תמיכה ישירה למגדלי עצי זית על סך 30 מיליון ₪

כחלק ממאמצי משרד החקלאות וביטחון המזון לתמוך במגדלי עצי הזית בישראל ולחזק את ייצור שמן הזית המקומי, המשרד יעניק גם השנה, תמיכה ישירה למגדלים על סך 30 מיליון ₪

משרד החקלאות וביטחון המזון רואה בענף הזית חשיבות רבה הן מבחינה חקלאית-כלכלית והן מבחינה תרבותית, היסטורית וסביבתית. גידול מקומי של עצים אלו מפחית את התלות בייבוא מזון בסיסי ובריא ומהווה חלק מתפיסת ביטחון המזון הלאומי שמוביל המשרד. לפיכך משרד החקלאות וביטחון המזון ממשיך לתמוך באופן ישיר בענף הזית בישראל, ולסייע למגדלים המקומיים להתמודד עם הפחתת המכסים על שמן הזית, במטרה לאפשר להם וודאות שתבטיח המשך ייצור שמן זית מקומי. התמיכה הישירה בסך 30 מיליון ₪ לשנת 2025, תינתן בגין שטחי כרמים מניבים בלבד ותחולק למגדלי זיתים לשמן בהתאם לטכנולוגיית הגידול (בעל ושלחין) ובהתאם לקריטריונים נוספים שנקבעו על ידי המשרד. 
כזכור, המכס על יבוא שמן הזית לישראל הופחת ב-90% במהלך שנת 2023 והתמיכה הזו, כפי שניתנה משנת 2023, היא חלק מהסדר שערך משרד החקלאות מול משרד האוצר, למעבר לתמיכה ישירה.
במשרד החקלאות וביטחון המזון מציינים כי בשנתיים האחרונות היבול העולמי פחת, דבר שגרר נסיקה במחירי שמן הזית בעולם וגם בישראל. תמיכה זו מאפשרת את שימור הייצור המקומי בענף.

ענף הזית הוא אחד מענפי החקלאות הוותיקים והנפוצים בישראל, שמן הזית הישראלי נחשב לאיכותי ובעל ערכים תזונתיים גבוהים. בנוסף, עצי הזית הם חלק בלתי נפרד מהנוף הארץ ישראלי ומהמורשת המקומית, עצי הזית עמידים לבצורת ומותאמים לאקלים המקומי הים תיכוני, הם תורמים למניעת סחף קרקע, בעלי ערך אקולוגי רב, משמרים שטחים פתוחים ומפתחים תהליכי עיור. 

סמנכ"ל מימון והשקעות במשרד החקלאות וביטחון המזון, יוסי שטיינברג: "לנוכח האתגרים העולמיים בענף הזית, שינויי האקלים, עליות המחירים ואתגרי היבוא יש חשיבות רבה בחיזוק תעשיית שמן הזית המקומית, כחול לבן. שמן זית הוא אחד מהמרכיבים החשובים בתזונה הישראלית וכחלק מתוכנית ביטחון המזון למדינה, שהמשרד מוביל, הוא ישקיע גם בטכנולוגיות חדשות להוזלת הגידול והייצור של שמן הזית. המשרד תומך גם במחקר ופיתוח בענף במטרה לשפר את יעילות הזנים, שיטות הגידול וקידום שיתופי פעולה בין-לאומיים".