שר החקלאות: "אקלים קיצוני ומחסור במזון? נגדיל את הייצור החקלאי שלנו בשליש"

בריאיון אישי בוועידת "שדות חדשים", בשיתוף קבוצת חיפה ו"ידיעות אחרונות", מסביר שר החקלאות אבי דיכטר מה הוא הולך לעשות כדי להבטיח שיהיה פה מזון לכולם גם בעוד 25 שנה,

איך המלחמה השפיעה על עמדותיו באשר לתלות של ישראל במזון ממדינות אחרות, מה תסריט האימים שאליו הוא נערך – ולמה חלק מרכזי מהפתרון טמון בחדשנות הישראלית בחקלאות 

בקיץ האחרון החליט השר אבי דיכטר להוסיף לטייטל של המשרד שעליו הוא אמון שם חדש: משרד החקלאות וביטחון המזון. לא היה מדובר בשינוי סמנטי בלבד, אלא צעד אסטרטגי נוכח משבר עולמי שמאיים גם על ישראל. "לארגון המזון העולמי (FAO) יש תחזית מאוד קודרת", אומר השר בריאיון בוועידת "שדות חדשים", בשיתוף קבוצת חיפה וידיעות אחרונות. "בגלל שינויי האקלים, המדבור הולך מדרום לצפון ומביא איתו חום ומזיקים. התוצרת החקלאית צפויה במצב כזה לפחות עד כדי 20% תוך עשור. זה צריך להדאיג את כולנו כי כשאנשים רעבים הם חוצים ימים מדבריות וגבולות, והם יגיעו לכל מקום". תסריט של מדפי מזון ריקים בישראל הוא לא אופציה מבחינתו – והדרך לשם עוברת, לדבריו, בחיזוק החקלאות המקומית: "לפי הנתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, הייצור החקלאי של ירקות ופירות בישראל לשוק המקומי היה שני מיליון טון כל שנה - במשך כמעט 25 שנה. האוכלוסייה גדלה ב-50%, אבל היקף הייצור החקלאי לא גדל. זאת אומרת שההסתמכות הייתה על היבוא שבעשור האחרון גדל פי חמישה – והוא גם לא השפיע על המחירים, הם המשיכו לנסוק למעלה".

מדינה שמסתמכת על שיעור גבוה של ייבוא, במיוחד בעידן של מלחמה ויחסים דיפלומטיים שבריריים, עלולה להיות פגיעה יותר למשבר מזון ובמשרד החקלאות וביטחון המזון הציבו יעד כדי לשנות את התמונה. "מעבר לתוכנית לביטחון מזון ל- 25 שנה שעשינו, קבענו תוכנית אסטרטגית להגדיל את התוצרת החקלאית של ירקות ופירות בישראל בשליש בעשור הקרוב והבאנו את זה גם להחלטת ממשלה", הכריז דיכטר. "זה בין היתר גם כדי לא להיקלע, חס וחלילה, למציאות שפתאום יום אחד אין לך נמל, והיינו קרובים לזה במלחמה. אתה לא רוצה להיות שבוי בידי ארגון טרור מטורף".

אבי דיכטר

אבי דיכטר
צילום: רז גרנות