שמתם את העגבנייה במקרר? חבל | מדריך לאחסון ירקות ופירות
עגבנייה שהופכת לרסק, חסה שנובלת ותפוח שמתקמט אחרי יומיים – למה זה קורה ואיך אפשר למנוע את זה? הבחירה, השטיפה, האחסון והאוורור: כך תוודאו שהפירות והירקות שקניתם יחזיקו לאורך זמן
כולנו מכירים את הרגע הזה — פותחים את המקרר ומגלים שהירקות והפירות שקנינו רק אתמול, כבר ממש לא מה שהם היו, עד כדי כך שאין ברירה אלא לזרום אותם לזבל. שמירה על טריות הפירות והירקות מתחילה באחסון נכון – והוא יכול להאריך משמעותית את חיי המדף ולחסוך לא מעט כסף.
"השלב הקריטי הראשון הוא בחירת הפירות והירקות״, מסביר אבי פיין, הבעלים של משק פיין – משק חקלאי שמוכר פירות וירקות ישירות מהחקלאי לצרכן, שמשיק בימים אלה סניף חדש בקרית השרון נתניה. "כדאי למשש ולבחון את המוצר – לוודא שהוא לא רך מדי, ללא פגיעות, חתכים או סימני ריקבון. ככל שתקנו את התוצרת קרוב יותר למועד הקטיף, כך היא תישמר זמן רב יותר. לכן, קנייה ישירה מהחקלאי עדיפה – היא מדלגת על שלב האחסון אצל המשווקים". פיין גם מזהיר מהפעולה הטבעית שרבים עושים – שטיפה מראש. ״אל תמהרו לשטוף את הפירות והירקות עם הגיעם הביתה – הלחות שמצטברת עשויה לקצר את חיי המדף שלהם. גם חיתוך מוקדם לפני אחסון אינו מומלץ".
"הסוד" הגדול בשמירה על הטריות טמון כולו באחסון. "חלק מהפירות והירקות פולטים גז אתילן, שמאיץ את ההבשלה של תוצרת סמוכה – ולעיתים גם את הריקבון. בין הפולטים: תפוחים, אגסים, שזיפים, אפרסקים, תפוחי אדמה, בננות ועוד. לכן כדאי לאחסן אותם בנפרד מפירות וירקות אחרים. מצד שני, אם אתם רוצים לזרז הבשלה – כמו באבוקדו קשה – אפשר לשים אותו לצד בננה כדי לקצר תהליכים. לרוב הפירות והירקות לא כדאי להיות כלואים בשקיות ניילון אטומות. אם בחרתם לאחסן בשקית – עדיף שתהיה שקית נייר או שקית ניילון מחוררת, כדי לאפשר אוורור ולמנוע הצטברות לחות".
