שר החקלאות וביטחון המזון, ח״כ אבי דיכטר, הציג בישיבת הממשלה את עקרונות התכנית הלאומית לביטחון המזון

שמוביל משרדו בשיתוף עם משרדי ממשלה נוספים

השר הניח את התכנית המפורטת על שולחן הממשלה לקראת דיוני תקציב 2025. תכנית זו מציבה כיעד את הגדלת התוצרת הצמחית בשליש בעשור הקרוב, מרכיב מרכזי באסטרטגיה הלאומית לביטחון מזון אשר ישראל חייבת לנקוט כלקח מרכזי מהמלחמה המתמשכת. יישום אסטרטגיה זו מחייב סדרת מהלכים תכנוניים ותקציביים שיגרמו להאצה ניכרת בארבעת גורמי הייצור המרכזיים של החקלאות בישראל: קרקע, מים, כוח אדם, מחקר ופיתוח וחדשנות טכנולוגית.

כאמור, היעד מרכזי באסטרטגיית ביטחון המזון הלאומית שהציב השר דיכטר הוא הגדלת היקף התוצרת החקלאית (פירות וירקות) בשליש בעשור הקרוב. הגדלה זו תבוא לאחר תקופה של יותר מ-20 שנה בה נשארה התוצרת על כ-2 מיליון טון בשנה, בעוד האוכלוסייה גדלה בכ-50%. התכנית כוללת את הצעדים בתחומים הבאים אשר יגדילו את זמינות גורמי הייצור והוזלתם:
בתחום המים לחקלאות – התכנית תביא להגדלת כמות המים המושבים לחקלאות, תוך ביטול משטר מכסות המים, פיתוח תשתיות, הוזלת המים המושבים והשפירים ופתרון לנעדרי חלופה.
בתחום הקרקע לחקלאות – מדי שנה נגרעת 30,000 דונם קרקע חקלאית, כאשר התמורה בגין הגריעה אינה מגיעה לחקלאות, במסגרת התכנית השר יבטיח כי כל דונם שיגרע מקרקע חקלאית יפוצה בקרקע חקלאית באזור אחר. כמו כן, תקודם תכנית מתאר ארצית לחקלאות ויוכשרו קרקעות חקלאית בעלות של 40 מלש"ח לשנה, למשך 10 שנים.
בתחום כוח האדם לחקלאות – במסגרת התכנית המשרד יפעל בשיתוף משרדים רלוונטיים נוספים להצערת גיל החקלאות, כאשר כיום גיל חקלאי ממוצע עומד על 65, במסגרת התכנית המשרד יפעל לעידוד ״חינוך לחקלאות״ ועידוד תכנית ״לוחמים לחקלאות״, אשר תביא לכניסת דור חדש לחקלאות.
בתחום המחקר והפיתוח והחדשנות – במסגרת התכנית יגובש מתווה להגדלת ההכנסות עצמיות ממסחור טוב יותר של המחקר החקלאי המבוצע על ידי המכון הוולקני תוך קיבוע תקציב בסך 450 מלש"ח לשנה.
בנוסף, הממשלה תפעל להקמת קריה מדעית חקלאית סביב המכון וולקני בקריה החקלאית בהשקעה של 100 מלש"ח לשנה למשך 5 שנים.
בתחום ההשקעות והתמיכות בחקלאות – המשרד יעבור מתמיכות בתשומות לתמיכות בתפוקות, כאשר תנתן תמיכה עבור טון גידול אשר הוגדר כחיוני לביטחון המזון.
ניהול ובקרה על התכנית – לצורך כך, יוקם קבינט ביטחון המזון ויוטל על מִנהל ביטחון המזון במשרד החקלאות לבצע בקרה על יישום התכנית, תוך חקיקת חוק יסוד ביטחון המזון הלאומי.
 
השר אבי דיכטר: ״צעד זה מהווה אבן דרך חשובה במימוש תכנית ביטחון המזון הלאומית. צוותים בין-משרדיים עובדים מזה חודשים רבים בהובלת משרד החקלאות וביטחון המזון על תכנית שתזניק את החקלאות המקומית, תוך ביסוס העשייה החקלאית באזורי עדיפות לאומית בדרום, בצפון, בבקעת הירדן וברמת הגולן. מהלכים אלה ישפרו משמעותית את היקף ואיכות התוצרת, ויאפשרו מחירים נגישים יותר של פירות וירקות לצרכן.
אני מברך על שיתוף הפעולה עם חבריי לממשלה בתכנית זו, שאת השפעתה נקצור לא רק בטווח הקרוב, אלא גם בעיצוב עתיד חקלאי, כחול-לבן ומשגשג לדורות הבאים. כאשר ארגון המזון העולמי מזהיר כי בשנים הבאות העולם עשוי לייצר רק 80% מהתוצרת החקלאית הקיימת על אותם שטחים, משרד החקלאות וביטחון המזון בישראל לוקח את האחריות ומקבל את האתגר. אנו שואפים לבסס כאן אספקת מזון עצמאית ויציבה עבור מדינה שתמנה בשנת 2050 מעל 16 מיליון תושבים.”

שר החקלאות מר אבי דיכטר

שר החקלאות מר אבי דיכטר
צילום: עמוס בן גרשום לע"מ