הירקות מתייקרים, הרווחיות עולה: חברת "ביכורי שדה" ניהנת מעליית המחירים
האינפלציה בישראל מטפסת ומכבידה על כלל המשק, במיוחד בתחום המזון והחקלאות. חברת "ביכורי שדה" מרוויחה מהגאות במחירי הפירות והירקות ומנייתה מגיבה בהתאם
האינפלציה הגואה בישראל בשנת 2024 משפיעה על כלל המשק, אבל מורגשת במיוחד בתחום המזון והחקלאות, ובמיוחד במחירי הפירות והירקות. אחת החברות שמרגישה זאת היטב היא חברת "ביכורי שדה", מהשחקניות הגדולות בשוק ההפצה והשיווק של תוצרת חקלאית.
החברה נהנית מעליית מחירים שמעלה את הכנסותיה, אך לצד זאת מתמודדת עם אתגרים תפעוליים ניכרים שמכבידים על רווחיותה. העלייה התלולה במחירי הפירות והירקות, בשילוב עם השפעות המלחמה בצפון ובדרום, יוצרת גלגל מתמשך של יוקר מחיה וצורך בהתערבות ממשלתית.
אינפלציה שמכבידה על המשק הישראלי
האינפלציה הגבוהה שנרשמה בישראל בשנה האחרונה מהווה אתגר מרכזי לכלכלה המקומית. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מדווחת על עלייה עקבית במדד המחירים לצרכן, שהגיעה לרמה שנתית של כ-3.5% - מעל היעד שקבע בנק ישראל (בין 1% ל- 3%). בעוד שהנתונים הסטטיסטיים מצביעים על ירידה חודשית של כ-0.2% בחודש ספטמבר האחרון, התחושה בשוק היא של התייקרות רחבה יותר במוצרים בסיסיים. הישראלים מרגישים זאת במיוחד בתחום המזון, ובפרט מחירי הפירות והירקות שמאמירים מדי חודש. מומחים רבים טוענים כי הפער בין המדדים הכלליים לבין התחושות בפועל נובע מחוסר התאמה בין הסל הסטטיסטי לבין המחירים בשווקים, ובעיקר על רקע שינויי המחיר התכופים בשוק המזון הטרי.
עגבניות, מלפפונים ומלחמת מחירים
כחלק מהעלייה הכללית, מחירי הפירות והירקות רושמים את אחת מהעליות התלולות ביותר השנה. מחירי עגבניות, למשל, התייקרו בשיעור של כ-88%, ומלפפונים בכ-21%, וכל זאת לצד עליות במוצרים אחרים דוגמת פלפלים (37%) וגזר (32%). התייקרויות אלו נובעות בין היתר מעלויות ייצור גבוהות יותר של חקלאים – עלויות מים וגם תשתית השינוע, אשר מושפעת מהמצב הביטחוני השורר באזורים מסוימים בארץ.
אחד הגורמים המחריפים את המצב לרמה שבה הוא נמצא היום הוא הפגיעה המתמשכת באזורים חקלאיים קריטיים, בעיקר בצפון ובדרום הארץ, שם המלחמה והסיכונים הביטחוניים מגבירים את הקשיים עבור החקלאים המקומיים. החוסר ביציבות הביטחונית גורם לעלויות נוספות ולחוסר יכולת של המגדלים לספק תוצרת בקצב ובכמות הרגילים. בתוך כך, חברת "ביכורי שדה", כאחת המרכזיות בשוק, נאלצת להתמודד עם עלויות אלו ולגלגל חלק מהן ללקוחות הקצה - הרשתות הגדולות, מה שבסופו של דבר מגיע גם לצרכן הישראלי.
העלייה במחירים נובעת גם כתוצאה ממשבר היחסים עם מדינות אחרות שהיו אחראיות לאחוזים משמעותיים בכל הנוגע לגידול הפירות והירקות. לדוגמה, טורקיה אשר הייתה שחקנית מרכזית בייבוא לארץ שהיבוא ממנה כולל: בצל, מלפפונים, פלפלים, קישואים ועגבניות. הכמויות, כאמור, מאז פרוץ המלחמה מינוריות ויורדות בהתאם. נכון לחודש אפריל, יבוא הירקות הטריים מטורקיה הוא כמעט אפסי, יבוא של כ-70 טון עגבניות מתוך יבוא כולל בחודש אפריל בסך 3,000 טון.
בפירות טריים, היבוא מטורקיה כולל בעיקר אגסים, כאשר סך היבוא מטורקיה בארבעת החודשים האחרונים מהווה כ-34% מסך היבוא של אגסים. יחד עם זאת, בחודש אפריל הייתה ירידה בהיקף היבוא מטורקיה, שעמד על 18% בלבד.