העגבניות צומחות שוב
לאחר שפל חסר תקדים בייצור המקומי של העגבניות שנפגע מאז ה-7 באוקטובר, החקלאות המקומית חזרה לייצר למעלה מ-90% מהצריכה המקומית של עגבניות
מנכ"ל משרד החקלאות וביטחון המזון, אורן לביא: "לאחר תקופה קשה לענף, אנו עדים להתאוששות מרשימה של החקלאות המקומית, שמייצרת כיום למעלה מ-90% מהצריכה המקומית בעגבניות. השיקום המהיר התאפשר בזכות מסירותם של החקלאים הישראליים ותמיכות ייעודיות של המשרד להרחבת שטחים ולהגדלת היבול, מה שהוכיח כי חיזוק הייצור המקומי מצמצם את התלות בייבוא. זהו צעד משמעותי להבטחת ביטחון המזון בישראל ולהעצמת החקלאות המקומית בעתות משבר ובשגרה"
המלחמה שפרצה ב-7 באוקטובר, פגעה בחודשים הראשונים ב"אסם הירקות של מדינת ישראל" באזור הנגב. כתוצאה מכך ייצור העגבניות המקומי נפגע. אחר שנים בהן צומצם ייצור העגבניות המקומי, לאור מדיניות עידוד היבוא בעשור האחרון, ולאחר הפחתות המכס שלא לוו בתמיכות מתאימות לחקלאים, ספג הייצור מקומי מכה משמעותית נוספות ב-7 באוקטובר 2023. אולם בתקופה האחרונה החקלאות המקומית חזרה לייצר מעל 90% מהצריכה המקומית של עגבניות.
שיקום הענף התאפשר גם באמצעות תמיכות ייעודיות שנתן המשרד להרחבת שטחי הגידול, הגדלת היבול והפריון והעתקת שטחים לשטחים אחרים אותם ניתן היה לעבד. כל אלו הוכיחו כי תמיכות מסייעות בהרחבת הייצור המקומי, ומסייעות לחיזוק ביטחון המזון לתושבי המדינה. בנוסף, בתמיכת המשרד, ברמת הגולן ובאזורים נוספים בצפון, הורחבו שטחי הגידול בצורה משמעותית. בימים אלו העגבניות שמשווקות מגיעות מהערבה, בקעה, מרכז השפלה, עמק המעיינות והנגב המערבי. אזורים בהם מגדלים עגבניות בתקופת החורף החל מדצמבר. המשרד כבר עובד על תמיכה לקראת עונת השתילה של עגבניות במרץ הקרוב.
הדבר בא לידי ביטוי גם במחיר, בחודש האחרון האספקה המקומית גדלה משמעותית, והיא מתבטאת גם בירידת המחיר הסיטוני מ-11 ₪ לקילו ל-6 ₪.
בשנים "רגילות" רוב העגבניות מיוצרות בישראל, והיבוא משלים את הביקוש המקומי בחודשי הקיץ והסתיו בהיקף גדול, ובשאר השנה בהיקף מצומצם. בתחילת המלחמה (אוקטובר 2023 – מרץ 2024) היה יבוא מוגבר של עגבניות לנוכח הפגיעה של המלחמה. כיום, ניתן לייבא עגבניות לישראל מ-32 מדינות שונות, לבחירת היבואנים, ביניהם: אוסטריה, אוקראינה, אזרבייג'ן, איטליה, אירלנד, אלבניה, בלגיה, בלארוס, בריטניה, גאורגיה, גרמניה, דנמרק, הולנד, הונגריה, טורקיה, יוון, ירדן, לוקסמבורג, מולדובה, נורבגיה, ספרד, סרביה, פולין, פורטוגל, פינלנד, צפון אירלנד, צפון מקדוניה, צרפת, קפריסין, רומניה, שוודיה ושוויץ.
