תמיכות של כ-130 מיליון ש"ח למגדלי הדגים, בדגש על צמצום הנזק מהפחתת המכסים

משרד החקלאות פרסם נוהל לתמיכה בענף לשנתיים הקרובות,

במסגרת מדיניות לחיזוק החקלאות המקומית. מנכ"ל ארגון מגדלי הדגים, ל'דבר': "בכוונתנו להגדיל את הייצור, הנוהל החדש מאפשר אורך נשימה"

 

משרד החקלאות וביטחון המזון פרסם נוהל לתמיכה ישירה בסך של כ-130 מיליון שקלים לענפי הדגה והמדגה בשנתיים הקרובות. התמיכה נועדה לסייע למגדלי דגים בבריכות, בדייגים בכנרת ובמגדלי דגים אחרים לשקם את תחום הדגה והמדגה ולעודד ייצור מקומי של דגי מאכל. המדינה גם איחדה בין שני נהלי תמיכות: למגדלי דגים בבריכות ולדייגים בים, במטרה לייעל את התמיכות ולייצר היגיון יותר אחוד בתכנון אספקת הדגים.

80 מיליון שקלים יוקצו למגדלי דגים בבריכות ודייגים בכנרת המגדלים דגים מסוג אמנון, קיפון (בורי) וקרפיון. נוסף על סכום זה, יוקצו כ-40 מיליון שקלים בשנה עבור השנים 2025 ו-2026, לסיוע למגדלי הדגים שנפגעו מהפחתת מכסים על דגים מיובאים בשנים האחרונות. סכום התמיכה השנתי יחושב בהתאם להיקף השיווק בפועל, ויעמוד על כ-4,500 שקלים לטון דגים.

 

על רקע הורדת המכסים בענף בשנים 2022-2025, נוהל התמיכה כולל גם תמיכה בענף החקלאות הימית ובמגדלי דגים אחרים, כגון: דניס, ברמונדי, בס, לברק, פורל ואחרים. התמיכה, בשיעור של עד 50 מיליון שקלים – 25 מיליון ש"ח בשנה, תוענק לפי חישוב של 4 ש"ח לק"ג, 3 ש"ח לק"ג ו-2.5 ש"ח לק"ג בשנים 2026-2024, בהתאמה.

יוסי שטיינברג, סמנכ"ל מימון והשקעות במשרד החקלאות וביטחון המזון: "מדובר במהלך ששם את המגדלים במרכז, תוך התמודדות עם אתגרי התחרות כתוצאה מהורדת המכס ושמירה על הייצור המקומי. איחוד נהלי התמיכה נועד לפשט את התהליכים עבור המגדלים, להעניק להם ודאות תקציבית גבוהה יותר ולהגביר את האפקטיביות של מערך התמיכות".

בארגון מגדלי הדגים בירכו על התמיכה וציינו לטובה את השיח המשותף בין המגדלים לבין גורמי המקצוע במשרד החקלאות וביטחון המזון. מהארגון נמסר ל'דבר': "אנו שמחים על קיומו של שיח הדדי מתוך הבנה מעמיקה של חשיבות הענף, לטובת רציפות וזמינות של אספקת חלבון איכותי ובריא לאזרחי ישראל".

חן פלור, מנכ"ל ארגון מגדלי הדגים, אמר ל'דבר': "ארגון מגדלי הדגים ומשרד החקלאות מגבשים בימים אלה צעדים ליישום התוכנית האסטרטגית להגדלת הייצור המקומי של דג ישראלי טרי, כחלק מתוכנית ביטחון המזון של ישראל. בכוונתנו להגדיל את הייצור באמצעות שילוב בין פיתוח המדגה המסורתי להקמת מתקני גידול אינטנסיביים חדישים. נוהל התמיכות החדש מאפשר למגדלים את אורך הנשימה הנדרש בכדי להיכנס לתהליך התכנון והביצוע של צעדים אלה. כעת עלינו להוביל יחד עם משרד החקלאות תוכנית השקעות מקיפה ומהלך לשחרור חסמים רגולטוריים, להרחבת מתקנים קיימים והקמת מתקני גידול חדשים בשטחי המדגה".

המחירים של הפחתת המכסים

התמיכה למגדלים מוקצית במסגרת סיכום שנחתם בין משרד החקלאות ומשרד האוצר בדצמבר 2022, בעקבות הודעת שר האוצר דאז אביגדור ליברמן על הפחתת מכסים על ייבוא דגים. ההחלטה על הקצאת התמיכה התקבלה נוכח ירידה של יותר מ-40% בפעילות בענף המדגה מאז החלה הפחתת המכסים 2016.