"שפל היסטורי בכמויות המים בגליל העליון": הבצורת פוגעת בחקלאי הצפון, והציבור ירגיש את זה בכיס
הזינוק בעלויות הייצור של התירס לתחמיץ, שמשמש מזון לפרות, יתגלגל לצרכנים שיסבלו מהתייקרות של מוצרי החלב
החברות כבר ניצלו בעבר את התייקרות המוצרים המפוקחים להעלאת מחירים גם של מוצרים שאינם בפיקוח
חקלאי הגליל העליון נפגעים קשות מהבצורת: 70% מגידולי הקיץ בעמק החולה לא נזרעו בשל קיצוץ הקצאות המים לחקלאות לטובת הטבע, התיירות והמטעים.
חברת ג"ג (גליל גולן), שמתמחה בגידול ועיבוד תוצרת חקלאית בשטחי החקלאות של הקיבוצים והיישובים החקלאיים בגליל העליון, פתחה את עונת קציר התירס בעמק החולה שתימשך עד סוף ספטמבר. בעונה זו נקצרים זני התירס מיועדים לתחמיץ לבקר וצאן, וב-ג"ג מצביעים בדאגה על ירידה של כ-40% ביבול, שיעמוד השנה על 18 אלף טון בלבד לעומת 30 אלף טון בשנה שעברה.
"אנחנו בשפל היסטורי של כמויות המים בנחלי הגליל העליון", אמר המנכ"ל עופר גרשוביץ. "ספיקת המים שנמדדת השנה בגשר הפקק נמוכה מהממוצע הרב שנתי ביותר מ-80%".
לדבריו, מיעוט הגשמים דרש השקיה מאסיבית של גידולי השדה גם בחודשי החורף והגביר את הצורך בהשקיה בקיץ. "מכיוון שלא נצברו מי גשמים באדמה, גידולי הקיץ דורשים השקיה בהיקף יוצא דופן שבחלק מהגידולים הביא לעלייה של מאות אחוזים בצריכת המים. מדובר בצריכת מים בכמויות שלא נראו עשרות שנים, שמיתרגמת לעלייה דרמטית בעלויות היצור".
שטחי גידול התירס לתחמיץ לרפתות בגליל העליון ממוקמים בעמק החולה. עקב הבצורת הקשה נזרעו השנה באזור כ-9,000 דונם בלבד, שהם כמחצית משטחי הגידול בשנה הקודמת. צמצום שטחי הגידול והיבול בגליל ניכר, שכן מדובר ב-10% מתוך סך שטחי הגידול של תירס ברחבי הארץ שעומד על כ-100 אלף דונם.
