שלב ראשון בגיבוש התכנית הלאומית לביטחון המזון 2050 - יוצא לדרך

משרד החקלאות וביטחון המזון החל את עבודתו על התכנית הלאומית לביטחון המזון,

תכנית שתבטיח אספקת המזון הגולמי לאזרחי ישראל בתכנון ארוך טווח ל-25 שנים הקרובות וזאת לאחר עבודת מטה מורכבת שנערכה לאורך השנתיים האחרונות, אשר היוותה את הפלטפורמה להתנעת הצוותים הממשלתיים שיחלו את עבודתם היום

שבעה צוותים יגבשו את התוכנית הלאומית הכוללת, והם מונים נציגים מכלל משרדי הממשלה הרלוונטיים, ביניהם - צוות חקלאות מקומית, צוות יבוא, צוות תעשיית המזון, צוות סל מזון, צוות הרגלי הצריכה, צוות מו״פ וחדשנות, צוות אובדן מזון וצוות ביטחון תזונתי אישי

אבי דיכטר, שר החקלאות וביטחון המזון: "אני מברך על התנעת התוכנית הלאומית של ביטחון המזון, אותה מוביל משרד החקלאות וביטחון המזון. שלב עבודת הצוות הבין משרדי, קריטי להטמעת החשיבות הרבה של ביטחון המזון בקרב שותפינו ממשרדי הממשלה השונים ואני מצפה לשיתוף פעולה פורה גם עם חבריי, השרים הרלוונטיים"

מנכ״ל המשרד, אורן לביא: ״היום, משרד החקלאות וביטחון המזון בהובלת שר החקלאות חה״כ אבי דיכטר, מגשים את ייעודו לתכלול ביטחון המזון הלאומי ולתחילת עבודתו על גיבוש תכנית לאומית לביטחון מזון 2050, לאחר עבודת מטה ארוכה שנערכה בשנתיים האחרונות על ידי המשרד, בשיתוף כל שותפנו בממשלה אשר מבינים את גודל השעה ונכונים לשתף פעולה למען הבטחת ביטחון המזון הלאומי של אזרחי מדינת ישראל. בעשרת החודשים האחרונים במהלכה מדינת ישראל מצויה במלחמה, התחדד הצורך בתכנית לאומית לאור האתגרים הרבים העומדים לנגד מדינת ישראל ומאפיינה כמדינת אי מוקפת אויבים, הדורשים את הגדלת הייצור המקומי ותכנון לטווח רחוק, תוך הוזלת והבטחת זמינותם של גורמי הייצור לחקלאות - קרקע, מים, כוח אדם, מו״פ וחדשנות״

יובל ליפקין, ראש מִנְהָל ביטחון המזון, במשרד החקלאות וביטחון המזון: "המציאות וכל האירועים שאנו חווים בשנים האחרונות מחדדים לנו, כי הדרך היחידה להמשיך ולהבטיח את ביטחון המזון של מדינת ישראל היא באמצעות תכנית סדורה שתתייחס לאספקת המזון בישראל בטווח הקצר והארוך, תמפה את הסיכונים, ותסייע בחיזוק הענפים הבולטים. כך עשו במגוון רחב של מדינות, וכך גם מדינת ישראל תעשה. אנו נמצאים עכשיו בתחילתו של שלב נוסף וקריטי לטובת בניית התכנית. גאה ושמח על שיתוף הפעולה בין המשרדים"


משרד החקלאות וביטחון המזון בשיתוף משרדי ממשלה נוספים מוביל את גיבוש התכנית הלאומית לביטחון מזון של ישראל עד לשנת 2050.  הבוקר יצא לדרך השלב הראשון והמשמעותי הכולל חלוקה לצוותי עבודה לפי נושאים מרכזיים, בהובלת משרדי הממשלה השונים ובשיתוף גורמים חוץ ממשלתיים. 

ליום זה קדמה עבודת מטה יסודית אשר כללה את כל יחידות המשרד באשר הן, בין היתר - כהכנה לכתיבת התכנית, סקר המשרד את האסטרטגיות המיושמות במדינות אחרות, לרבות התייחסות להערכות סיכונים שבוצעו, כלפי הייצור המקומי, וכלפי אספקה מיבוא.

כל צוות מקצועי ישקף את תמונת המצב הנוכחית, כתשתית לגיבוש מטרות ויעדים. אל בסיס תמונת המצב והמטרות והיעדים ימפו הצוותים את הפערים ויבחנו את החלופות (ניתוח עלות-תועלת), ותורכב תכנית הפעולה, תוך תכלול על-ידי צוות בין-משרדי מוביל. בין המטרות הניצבות: שילוב מושכל בין ייצור מקומי ויבוא על בסיס הערכת סיכונים, גיבוש יעדים לייצור מקומי כבסיס לקביעת מדיניות, קידום התייעלות וחדשנות בחקלאות ובתעשיית המזון, והבטחת גורמי הייצור וקידום מערכות מזון מקיימות. כל זאת ייעשה באמצעות גיוון מקורות, המלצות ליעדים לפיתוח, בחינת חלופות להשגת היעדים, הסכמי סחר, קידום שיתופי פעולה אזוריים ובילטראליים וכדומה. 

שלב זה, עתיד לכלול מהלך בין משרדי רחב שישקף את תמונת המצב כיום, יביא להחלטות אופרטיביות אודות העתיד בטווח הקרוב והרחוק ויביא לגיבוש התכנית ודרכים ליישומה. עם סיום עבודת הצוותים, תוגש התכנית על ידי שר החקלאות וביטחון המזון לאישורה של הממשלה. משרדי הממשלה המובילים יחד עם משרד החקלאות וביטחון המזון הם משרד הכלכלה והתעשייה, משרד הבריאות, המשרד להגנת הסביבה והמל"ל. ולצד אלו: נציגי אקדמיה, נציגי מועצות הייצור, נציגי איגודים מקצועיים (חקלאים ותעשיינים) ונציגי החברה האזרחית. 

כזכור, לפני מספר חודשים, הודיע משרד החקלאות כי הוא החל לקדם, יחד עם משרדי הממשלה השונים, את התכנית לביטחון מזון במדינת ישראל. כאשר המטרה היא להבטיח את יכולת ייצור המזון המקומית ואספקת מזון סדירה של מזון בריא ובר-השגה לטווח הבינוני והארוך, בכמות, איכות, מגוון ונגישות פיזית וכלכלית שיאפשרו אורח חיים בריא לכלל האוכלוסייה בישראל, תוך קידום חקלאות, תעשיות מזון מקומיות ומערכות מזון מקיימות ומותאמות אקלים. 

ישיבת הכנסת 

ישיבת הכנסת 
צילום משה מילנר לע"מ