פשרת דיכטר בעניין המכסים
יותר חיטה מארה"ב תמורת הגנה על החקלאים
שר החקלאות מציע להתחייב על יבוא של 30% מהחיטה מארה"ב – בתמורה להשארת המכסים של ישראל על תוצרת חקלאית רגישה.
האוצר מתנגד לתוכנית שתייקר את החיטה, אך במשרד החקלאות מדברים על תוספת עלות של 10% בלבד. ראש הממשלה יידרש להכריע בסוגיה עד מועד סיום המו"מ עם ארה"ב ב-9 ביולי
במסגרת הדאגה לביטחון המזון, ועל רקע דרישת ארה"ב לביטול המכסים על יבוא תוצרת חקלאית מארה"ב לישראל, שעלולה לפגוע במגדלים הישראלים, גיבש שר החקלאות אבי דיכטר בתמיכתו של שר הכלכלה ניר ברקת הצעה חלופית: השארת המכסים על חלק מהתוצרת החקלאית האמריקנית ובתמורה הגדלה משמעותית ביבוא חיטה מארה"ב. במסגרת ההצעה, יישראל תתחייב לייבא 30% מהחיטה שנכנסת לישראל מארה"ב.
על פניו נראה כי הנזק מהורדת המכסים על יבוא מארה"ב אינו גדול, משום שכיום מיובאים משם בעיקר תפוחים, אגסים, שקדים וביצים לתעשייה – מוצרים שהמיסוי עליהם הסתכם בסך של 42 מיליון שקל לשנה בלבד. ואולם, לפי מחקר שעשו במשרד החקלאות, פתיחת היבוא מארה"ב ללא מכס תרחיב מאוד את מגוון המוצרים המיובאים ותהיה בעלת השפעה הרסנית על כ-13 ענפי חקלאות ותעשייה אגרו-חקלאית, לרבות מוצרי חלב, בשר, ירקות קפואים ועוד.
להערכת משרד החקלאות, מדובר בנזק של מיליארדי דולרים לשנה, וכן בסיכון ממשי לאובדן יכולת האספקה העצמית של תוצרת טרייה – יכולת שחשיבותה הומחשה עם הפסקת היבוא של תוצרת חקלאית ממדינות כמו טורקיה וירדן והמחסור שנוצר בעקבות זאת בישראל.
באוצר מתנגדים לתוכנית משום שהיא תביא לעלייה במחיר החיטה, ולו רק בגלל הוצאות ההובלה הגבוהות מארה"ב בהשוואה לאירופה. במשרד החקלאות טוענים כי מדובר בעלות נוספת של 10% בלבד, אבל באוצר מעריכים זאת בהרבה יותר. כמו כן, האוצר נוקט באופן מסורתי מדיניות שתומכת בפתיחת היבוא ובהגברת התחרות.
ככל הנראה מי שיצטרך להכריע בנושא ומהר – המו"מ על המכסים בין ישראל לארה"ב אמור להסתיים ב-9 ליולי – הוא ראש הממשלה. נתניהו יצטרך בין שמירה על ביטחון המזון של מדינת ישראל וקיום חקלאות מקומית לבין הסיכוי להוריד את מחירי התוצרת החקלאית בארץ ואת יוקר המחיה, בעקבות התחרות הצפויה מהתוצרת האמריקנית.
לטענת מנכ"ל משרד החקלאות אורן לביא, יבוא סחורה חקלאית מארה"ב ללא הגנה ומכס, לצד החרמות על ישראל והסגירה של שוקי יצוא, הם מתכון לחיסול חלק מענפי החקלאות הישראליים הרגישים במיוחד. ""אנחנו בכלכלת אי ואין עם מי לסחור מהשכנים", אמר לביא בשיחה עם ynet. "בהסכם הסחר עם ארה"ב ישנם 428 סעיפי מכס חקלאיים, שמוטל עליהם מכס כדי להגן על תוצרת הארץ. כעת, במסגרת השיחות, צמצמנו זאת ל-50 פריטי מכס מ-13 ענפי חקלאות שהגדרנו כרגישים, ענפים שעלולים לא לשרוד בעקבות יבוא חופשי ללא מכס מארה"ב.
