60 עובדי חקלאות אסיאתיים נהרגו מאז 7 באוקטובר; השקת ספר על העובדים התאילנדים בישראל

עובדי חקלאות משלמים אלפי דולרים לקבלני כוח אדם ומועסקים גם בשטחים מפונים בצפון תוך סיכון גבוה לחייהם

לפחות 60 עובדי חקלאות ממדינות אסיה נהרגו בישראל מאז פרוץ המלחמה, שישה מהם לאחרונה בשדות הצפון. רוב ההרוגים הם אזרחי תאילנד, כאשר היממה מדממת מכולם הייתה ה-7 באוקטובר 2023. אז נרצחו 39 פועלים תאילנדים ו-31 נוספים נחטפו (גופות שניים מהם עודן מוחזקות בידי חמאס). כמו כן, נרצחו עשרה פועלים נפאלים (באופן רשמי, "משתלמים" בחקלאות) ולצדם שניים מטנזניה ואחד מקמבודיה.

בצפון נהרגו מאז פרצה המלחמה, שישה עובדי חקלאות אסייתיים – הראשון היה פאטניבין מקסוול ממדינת קרלה שבדרום הודו. זה קרה לפני כחצי שנה מירי לעבד מטע במושב מרגליות. בתקרית גם נפצעו שבעה, אחד מהם הוא בוש יוסף ג'ורג' גם כן מהודו, שפונה במסוק לבית-החולים בילינסון לצורך קבלת טיפול.

הנתונים נמסרו בתחקיר על מצבם של עובדי החקלאות הזרים בישראל שפורסם השבוע באתר "שומרים". התחקיר חושף את המחיר הכבד שהם משלמים, כולל באלפי דולרים לקבלני כוח אדם פרטיים, שחזרו לפעול בחסות המלחמה ובעידוד הממשלה. לפני כחודש שר הפנים משה ארבל (ש"ס) אמר כי "חל איסור על פי חוק להעסיק עובדים זרים ביישובים מפונים. החובה לשמור על חיי כל אדם גוברת על פתיחת טפטפות בשטח חקלאי מפונה", אבל על פי התחקיר "אין חוק כזה, וממילא ללא העובדים הזרים אין חקלאות במדינת ישראל".

זה קרה אחרי מותו של פועל תאילנדי נוסף, ניסן מיראם שנהרג ב-11 באוקטובר כתוצאה מפיצוץ של נפל במטע תפוחים ליד קיבוץ יראון, שם הוא עבד. חלפו שבועות ספורים בלבד ושוב אסון נורא – ב-31 באוקטובר ארבעה פועלים מתאילנד נהרגו מרקטות חיזבאללה בשטחים חקלאיים בסמוך למטולה. הארבעה, אקהפול וואנסאי, פריאד פילאסראם, ת'אנה טיצ'נטואק וקוויסאק פאפאנאנג, נרצחו בשדות יחד עם מעסיקם עומר ויינשטיין, בן קיבוץ דפנה.

יצוין שמחר (שלישי) יתקיים בשעה 20:00 בגדה השמאלית בתל-אביב אירוע השקה לספרו של ד"ר מתן קמינר "קפיטליזם קולוניאלי: מהגרים תאילנדים בחקלאות הישראלית". הספר פורסם החודש בהוצאת אוניברסיטת סטנדפורד היוקרתית והוא המחקר המקיף ביותר שנכתב עד כה בנושא.