פיתוח בצפון הארץ: הדובדבן שמקדים את זמנו

חוקרים ממו"פ צפון הצליחו להקדים בחודש את מועדי הפריחה וההבשלה של דובדבן מזן "רויאל דון" - ופתחו תחרות בין המגדלים: מי שיקדים לשווק את תוצרתו יקצור את הפירות הכלכליים

חד האתגרים בגידול דובדבן בישראל הוא מחסור במנות קור בשל חורף חם, וההתחממות הגלובלית מעלה את הסיכון שעצי הדובדבן לא יקבלו מספיק מנות קור.

מנגד - חורף חם יכול גם להוות יתרון משמעותי בקטיף של פרי מוקדם. חוקרי מו"פ (מחקר ופיתוח) צפון במכון המחקר מיגל, בשיתוף מכון וולקני במשרד החקלאות וביטחון המזון, הצליחו להקדים בכחודש את מועדי הפריחה וההבשלה בדובדבן מזן "רויאל דון", ביחס להבשלת מטעי הדובדבן במשקים בצפון הארץ. זאת במסגרת מחקר לשיפור חנטה ויבול בדובדבן.

מדובר בפיתוח בעל משמעות כלכלית: מי שיקדים לשווק את הדובדבנים שלו יוכל גם לדרוש מחיר גבוה יותר. חיה רק יהלום, מנהלת מו"פ צפון - מיגל, הסבירה כי "תקופת ההבשלה ושיווק הדובדבן בארץ מתרחשת כיום בחודשים מאי עד יולי, במקביל לזו של אירופה. זאת אף שתנאי האקלים הייחודיים שיש בישראל מאפשרים להקדים את עונת הבשלת הדובדבן, וכך ליצור יתרונות כלכליים ושיווקיים עבור המגדלים. בנוסף, זה ייתן להם יכולת להתמודד עם שינויים רגולטוריים אפשריים, כגון פתיחת מכסות יבוא ממדינות זרות".

החוקרים עשו מניפולציה על המאזן של צריכת הסוכרים של העץ, באמצעות שליטה על הטפרטורה של השורשים. הם קיררו את השורשים של הצמח, שגדל בעציצים גדולים. בדרך כלל עצי הדובדבן מקבלים את מנות הקור מהטבע, ואם יש להם מספיק מנות קור לאורך תקופה קצרה, אז מגיע האביב והטמפרטורות עולות ונוצרת התעוררות ופריחה.

 

ד''ר מיכל אקרמן-לברט חוקרת מו''פ צפון

ד''ר מיכל אקרמן-לברט חוקרת מו''פ צפון
צילום- מו"פ צפון