החווה שמכשירה את הדור הבא בשדות: "מגדלים חקלאים עם ידע חדש"
חממה בה הצמחים גדלים במקום באדמה על מים, תלמידים-חוקרים שמתלהבים מאגרונומיה,
שיתוף של הקהילה, אפס טביעה פחמנית – וחלום אחד: לגדל פה דור של ילדים שיידעו לעשות חקלאות חדשנית, וגם כזו שתשמור על הכדור שלנו. איך עושים את זה? צפו בביקור בחווה החקלאית בדימונה, שביחד עם קבוצת חיפה, מכינה את כולנו לעתיד
בלב המדבר בדימונה שוכן מקום מיוחד – חווה חקלאית ששמה לה למטרה להכשיר את דור העתיד של החקלאים, ומי שיישארו פה גם אחרינו כדי להתמודד עם משבר האקלים ואתגר המזון בישראל. "דור העתיד ייצא מפה לא רק חקלאי, אלא חקלאי עם ידע", מכריזה אפרת שחר מנהלת החווה. כדי לממש את החזון הזה מכשירים אפרת ואנשי החווה, בשיתוף קבוצת חיפה, תלמידים לעסוק בחקלאות בעזרת טכנולוגיות חדשניות.
"ה-DNA שלנו בקבוצת חיפה הוא לשתף ידע", אומר יוסי סופר, אגרונום פרוייקטים חינוכיים בחווה, "אנחנו רואים פה מקום שבו גם התלמידים יכולים בעצמם לייצר ידע, לבוא עם סקרנות לשאול שאלות, לחפש פתרונות – ולעשות עבודת חקר, והכל עם אפס טביעה פחמנית".
את יוסי אנחנו פוגשים בחממה ההידרופונית שבפתח החווה החקלאית. "הידרופוניקה, זה לא כמו שאתה רגיל לגדל צמחים באדמה – פה אין אדמה, הגידולים נמצאים על מגש צף שטבול בתוך תמיסת דשן והגידול הוא על מים", הוא מסביר לאבנר גולן, חקלאי מקיבוץ כנרת שהגיע מהצפון לביקור בחווה הדרומית.
עד לפני ארבע שנים עבדו בחווה בדימונה בשטח פתוח והצמיחו גידולים שנשתלו באדמה. בחלוף השנים הקימו את "המרכז להזנת הצמח", במסגרתו מבצעים התלמידים עבודות מחקר סביב דישון – והבסיס הפך מאדמה למים. "אנחנו מלמדים את הילדים איך למקסם את הגידול מבחינת איכות וכמות", מספר סופר. "בשלב מסוים החלטנו גם לעלות כיתה ועברנו לחממה הידרופונית".
יוסי מציג בגאווה לאבנר את הניסויים שעושים תלמידיו בתוך החממה: "פה אנחנו מגדלים עירית בעזרת הידרופוניקה. שמנו כאן דשן בשחרור מבוקר, שמשתחרר בהתאם למזג האוויר בחוץ".
