לא רק בדבש: הכל על התפוח
מתפוחי הבר בקירגיסטן ועד לאלפי הזנים המתורבתים כיום: איך מטפחים את הזנים הכי טעימים והכי חזקים, מהן הרכבות ואיך מתמודד עץ עם חילופי העונות. וגם: מי אמר שהתפוח הוא הפרי האסור?
התפוח הוא אחד הסמלים המרכזיים של ראש השנה, ועל פי המסורת היהודית נהוג לאחל זה לזה שנה טובה ומתוקה ולתבל את הברכה באכילת תפוח טבול בדבש. מקורו של עץ התפוח רחוק מאוד מכאן, מאזור מרכז אסיה, אך הוא טמן עד מהרה את שורשיו גם בבוסתני ארץ ישראל ובתרבות העמים המקומיים.
כיום מזוהה התפוח במיוחד עם פרי עץ הדעת בסיפור גן העדן בתנ"ך, אך לקישור הזה אין כל זכר במקרא או בספרות חז"ל. החיבור של התפוח לגן העדן נעשה מאוחר יותר, בעולם הנוצרי, והוא אכן רווח מאוד באמנות האירופית, שבה פסלים וציירים הציגו שוב ושוב את הפרי האסור בצורת תפוח. כך הוא התבסס בתודעתנו ובתרבותנו כיום, והתפוח הפך לסמל לדעת, לחיי נצח, לפיתוי ולחטאי האדם.
עץ תפוח
Image by S. Hermann & F. Richter from Pixabay