לא יהיה עם מה לתבל את הסלט? סכנה למחסור גדול בשמן זית ישראלי

בשל האיסור להכניס עובדים פלסטינים, החקלאים מתריעים מפני המחסור המשמעותי שצפוי.

הזמן מתקתק וללא ידיים עובדות, לא יהיו זיתים או שמן זית ישראלי במשק. המשמעות: התייקרות חדה במחיר. "היה אפילו ניסיון להביא עובדים ממרוקו, כמעט בלתי אפשרי להביא עובדים מחו"ל"

עונת מסיק הזיתים בישראל נפתחת ע"פ המקובל ב-1 בספטמבר, אבל השנה היא מקרטעת, כיוון שמאז תחילת המלחמה המדינה אוסרת על כניסת פלסטינים מהגדה המערבית, ואלה חיוניים לחקלאים, לקבלני קטיף ובתי הבד, שעדיין מנועים מלקבל היתרים להעסיקם. הזמן קצוב, זיתים לכבישה קוטפים עד 15 באוקטובר, כשלאחר מכן קוטפים עד ינואר זיתים לשמן. הימים נוקפים, והזיתים נותרים על העצים, ואם לא יימצא פתרון בקרוב - לא יוכלו היצרנים לספק את הביקוש לזיתים כבושים ישראלים, ובלי פתרון גם ייצור שמן הזית הישראלי לשנת 2024 עומד בסימן שאלה.

בינתיים, בקשות המופנות למשרד החקלאות להמלצה למתן אישור חריג להעסקת עובדים פלסטינים בעונת המסיק נענות בתשובות קפקאיות, בהן מצד אחד נדרשים החקלאים ובתי הבד להגיש בקשות רשמיות מסודרות בצירוף שלל תעודות ואישורים, ומן הצד השני מודיעים להם מראש כי היתרים כאלה אינם ניתנים.

בשל ההגבלות על רקע המצב הבטחוני, מספר העובדים הזרים שעובדים כעת בישראל בשיא כל הזמנים, לאחר שבמאמצי משרד החקלאות עלה מספר העובדים הזרים מכ-30 אלף ל-70 אלף. אבל מסיק הזיתים בישראל מבוסס על עבודה פלסטינית. בשנים "רגילות" היו ניתנים בעונה הזו כ-3,000 אישורים "משפחתיים", וכ-10,000 פלסטינים, רבים מהם מאזור ג'נין, היו מסייעים לחקלאים בישראל לקטוף את היבול. גם העונה הקודמת נפגעה בגלל המצב הבטחוני על רקע המלחמה, אבל מדובר היה בעונה דלה ויבול עץ הזית מתאפיין בתנודתיות, ולכן אחרי שנה שבה יבול הזיתים היה נמוך, באה שנה בה יבול הזיתים גבוה. כך גם השנה - יבול הזיתים מבורך והעצים עמוסי פרי. בלי כוח עזר, הזיתים האלה יירקבו על העצים.

אבל בתחילת המלחמה הממשלה והקבינט קבעו והנחו לעצור את כניסת כל הפועלים מאיו"ש לישראל. זאת למעט 8,000 עובדים חיוניים - ללא חקלאות או בניין. מאז לא השתנתה ההחלטה.