התרופה המתוקה של הטבע ללב בריא

מעט 19 מיליון אנשים מתים מהתקפי לב, שבץ מוחי, קרישי עורקים וכדומה ברחבי העולם מדי שנה.

ביטויים אלו של מחלות לב וכלי דם (CVD) נובעים בעיקר מטרשת עורקים או התקשות העורקים. טרשת עורקים מוכרת כהפרעה באורח החיים, ותזונה בריאה יכולה לסייע במניעתה.

הכללת פירות וירקות טריים בתזונה היא אחת הדרכים להגדיל את היתרונות התזונתיים והלא תזונתיים שלהם. מחקר שנערך לאחרונה בכתב העת חומרים מזינים אסף נתונים ממחקרים מרובים וניסויים קליניים כדי לחקור את ההשפעות של תרכובות פנוליות בדובדבנים ופירות יער על בריאות הלב וכלי הדם.

סקירה: תרכובות פנוליות מדובדבנים ופירות יער לניהול מחלות כרוניות והפחתת סיכון קרדיווסקולרי. 

טרשת עורקים היא רב-פקטוריאלית במקורה. גורמי הסיכון המרובים שלו כוללים רמות כולסטרול גבוהות, מתח דלקתי, מתח חמצוני, עישון, גיל, יתר לחץ דם, דיסליפידמיה, סוכרת וגורמים גנטיים. התנהגויות לא בריאות כמו עישון, אורח חיים בישיבה או תזונה לא איכותית קשורות ל-CVD.

הסיכון ל-CVD גבוה יותר גם אצל אנשים עם השמנת יתר, רמות סוכר וכולסטרול גבוהות בדם ולחץ דם גבוה. גורם הסיכון המשותף לשניהם הוא בחירה באורח חיים לא בריא.

פנולים בדובדבנים ופירות יער

דובדבנים ופירות יער רבים הם אדומים, מכילים מספר רכיבים תזונתיים, דלים בשומן ומספקים סיבים. הם גם מתהדרים בשפע של תרכובות, כולל פנולים רבים, המשפיעות על התהליכים הביולוגיים של גוף האדם. תרכובות ביו-אקטיביות אלו כוללות פלבנואידים, סטילבנים כמו רסברטרול, והחומצות הפנוליות הידרוקסינמיות וחומצות הידרוקסיבנזואיקות.

פירות יער מכילים פלבנואידים כמו אנתוציאנינים שהופכים את הפרי לאדום. תרכובות אלו מפחיתות סטרס חמצוני ומונעות פעילות דלקתית. הם גם מייצרים הרחבת כלי דם, מפחיתים את רמות הסוכר בדם, מונעים סרטן ויש להם פעילות אנטי-מיקרוביאלית.

דובדבנים ופירות יער עשויים להכיל 200-300 מ"ג פוליפנולים לכל 100 גרם משקל טרי של פרי. אלה משתווים אפוא לשוקולד, אפונה מיובשת, קטניות אחרות ודגנים. תזונה בריאה עם הרבה פירות וירקות מספקת כגרם של פוליפנולים ליום.

חומצה הידרוקסיבנזואית חומצה גאלית מצויה בשפע בדובדבנים מתוקים, פטל שחור, אוכמניות ופטל. פלבנואידים בפירות יער ודובדבנים, מתוקים או חמוצים, ובפירות יער רבים אחרים, כוללים מטבוליטים של קטצ'ין, אפיקטצ'ין וקוורצטין. רמות הטאנין גבוהות גם בפירות יער רבים.

מחקרים קודמים העלו שאם פירות אלה נאכלו באופן קבוע, השפעות אלו יכולות למנוע או להדוף דלקת ולחץ חמצוני. התוצאות כוללות לחץ דם נמוך יותר, שיפור ברמות הכולסטרול ותפקוד טוב יותר של האנדותל.

המחקר הנוכחי ביקש לקבוע את הערך של פירות יער ודובדבנים למניעת CVD. האתגר היה לעשות שימוש בכל הראיות הזמינות ובמידת האפשר להגיע למינונים הטובים ביותר.