חקלאות ישראלית על סף קריסה: "אין תמיכה ואין יד מכוונת"
אבי פיין, בעל משק חקלאי, מזהיר כי יוקר הפירות והירקות נובע ממחסור בהיצע, יוקר תשומות וחוסר תמיכה ממשלתית. ללא תמריצים והיערכות נכונה, חקלאות ישראל בסכנת הכחדה. ריאיון מדאיג
אבי פיין, הבעלים של משק פיין, חושף בפנינו את האמת הקשה מאחורי המחירים העולים של הפירות והירקות. לדבריו, לא רק שהמלחמות ופגעי הטבע משפיעים על המחירים, אלא שהמדינה לא מספקת לחקלאים את הכלים והתמריצים הנחוצים להישרדות ולצמיחה. "אם לא תהיה יד מכוונת ותמיכה ממשלתית אמיתית, חקלאות ישראלית תימחק מהקיום – ועם זה, גם הביטחון התזונתי שלנו ייפגע קשות", הוא מזהיר.
מה דעתך על מחירי של הפירות והירקות?
"זה עניין של היצע וביקוש, אבל יש עוד כמה משתנים שנכנסים כמו המצב המלחמתי ואי אפשר להתעלם מה 7.10 - שטחים שלמים נכחדו, לא טופלו ולא עובדו כי אי אפשר היה, אז נוצר חוסר. ולכן השנה מחירי הפירות והירקות מעל הממוצע משנים עברו".
האם נראה הוזלה בשנים הקרובות?
"אם הממשלה תשכיל, וזה דבר שאני אומר כבר שנים, לעודד את החקלאים לטעת מטעים חדשים, להרחיב את שטחי הגידול על ידי תמריצים כמו הוזלת תשומות חקלאיות שזה מחירי המים, מחירי הקרטונים, חומרי אריזה, חומרי הדברה ודישון ועוד, אם יתנו את הדעת בנושא זה בצורת תמריצים או הוזלה נוכל להרחיב ולגדל עוד שטחים. הרווחיות של החקלאים ירדה בצורה דרסטית במשך השנים, אז הרבה חקלאים עזבו את השטחים. אם הממשלה תעשה את כל זה, אז זה יבוא לידי ביטוי בהוזלה של הפירות והירקות, אבל המדינה לא עושה מספיק".
פתחו את היבוא מחו"ל כדי ליצור תחרות, אבל בפועל זה מייקר את המחירים. למה?
"היבוא מחו"ל היה זריית חול בעיניים. לא יכול להיות שפרי שמגיע מחו"ל ב 8-9 שקלים בנמל כמו תפוחים או אגסים ימכרו באותו מחיר שזה עולה לאותו היבואן, ולכן הוא ימכור אותו פי 2. אז מי מתעשר? היבואנים. החקלאים לא מגדלים כי מכניסים עוד תוצרת חקלאית לשוק, ההיצע של הפירות והירקות גדל, ואז החקלאי הישראלי לא מקבל את מה שהוא היה צריך. זה מעין מעגל, וכך לאט לאט החקלאות הישראלית נכחדת. יוקר המחיה לא ירד כתוצאה מהייבוא, הוא רק עלה".
