הנדרשים לטובת הצטרפות כיצרן אורגני, לרבות: תקנות קיימות הזקוקות לעדכון, לצד היעדר תקנות ייעודיות לענפים שאינם נכללים בתקנות האורגניות הקיימות, כמו יין, דבש וחקלאות מים, ותהליכים המקשים בקבלת אישורים למוצרים ותכשירים חדשים.

בנוסף, כדי לסייע לחקלאים להטמיע את הפרקטיקות החקלאיות ולשפר את יעילות העבודה במשק לאורך זמן, התוכנית מציעה לעודד מחקר בתחום, לחזק את מערךהידע האורגני במערך ההדרכה הממשלתי, ולהקים חוות הדגמה ומשקי מודל שיעסקו במחקר ופיתוח חקלאי אורגני. 

מעבר להיבטים הכלכליים והמקצועיים, כדי להגדיל את הדרישה וההיכרות עם החקלאות האורגנית בקרב הציבור הישראלי, מומלץ לבצע הסברה אודות יתרונות המוצרים האורגניים, בהתאם לקבוצות יעד, פילוח קהלים והתאמת המסרים לקהל המבוגר ולקהל הצעיר כמו כן, התוכנית מציעה הטמעה משמעותית של  צריכת המזון האורגני גם במוסדות ציבוריים, כדוגמת בסיסי צה"ל, גני ילדים ובתי חולים, כפי שנעשה במדינות רבות בעולם.
במקביל, על פי התוכנית, יש להגביר את הפיקוח על גידול התוצרת האורגנית וסימונה, כדי לשמור על ייחודו של הענף, לחזק את אמון הצרכנים בתוצרת האורגנית המפוקחת, ולמנוע תחרות בלתי הוגנת מול "מתחרים" שמוכרים תוצרת המשווקת כאורגנית ללא היתר.

נכון לשנת 2024, במדינת ישראל ישנם 686 עוסקים בחקלאות אורגנית, הכוללים: 277 מגדלים, 87 משווקים, 79 מפעלים, 61 בתי אריזה, 60 יצואנים, 105 יבואנים, ו-17 ספקי תשומות. סך השטחים המגדלים חקלאות אורגנית בישראל עומד על כ-44 אלף דונם, מתוכם 35% מיועדים לגידולי שדה, 42% לגידולי פירות, 3% לגידולי ירקות, 2% לגידולי תבלין ו-18% לגידולים אחרים.

מבחינת הייצוא העולמי של תוצרת אורגנית, רובו מיועד למדינות האיחוד האירופי ולארה"ב, המייבאות בעיקר ממדינות אמריקה הלטינית. לנוכח התועלות של החקלאות האורגנית, האיחוד האירופי מקצה כ-16 מיליארד אירו בשנים 2023 עד 2027 לתמיכה בהסבה ותחזוקה של חקלאות אורגנית. כ-11% מהשטחים החקלאים באיחוד משתמשים בשיטת עיבוד אורגנית,, כחלק מהתהליך להשגת יעד האיחוד האירופי של 25% שטח אורגני עד 2030. בישראל, נכון ל-2024, כ-44,000 דונם הם בחקלאות אורגנית, כ-1.15% מהשטח החקלאי. 0.42% מהמכר של פירות וירקות בישראל הוא מתוצרת אורגנית, וכ-6% מייצוא התוצרת החקלאית היא אורגנית. 

החקלאות האורגנית היא גישה חקלאית השואפת להפחית את התלות בתשומות חיצוניות למשק, לצד הגברת השימוש במשאבים פנימיים לטיפול במשק. כלומר, משקים אורגניים הם משקים בהם מסתמכים על תהליכים אקולוגיים ועל הידע של החקלאי למען הטיפול בגידולים. השיטה האורגנית מסייעת בשמירה על ביטחון המזון, משום שהיעדר השימוש בחומרים כימיים מסייע לקרקע להישמר כפורייה לזמן רב יותר. מחקרים מצביעים על יתרונות סביבתיים ובריאותיים רבים, לרבות: הפחתת פליטות גזי חממה, הגברת ספיחת פחמן בקרקע החקלאית, מניעת סחף קרקעות והגברת פוריות הקרקע, שמירה על מגוון ביולוגי, הקטנת תלות בתשומות מיובאות והפחתת החשיפה לחומרי הדברה. 

בישראל, התוצרת האורגנית מסומנת ומפוקחת על פי חוק הסדרת תוצרת אורגנית, התשס"ה – 2005. גידול המוצרים האורגניים מלווה במנגנוני פיקוח ובקרה לאורך כל שלבי הגידול והייצור. בשווקים, המוצרים האורגניים נושאים את סמליל הפיקוח של משרד החקלאות וביטחון המזון. מוצרים שאינם נושאים את הסמליל, אינם אורגניים לפי החוק. 

קידום התוכנית וניהולה יהיה של האגף החדש לקידום חקלאות ישראלית במשרד החקלאות וביטחון המזון. כזכור, האגף החדש נועד לקידום מדיניות שר החקלאות וביטחון המזון לחיזוק החקלאות המקומית, בין היתר באמצעות חיזוק התועלות האסטרטגיות של החקלאות המקומית וחיבורם לביטחון המזון הלאומי, חינוך לחקלאות ועידוד חקלאות בת-קיימא בישראל.