בשנת 2024 נפסק היבוא מטורקיה מחודש מרץ בעקבות חרם היצוא של טורקיה, והחל מאמצע חודש אוגוסט נפסק היבוא מירדן וטרם חודש. יצוין כי המשרד פעל בחודשים אלה באופן אקטיבי לסייע ליבואנים לאתר ספקים במדינות נוספות מהן מאושר יבוא עגבניות. בנוסף בחודשים אוגוסט עד נובמבר המשרד פתח מספר מכסות יבוא בפטור מלא ממכס בכמות של 10,000 טונות, אשר לא נוצלו על ידי היבואנים במלואן.
כתוצאה מכול פעולות המשרד להרחבת הגידול המקומי והתמיכה בו, כעת, כשנה אחרי המלחמה, חזרה כאמור החקלאות המקומית לספק את הרוב המכריע של הצריכה המקומית, מעל 90%, מתוך כ-16 אלף טונות ביקוש חודשי למלכת הסלט. יבוא העגבניות ירד להיקף מינורי, בזכות העובדה שהייצור המקומי מספק את רוב הביקוש, והסתכם בכמה מאות בודדות של טונות (כ-700 טונות בחודש נובמבר, ו-0 בשבוע האחרון), לעומת אלפי טונות יבוא בתחילת המלחמה (באוקטובר 2023 היה יבוא שיא של 11,270 טונות). במשרד החקלאות מסבירים הירידה בהיקפי היבוא נעוצה גם בעובדה שהעגבנייה המקומית זולה בהרבה ליבואנים ולמשווקים, לעומת ייבוא מאירופה, מאז סגירת שווקי טורקיה וירדן, ועל כן המשווקים מעדיפים עגבניות כחול-לבן.
במשרד החקלאות וביטחון המזון מסבירים כי מדי שנה, בתקופת הסתיו, וללא קשר למלחמה, ייצור העגבניות המקומי מספק כמחצית מהביקוש המקומי בשל החלפת עונות ופגעי חום הקיץ. בחודש האחרון, בזכות התמיכות הייעודיות שניתנו לענף כדי להבטיח את ביטחון המזון ולשמור על רצף אספקה של עגבניות טריות אפשרו להגדיל את הוודאות לחקלאים וייצרו להם קרקע בטוחה לפעולה, שעודדה אותם לשתול בהיקפים גדולים יותר לעומת כל שנה בעונה זו, ולפיכך מסוף הסתיו רואים התאוששות בייצור המקומי של העגבניות.
בכוונת המשרד להמשיך לתמוך בענפי הירקות גם בשנה הבאה בכדי להגדיל את הייצור המקומי, בדגש על חודשי הסתיו בהם הייצור נמוך לעומת שאר החודשים, ובכך לצמצם את התלות בייבוא, זאת כחלק ממימוש החלטת הממשלה לביטחון מזון באמצעות הגדלת הייצור המקומי בכ-30% בעשור הקרוב.
העגבנייה נחשבת למלכת המטבח הישראלי, והיא אחד הגידולים החקלאיים המשמעותיים בישראל. בשנים האחרונות משרד החקלאות מוביל מגמה להפוך את ישראל לאחת המדינות המובילות בגידול עגבניות איכותיות, הודות לטכניקות חקלאיות מתקדמות של גידולן ובקרת האיכות הקפדנית שהן עוברות. בעבר היו מגדלים עגבניות בשטחים פתוחים ללא הגנה מפגעי האקלים, ולכן התמקד הגידול בעונת הקיץ, ובעונת החורף גידלו מעט עגבניות בשטחים פתוחים באזורים חמים. עם הגידול בביקוש לעגבניות וכחלק מתכנית לביטחון המזון שהמשרד מוביל, המשרד העניק תמיכות שהרחיבו מאוד את השימוש בבתי צמיחה ובתי רשת מוגנים, וכיום רוב העגבניות בישראל מגודלות בשיטה זאת, שמגינה גם מפגעי מזג האוויר וגם ממחלות ומזיקים