הפרי הנחשק: הישראלים שמייצרים אלכוהול מדובדבנים

הדובדבן הוא לא רק אחד הפירות הפופולריים בארץ, הוא גם חומר גלם נהדר למשקאות אלכוהוליים

מכיוון שהוא נפוץ באירופה יותר מאשר בישראל, רוב המוצרים מגיעים משם, אבל יש גם כמה חקלאים שאין בכוונתם לוותר על ייצור מקומי

לא ברור מה גרם לדובדבן להיות ככל הנראה הפרי הכי נחשק בישראל - מראהו המצודד וממדיו הקטנים, צבעו העז, מתיקותו והפציחות שלו, ואולי השילוב של כולם ביחד. כך או כך - כמעט אין אחד שלא אוהב דובדבנים. הפרי הקטנטן והמתוק הזה זוכה לפופולריות עצומה לא רק בישראל, אלא בכל העולם, אך לא בכל שנה העצים מצליחים להניב כמויות פרי זהות.

כדי שיהיה יבול רב, מסבירים המומחים, העצים זקוקים בין היתר למנות רבות של קור בחורף, ודווקא המצרך הזה לא תמיד זמין בישראל. אך השנה, ולהפתעת המגדלים, המטעים דווקא מלאים פרי.

מוטי בנדל, שאחראי על ענף מטעי הדובדבנים של קיבוץ כפר עציון, מספר כי אף על פי שהחורף החולף לא היה קר באופן יוצא מן הכלל - השנה היבול על העצים רב מאוד, בערך פי שלושה יותר מאשר בשנה שעברה, אולי כפיצוי של העצים על עוגמת הנפש דאשתקד.

הקיבוץ עצמו מטפח כ-150 דונם של דובדבנים, כשני שלישים מכלל שטחי הדובדבנים בגוש עציון. בנדל מספר בגאווה שבמבחני טעימה מקצועיים, הדובדבנים מהגוש הצטיינו בפרמטרים של מתיקות ועסיסיות, וגברו על התנובה של רמת הגולן והגליל, אף שמבחינת הגודל - פעמים רבות הפרי שמגיע מהצפון גדול יותר. זה נובע בעיקר מהפרשי הזמן שבין הפריחה לקטיף. "ברמת הגולן ההפרש גדול יותר, וכך יש לפרי זמן לגדול. יש גם כל מיני טיפולים הורמונליים שאנחנו נמנעים מהם", הוא מגלה טפח מסודות הענף.