המנגו, כבר כאן “חקלאי גרנות” על יתרונותיו הבריאותיים של הפרי

הוא גדל באיזור הכנרת, בית שאן וכן בנגב והערבה. הישראלים לא מוותרים על מנגו, בעיקר בשל טעמו המתוק והעסיסי ומחקרים מצביעים גם על יתרונותיו הבריאותיים;

מנגו נטול שומן באופן טבעי, ללא כולסטרול וללא נתרן, לרגל פתיחת עונת המנגו בישראל מגישה "חקלאי גרנות", משווקת הפרי, 10 עובדות חשובות שכדאי לדעת על מנגו ועל יתרונותיו הבריאותיים.

המנגו, כבר כאן. התארגנות חקלאית לשיווק ישיר מהחקלאי לקמעונאי “חקלאי גרנות” מספרת על יתרונותיו הבריאותיים של הפרי, עם פתיחת העונה בישראל ומציגה לפחות 10 עובדות חשובות שכדאי לדעת על פרי המנגו.


מוצא המנגו בעולם הוא מדרום מזרח אסיה, בעיקר מהודו. עצי המנגו הראשונים הגיעו לישראל בתחילת המאה ה-20.

ההערכה היא שהמנגו, הובא לישראל על ידי מבקרים ממצרים שפיזרו זרעים באזורים שונים בארץ.

עד שנות ה- 30 של המאה הקודמת גדל המנגו בעיקר כעץ פרי בגינות בתים.

בשנות ה-30 החל מחקר מסודר לבחינת תנאי הגידול המתאימים ויבוא זנים מוכרים מאזורי גידול שונים בעולם, בעיקר הודו, מצרים ופלורידה.

החל משנות ה-60, החל המנגו להתבסס כגידול מסחרי, בשנים הראשונות לשוק המקומי, ובהמשך גם ליצוא.

ישנם מספר זני מנגו בהם; מיה, שלי, קיט, קנט, טומי ועומר, חלקם פרי פיתוח ישראלי וחלקם מפלורידה.

ההבדל בין הזנים הוא צבעם; כתום, ירוק, אדום ו-צבעוני – בגודלם ובטעמם. כל זן מבשיל בזמנו לאורך העונה, הנמשכת מיולי ועד דצמבר.

בישראל יש כ- 25 אלף דונם מנגו; היקף היבולים נכון להיום הוא בין 50 ל-80 אלף טון לשנה, מהם כ-30% מיועדים ליצוא.

מדינות היעד העיקריות ביצוא מנגו; צרפת, אנגליה, גרמניה, ספרד, פורטוגל, קנדה. בשוק המקומי עולה צריכת המנגו, בהדרגה. קיים ביקוש רב למנגו ב-מגזר הערבי.

אזורי גידול עיקריים בארץ; סובב כנרת (עמק הירדן, מורדות הגולן), עמק בית שאן, ערבה והנגב הערבי.

יש עדיפות לאזורי גידול עם טמפרטורות גבוהות יחסית. מבחינה קרקעית המנגו מעדיף קרקעות חומציות ממקור בזלתי.

בתנאים של קרקעות בסיסיות יותר מתאימים את ממשק ההזנה כדי לספק לעצים כמויות נאותות של יסודות קורט, כגון ברזל ואבץ.

█ חקלאי גרנות על יתרונותיו של פרי ה-מנגו;
למנגו שימושים שונים מלבד אכילתו כפרי, הוא משמש כמרכיב גם ב; סלטים, מאפים ובקינוחים.

נוסף על כך, מאכל ה-עַמְבָּה (ערבית: عمبة) (מראטהית: आंबा – מנגו) נפוץ ב-מטבח הדרום-הודי, עשוי ממנגו מוחמץ.

מנגו הוא לא רק טעים אלא גם מציע מגוון רחב של יתרונות בריאותיים. הנה כמה מהיתרונות המרכזיים הקשורים לצריכת פירות מנגו;

1. עשיר בחומרים מזינים; מנגו עמוס בוויטמינם ומינרלים חיוניים. הם מקור מצוין ל-ויטמין C, התומך בתפקוד מערכת החיסון ובייצור קולגן.

