פגיעה קשה במאביקים עלולה להוביל לצמצום מגוון הגידולים
צפי למחסור ביבולים בשנת 2025 בעקבות מאות כוורות שנפגעו או לא טופלו כלל
מועצת האבקה והדבש מודיעה על צפי למחסור ביבולים בשנת 2025 כתוצאה מנזקי המלחמה בצפון ובעוטף בעקבות מאות כוורות שנפגעו או לא טופלו כלל
פגיעה קשה במאביקים עלולה להוביל לצמצום מגוון הגידולים, לירידה בתפוקה ולעליית מחירי המזון. זאת מדובר בפגיעה קשה בתהליך האבקה שאחראי על כ-30% מייצור המזון בעולם.
הדבורה למעשה נחשבת לאחת מקבוצות המאביקים החשובה ביותר בטבע. מעל 75% מגידולי המזון בעולם תלויים בצורה כל שהיא בהאבקה על ידי בעל חיים בפרט הדבורים. גידולים כמו פירות, תפוחים, אגסים, דובדבנים, ירקות עגבניות, מלפפונים ואגוזים כמו שקדים, הם רק חלק מתוצרת חקלאית שמושפעת ישירות מהאבקה של דבורים.
בתערוכת אגרו משוב 2024 שעסקה בחשיבות ביטחון המזון ,העלו על סדר היום, את החשיבות של הערך הכלכלי של שירותי האבקה בארץ ובעולם שמגיע למאות מיליארדי דולרים ועל הצורך והתלות של חקלאים בדבורים, על מנת לייצר מזון באיכות גבוהה ובכמויות מספקות.
מועצת האבקה והדבש, בניהולם של מנכ"ל המועצה אופי רייך וסמנכ"ל המועצה אבי ברוך, העלתה למודעות את נושא חשיבות האבקה בישראל והשפעתו על יוקר החייה וביטחון המזון, במסגרת תערוכת החקלאות הגדולה "אגרו משוב" 2024 שהתקיימה השבוע, ואת השפעת מלחמת חרבות ברזל על תהליך האבקה ועל קהילת הדבורים בישראל. בין הדברים שדוברו בתערוכת אגרו משוב עלה כי :
1. מאות כוורות בצפון ובעוטף עזה היו בלתי נגישות לטיפול במהלך המלחמה – במקרים כאלו חלק גדול מהכוורות סובלות מטפיל, סוג של קרצייה, שמתיישב על הדבורה, שידועה כחיה מאוד בריאה ומדביק אותה בווירוסים.
2. שריפות- נשרפו בעיקר בצפון אלפי דונמים של שטחי מרעה ולדבורים אין מה לאכול – דבורה חיה וניזונה משטחי מרעה לאורך השנה. ככל שהמרעה יותר טבעי כך הדבש שמייצרות הדבורים יותר טבעי
3. על מנת שהדבורים יערכו לקראת החורף ,בכוורות נהוג לאסוף לפני החורף את הדבש ולפזר להן מי סוכר במקום, שיחזיקו את החורף וישרדו – כעת בעקבות המלחמה נוצר מצב שהדבורים בצפון עלולות לרעוב בחורף הקרוב.
4. נוצר מצב בעיקר בצפון בעוטף עזה, שלא ניתן היה להכניס את הכוורות למטעי האבוקדו. גידול אבוקדו תלוי מאוד בתהליך האבקה שמבצעות דבורים , בעיקר דבורי בר. דבורי הבר נעות בין הפרחים של עצי האבוקדו ומעבירות אבקה מפרח זכרי לפרח נקבי של עץ אחר. האבקה זו תוביל להתפתחות פירות האבוקדו. אבוקדו ידוע בישראל כגידול הכי גדול שללא דבורים עלול להפוך להיות לא כלכלי.