מגדלי העגבניות בעוטף לבד מול המלחמה

החום ונזקי הייבוא: "קרה בדיוק מה שהזהרנו ממנו"

אילן עמר, חקלאי מהנגב המערבי, מספר ששינויי האקלים מקשים על גידול העגבניות בקיץ, ורשות המים אינה מתאימה את המכסות והמחירים | על כך נוספו המלחמה והיעדר העובדים: "אנחנו מפחדים לשתול כי אין לנו ידיים עובדות. המלחמה הרגה אותנו"

"בחודשים האלה אנחנו נלחמים באיתני הטבע", אומר אילן עמר, חקלאי ממושב מבטחים שבנגב המערבי. בחום המעיק של הקיץ, כשהטמפרטורה בחממות מגיעה ל-41 מעלות, עמר לא מוותר. "שתלתי עגבניות לפני חודש וחצי. הצמחים נקלטו, למרות החום, אבל החנטה – היווצרות הפרי על הצמח – הייתה רק ב-60%. המשמעות היא ירידה של 40% בתפוקה".

מאחורי כל עגבנייה בכל סלט בישראל בקיץ האחרון עומד חקלאי כמו עמר, שנלחם במספר חזיתות במקביל: מלחמה שפגעה בפעילות המשקים, מחסור בידיים עובדות, החום המכביד משנה לשנה, ושחיקה בכדאיות הגידול בארץ שנגרמה מ-10 שנים של ייבוא מאסיבי והביאה לצמצום שטחי הגידול.

דווקא בעונה שבה התנאים בארץ פחות מתאימים לגידול עגבניות, נקטעו צינורות האספקה מירדן ומטורקיה, שמספקים בתקופה זו את עיקר התוצרת. במקרה של טורקיה מדובר בחרם המסחרי שהכריזה על ישראל, שקטע גם את ייבוא העגבניות לישראל. הייבוא מירדן הוקפא בהוראת משרד הבריאות לאחר שנמצאו סימנים לחיידקי כולרה במי הירמוך המשמשים את החקלאים הירדנים להשקיה.

שינויי האקלים מגבירים את צריכת המים, אך המכסה אינה מוגדלת בהתאם

מדפי העגבניות המתרוקנים בסופר ומחירן, שמגיע ל-18 שקלים לק"ג, הם רק ההתחלה. "אני צופה שהמחסור רק ילך ויגבר", אומר עמר, "עגבנייה זה צמח שחי טוב בטמפרטורה יותר נמוכה. בחודשים יוני עד דצמבר יש פחות חנטות, והשנה החום בא מאוד מוקדם, וכבר ביוני ויולי אנחנו רואים את התוצאות".

הטמפרטורות הגבוהות ועומס החום הממושך שוברים שיאים מקיץ לקיץ ומעיקים על צמחי העגבנייה. אליהם מצטרפים וירוסים שמתפתחים יותר בחום. החקלאים בנגב המערבי מנסים להתמודד עם הטמפרטורות הגבוהות במגוון אמצעים: "אני נותן הרטבה עילית בעזרת מתזים כדי לקרר את בתי הרשת ומוסיף רשתות הצללה כדי לקרר קצת יותר, אבל גם לזה יש גבול".