57 מעלות צלזיוס: האם החקלאות המקומית בסכנת הכחדה?
השירות המטאורולוגי צופה עלייה ניכרת במעלות עד סוף המאה - והמשמעות עבור המשק הישראלי היא קשה • "אנחנו לא רחוקים מהיום שבו יהיה פשוט בלתי אפשרי לייצר תוצרים כמו פירות, ירקות, חלב, ודבש בארץ"
על פי תחזית השירות המטאורולוגי שהוצגה השבוע, כבר לפני סוף המאה הנוכחית יטפסו הטמפרטורות במקומות שונים בארץ ל-57 מעלות. פרופ’ יורם קפולניק, מנכ"ל BARD, קרן ישראלית-אמריקנית למחקר ופיתוח חקלאי, מסביר בשיחה עם "ישראל היום" כי "טמפרטורות כאלו יפגעו משמעותית בשורה ארוכה של גידולים חקלאיים עליהם נסמכת ישראל היום. בין התחומים שיפגעו אפשר לציין את מטעי העצים הנשירים כמו שקדים, תפוחים, אפרסקים, דובדבנים. עצים אלו זקוקים לכמות מסוימת של 'מנות קור' כדי שהפירות שלהם יבשילו ולכן החום הכבד ימנע מהעצים האלו לפתח פירות.
"אבל הפגיעה לא תצטמצם לעצים. יש גם ירקות רבים שרגישים מאוד לחום קיצוני בלילות כמו עגבניות ומלפפונים שבהם נפגעת החנטה בשל הטמפרטורה הגבוהה. בנוסף גם גידולים הזקוקים לכמות מים גדולה: כמו אבוקדו ותירס, יפגעו מהקיטון במשקעים שישראל אמורה לחוות".
פרופ' קפולניק מסביר את המשמעות הקשה, גם כאשר מדובר על טמרפטורות נמוכות יותר מ-57 מעלות. לדבריו, "חשיפה לטמפרטורות גבוהות של מעל 45 מעלות, מציאות שישראל צועדת אליה במהירות, מהווה איום קיומי על גידולי פירות וירקות שכן היא גורמת לנזק תאי מיידי ולפגיעה בתהליך הפוטוסינתזה. כך נוצר כשל במנגנוני הקירור של הצמח. כאשר הצמח אינו מצליח לאדות מים או לייצר אנרגיה הוא קורס תוך שעות עד ימים.
במציאות הזו תהיה פגיעה רוחבית משמעותית מאוד בצומח. זנים כמו חסה עגבנייה ופלפל שורדים בגלי חום כאלו בין יום לשלושה בלבד. זני הדרים ותפוחים עשויים להחזיק מעמד מעט יותר אך גם הם סובלים מנשירה מוקדמת של פרי, פגיעות צבע וטעם ועיכוב בהתפתחות. מהבחינה הזו גם אם חלק מהגידולים שורדים איכותם התזונתית והמסחרית נפגעת באופן חמור.
"אנחנו רואים יותר ויותר זנים שפשוט לא מצליחים לשרוד את החום הקיצוני ששורר בארץ. גידולים נובלים ונרקבים בשדות, תשתיות חקלאיות נהרסות בעקבות לחות קיצונית ושיטפונות, דבורים וחיות משק שונות הולכות ומאבדות את מאגרי המזון הטבעי שלהן, ואנחנו לא רחוקים מהיום בו יהיה פשוט בלתי אפשרי לייצר תוצרים כמו פירות, ירקות, חלב, ודבש בארץ".