מנגו מספק גם ויטמין A, החשוב לבריאות הראייה, וכן ויטמין E, אשלגן וויטמינים שונים מקבוצת B.

2. תכונות נוגדות חמצון; מנגו מכיל מספר נוגדי חמצון, כגון, תרכובות פנוליות, מנגיפרין, וקרוטנואידים, כמו בטא-קרוטן.

נוגדי חמצון אלו, מסייעים בהגנה על הגוף מפני מתח חמצוני ועשויים להפחית את הסיכון למחלות כרוניות כמו; מחלות לב, סרטן וניוון מקולרי הקשור לגיל.

בנוסף, יש במנגו סיבים תזונתיים, רכיבים אנטי דלקתיים.

3. מחזק את המערכת החיסונית; תכולת ויטמין C הגבוהה במנגו, מסייעת בחיזוק המערכת החיסונית ומסייעת ב-ייצור תאי דם לבנים, הממלאים תפקיד מכריע במלחמה ב-זיהומים ומחלות.

 4. תומך בבריאות מערכת העיכול; מנגו עשיר ב-סיבים תזונתיים, המעודדים עיכול בריא ו-מונעים עצירות. האנזימים המצויים במנגו, כמו עמילאזים ופרוטאזות, מסייעים בפירוק חלבונים ומקלים על העיכול.

 5. משפר את בריאות העור; ויטמין C ונוגדי החמצון במנגו מעודדים ייצור קולגן, המסייע בשמירה על גמישות העור ובהפחתת סימני ה”הזדקנות“.

פרי מנגו, מכיל גם ויטמין A, התורם לעור בריא ועשוי לסייע ב-ניקוי אקנה.

 6. בריאות העין; המנגו נחשב מקור טוב לויטמין A ו-נוגדי חמצון אחרים המסייעים בהגנה על העיניים מפני נזקים הנגרמים מרדיקלים חופשיים.

צריכה קבועה של מנגו עשויה להפחית את הסיכון לניוון מקולרי, קטרקט ומחלות עיניים אחרות הקשורות לגיל.

המנגו תורם לעור ולשיער על לפי מומחים התכולה הגבוהה של ויטמינים A ו-C במנגו, תורמת לשמירה על בריאות עור הפנים והשיער.

ויטמין C חיוני ביצירת קולגן ורקמת חיבור, השומרים על גמישות העור והשיער.

7. עשוי לסייע בניהול משקל; למרות היותו מתוק וטעים, מנגו דל יחסית בקלוריות ועשיר בסיבים בכך על פי מחקרים הוא מסייע ב-ירידה במשקל.

מנגו מכיל כ-80% מים ו-סיבים תזונתיים המסייעים להגברת חילוף החומרים ולפעילות מערכת העיכול, וכך יכול להשתלב בתהליך הירידה במשקל.

שילוב מנגו בתזונה מאוזנת עשויה לסייע בניהול משקל על ידי מתן אפשרות פירות משביעה ומזינה.

8. בריאות הלב; פירות מנגו הם נטולי שומן באופן טבעי, ללא כולסטרול וללא נתרן. הם גם מקור טוב לסיבים ואשלגן, הקשורים לשמירה על רמות לחץ דם ב-ריאות.

הרמות הגבוהות של נוגדי חמצון במנגו עשויות גם לסייע בהפחתת דלקת ולהורדת הסיכון ל-מחלות לב.

9. מספק אנרגיה; מנגו הוא מקור מצוין ל-סוכרים טבעיים, בעיקר פרוקטוז, המספק חיזוק אנרגיה מהיר.

הם מכילים גם ויטמינים מקבוצת B-complex, שעוזרים להמיר מזון לאנרגיה.

10. תכונות אלקליזציה; למרות היותו חומצי בטעמו, למנגו, יש השפעה בסיסית על הגוף.

הוא גם עוזר לאזן את רמות ה-pH בגוף ולקדם בריאות ורווחה כללית.

חשוב לציין שבעוד מנגו, מציע יתרונות בריאותיים רבים, מתינות היא המפתח בשל תכולת הסוכר הטבעית שלהם. כמו בכל מאכל, עדיף לצרוך מנגו כחלק מ-תזונה מאוזנת ומגוונת.