לא רק אבוקדו: 10 מאכלים משמינים שכדאי לכולנו להכניס לתפריט
כל המזונות ברשימה עשירים בקלוריות או בשומן, אך מספקים ערך תזונתי גבוה במיוחד,
ולכן כדאי לשלב אותם בתזונה. המפתח הוא איזון ומתינות – צריכה של כמויות קטנות ומבוקרות תאפשר ליהנות מהיתרונות הבריאותיים מבלי להוביל לעלייה במשקל
1. אבוקדו
כמה משמין?
כ-160 קלוריות ל-100 גרם, כ-15 גרם שומן
למה כדאי לאכול?
האבוקדו מכיל שומנים חד-בלתי-רוויים, הידועים כבריאים ללב, שמסייעים בהפחתת רמות הכולסטרול הרע (LDL) ומגבירים את הכולסטרול הטוב (HDL). הוא עשיר בוויטמין E, ויטמין K, אשלגן (יותר מבננה!), וסיבים תזונתיים התומכים בעיכול תקין. האבוקדו גם מכיל נוגדי חמצון כמו לוטאין, התורמים לבריאות העיניים. צריכה מתונה של אבוקדו (למשל, חצי אבוקדו ביום) תורמת לשובע לאורך זמן, מה שיכול לסייע בשליטה על התיאבון.
2. אגוזים (למשל, שקדים, אגוזי מלך, קשיו)
כמה משמינים?
כ-600 קלוריות ל-100 גרם, 50-70 גרם שומן, תלוי בסוג
למה כדאי לאכול?
אגוזים הם מקור מצוין לשומנים בריאים, חלבונים, סיבים, ומיקרו-נוטריינטים כמו מגנזיום, ויטמין E ואומגה-3 (במיוחד באגוזי מלך). מחקרים מראים כי צריכת אגוזים קשורה להפחתת הסיכון למחלות לב, שיפור תפקוד המוח, ואף עשויה לסייע בשמירה על משקל תקין בשל תחושת השובע שהם מספקים. כמות מומלצת: 20-30 גרם ליום (חופן קטן).
אגוזים
3. שמן זית
כמה משמין?
כ-900 קלוריות ל-100 מ"ל, 100% שומן
למה כדאי לאכול?
שמן זית כתית מעולה הוא אחד השומנים הבריאים ביותר, עשיר בחומצות שומן חד-בלתי-רוויות ונוגדי חמצון כמו פוליפנולים. הוא תומך בבריאות הלב, מפחית דלקות בגוף, ומסייע בספיגת ויטמינים מסיסים בשומן (A, D, E, K). מחקרים מצביעים על כך ששמן זית קשור להפחתת הסיכון למחלות כרוניות כמו סוכרת מסוג 2 ושבץ. כמות מומלצת: 1-2 כפות ביום, רצוי כתוספת לסלט או לבישול קל.
שמן זית
4. שוקולד מריר (70% קקאו ומעלה)
כמה משמין?
כ-600 קלוריות ל-100 גרם, 35-45 גרם שומן
למה כדאי לאכול?
שוקולד מריר עשיר בפלבנואידים, נוגדי חמצון שתומכים בבריאות הלב על ידי שיפור זרימת הדם והפחתת לחץ דם. הוא מכיל גם מגנזיום, ברזל ונחושת, התורמים לתפקוד תקין של הגוף. צריכה מתונה (כ-20-30 גרם ליום) עשויה לשפר את מצב הרוח בשל השפעתו על ייצור סרוטונין. חשוב לבחור שוקולד עם מינימום סוכר.
