התחזית השחורה התממשה: למרות הגשם - אלפי חקלאים על סף קריסה

יותר מ-40 אלף דונם של חיטה ירדו לטמיון בצפון ובדרום הארץ בשל הבצורת הקשה, כך עולה מנתוני קרן הביטוח קנט

בעוד החקלאים נאלצים לזרוע מחדש בעלות של מיליוני שקלים, השירות המטאורולוגי מדווח על ירידה דרמטית של עד 75% בכמות המשקעים

המחסור החמור בגשמים מכה קשות בחקלאי ישראל: יותר מ-40 אלף דונם של חיטה שנזרעו בנובמבר ירדו לטמיון בצפון ובדרום הארץ. על פי נתוני קנט, הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות, החקלאים נאלצים לזרוע מחדש את השטחים, בעלות של מיליוני שקלים.

"עדיין קיים גירעון גדול בכמויות הגשם", מזהיר ד"ר עמוס פורת מהשירות המטאורולוגי, שמדווח על ירידה של עד 75% בכמות המשקעים באזורים מסוימים. "בימים האחרונים ירדו גשמים באזורים שונים בארץ וזאת לאחר כשלושה שבועות בהם כמעט ולא ירדו גשמים. בחלק מאזורי הארץ ירדו כמה עשרות מילימטרים מאז ה-19 בדצמבר, אולם עדיין קיים גירעון גדול הן בכמויות הגשם בחודש דצמבר והן בכמויות המצטברות מתחילת העונה".

המחסור החמור בגשמים בישראל מכה בחקלאים: על פי נתוני קנט, הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות, למעלה מ-40,000 דונם של חיטה שנזרעו בנובמבר ירדו לטמיון. החקלאים נאלצים לזרוע מחדש, בעיקר באזורים שמדרום לקריית גת, יישובי עוטף עזה כמו כיסופים ואורים, וכן בעמק יזרעאל, עמק החולה ועמק המעיינות.

"הגשמים ירדו בכמה גלים שביניהם היו הפוגות ארוכות", מוסיף ד"ר פורת. "בסוף השבוע הם פקדו בעיקר את מרכז הארץ כשהכמויות הבולטות היו באזור השרון (70-60 מ"מ), אולם בהמשך הגשמים ירדו בעיקר בצפון הארץ".

בקנט מסבירים כי במרבית השטחים גידולי החיטה הם גידולי בעל הזקוקים לגשמים כדי להתפתח. זמן הגידול הראשוני המיטבי של החיטה, המיועדת לקמח או כמזון בהמות, הוא כארבעה חודשים והיא אמורה להגיע לשיאה בחודש פברואר. עד כה, באזורי הגידול של החיטה, בצפון ובדרום ירדו מילימטרים בודדים ובחלק מהמקומות כלל לא.