דו"ח שאריות חומרי ההדברה בפירות וירקות מקומיים לשנת 2021: 92.4% מהדגימות עומדות בתקן

נמשכת מגמת העלייה באחוז הבדיקות העומדות בתקן: מעל למחצית מהדגימות של תוצרת ישראלית מקומית נמצאו ללא שאריות כלל של חומרי הדברה (51.1%)! • השנה הבדיקה כללה כ-1,500 דגימות בהן 70 גידולים שונים משדות חקלאיים ומבתי אריזה מתוצרת מקומית

שר החקלאות ופיתוח הכפר, עודד פורר: "משרד החקלאות ופיתוח הכפר פועל בכל המישורים על מנת לספק מזון בטוח ובריא לתושבי מדינת ישראל. המשרד ימשיך להפעיל מנגנונים רבים של בקרה על התוצרת החקלאית, למען שמירה על תוצרת ישראלית איכותית".

משרד החקלאות ופיתוח הכפר מפרסם את תוצאות בדיקות הסקר השנתיות שמבצעים השירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד: ממצאי הסקר עולה כי 92.4% מהדגימות עמדו בתקן, ו-51.1% מכלל הסקר של תוצרת ישראלית מקומית נמצאו ללא שאריות חומרי הדברה כלל. מתוך אלה שנמצאו עם שאריות חומרי הדברה בטווח התקן המאושר במדינת ישראל: 1,820 ממצאים התגלו בדגימות בטווח התקן, מתוכן למעלה מ- 1,195 בטווח הנמוך של התקן בין 0 ל-25 אחוזים ו-77 ממצאים מעל התקן.

במשרד מדגישים כי מתוך 8% חריגות, 3.4% נמצאו כחריגות קלות ברמות נמוכות מאוד, ונבעו ככל הנראה מרחף של חומרי הדברה הנישאים באוויר משדות סמוכים, רמות סף של רגישות המכשור האנליטי המזהה חריגות אפסיות, סטייה נמוכה מאוד מערכי השארית המרבית המותרת ועוד. עוד עולה כי 3.2% מהחריגות נבעו משימוש בתכשירים מאושרים בארץ, אך לא מורשים לסוג הגידול שנדגם (בעיקר בגידולים בהיקפים מזעריים כמו דובדבן, סלק אדום, קולרבי, ליצ'י, משמש וצנון), ולאו דווקא בשל שיעורים גבוהים בשאריות חומרי הדברה. יותר ממחצית של אותם ממצאים התגלו בריכוזים נמוכים מאד (כל שארית של החומר אפילו בשיעורים אפסיים נחשבת כחריגה). בשיעורים מעל הממוצע בחריגות נמצאו: אגס, דובדבן, פטרוזיליה, מלפפון, מנטה, ענבים, משמש ועגבנייה.

בשירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות מדגישים כי לא כל חריגה מסוכנת לבריאות וגורמת לחשיפה חורגת לחומרי הדברה. המשמעות של החריגות היא שהשימוש בחומרי הדברה נעשה בניגוד להנחיות המשרד ל"חקלאות נאותה", והמשרד ימשיך וינטר את החקלאים הפועלים בניגוד להנחיותיו.

במשרד החקלאות מציינים כי בסקרים של השנים האחרונות היה ברור שחלק ניכר מן החריגות נבע כי התקנים של שאריות חומרי הדברה (MRL) בארץ מחמירים יותר בהשוואה לתקן האירופי והבין-לאומי. לכן, כשנערכה בדיקת השוואה בשירותים להגנת הצומח להבדלי התקינה הישראלית והתקינה האירופית נמצא כי התקנים בארץ הם מחמירים מהתקנים האירופיים: 72% מהתקנים בארץ מחמירים בהשוואה לאירופה, בעוד ש-13% מהתקנים זהים ורק 15% מהתקנים פחות מחמירים.

כאמור, רובן המוחלט של הבדיקות יצאו תקינות, בשיעור חריגה 0%: אבוקדו, אבטיח, אנונה, בטטה, בננה, בצל, ברוקולי, גויאבה, דלורית, חציל, לוף (כרישה), כרוב, כרובית, לפת, מלון, מנגו, מרווה, נבטי חמניה, סלק עלים, עלי חרדל, פטריות, פיטאיה, פרי הדר, צבר, צנונית, קורנית, קיווי, קינרס (ארטישוק), רוזמרין, רוקט, שום, שומר, שסק, שקד, תירס, תמר, תפוח אדמה ותרד.

כמחצית מהדגימות היו ירקות, ובמחצית האחרת נכללו פירות, הדרים ותבלינים:

 

2021

ירקות וגידולי שדה

738

פירות

493

הדרים

130

תבלינים

90

 

הדגימות נלקחו מכל אזורי הארץ: 262 דגימות מאזור הדרום, 506 מאזור המרכז, חדרה והשרון, 272 דגימות מאזור הערבה ו- 411 דגימות מאזור הצפון.

להלן נתונים השוואתיים לשנים קודמות, בהם ניתן לראות את  מגמת הירידה באחוז החריגים במשך השנים האחרונות כתוצאה מהגברת פעילות הפיקוח והאכיפה שמשרד החקלאות מבצע בקרב החקלאים. בכל מקרה שבו נמצאו חריגות הוא מועבר לחקירת מפקחי היחידה המרכזית לאכיפה וחקירה במשרד (פיצו"ח) לבירור נסיבות האירוע, מעבר לכך, המשרד תגבר את האכיפה על שימוש בתכשירים שלא על פי הרשום בתווית.

שנה

אחוז הדגימות העומדות בתקן

אחוז הדגימות החריגות מהתקן

2018

86%

14%

2019

88.3%

11.7%

2020

88.4%

11.6%

2021

92.4%

7.6%

 

 

 

 

 

ירידה באחוז החריגים בגידולים כמו:

גידול

אחוז הדגימות החריגות בשנת 2021

אחוז הדגימות החריגות בשנת 2020

אבטיח

0%

8.3%

אפרסק

3%

21.9%

בצל

0%

13%

חסה

8%

33%

כרפס (סלרי)

19%

38.5%

מלון

0%

12%

סלק אדום

9%

43%

תות שדה

6%

20.6%

 

 

מזיקים

מזיקים