עונת השקדים בישראל ניחנה ביבול רב של שקד 7,500 טון !

ירון בלחסן מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות:  עונת השקדים בישראל ניחנה ביבול רב אך צניחת מחירים עקב עודף עולמי ביבול השקד וסגר על הנמלים בכל העולם בשל הקורונה מדאיגה.

ירון בלחסן,  אומר, כי זו שנה ברוכה ושפע יבול לענף השקד בישראל, המוערך ב- 7,500 טון, אך הדאגה הינה לגבי המחיר למגדלים, זאת עקב צניחת מחירי השקד בעולם, העלול לגרום הפסדים למגדלים בישראל. עוד אומר בלחסן, כי בישראל נטועים 64 אלף דונם של שקד, רוב קטיף השקדים בארץ נמצא כבר בשלבי סיום, למעט עוד כמה מטעי שקד ברמת הגולן. וכי נרשמת עלייה מתמדת של צריכה השקד בעולם ובישראל בעשור האחרון ישנה עלייה של 35% בצריכה, מעל 10 טון שקדים, זאת כחלק מהמודעות לצריכת מזון בריא. השקד בעל ערכים תזונתיים גבוהים ונמצא בקטגורית הסופר פוד.

אמיר מעגן, יו"ר שולחן השקד במועצת הצמחים אומר, כי קטיף השקדים הינו בעיקר מכני, אינו נסמך לחלוטין על ידיים עובדות ומתבצע באמצעות מנערת מאסיבית. הפרי נאסף עם הקליפה ומועבר למכוני הפיצוח. המפעל הגדול מבניהם נמצא בגבע, מפעל נוסף במסמייה בבעלות קיבוצי הדרום וכן קיימים מכוני פיצוח גם אצל מספר סוחרים. מעגן מוסיף, כי פיצוח של טון שקדים אורך מעל שעה וכי תהליך הפיצוח של כלל השקדים בישראל ימשך עד סוף חודש נובמבר ורק אז יעבור הפרי לתהליך ייבוש. מעגן מציין עוד, כי אכן שנה זו ברוכה לענף השקד, לאחר השנתיים האחרונות שהיו עם יבול נמוך, כתוצאה מאירועים אקלימיים. למרות היבול הטוב העונה, עדיין יהיה צורך להשלמת הצריכה המקומית בישראל, ביבוא של עשרת אלפים טון שקדים, מקליפורניה, המשווקת העיקרית של 85% שקד בעולם, שגם שם, כמו בכל העולם, יש יבול רב השנה, גורם נוסף לירידה במחירים. "המחיר למגדל בישראל מושפע מהמחירים בעולם. כעת עקב הקורונה וסגירת הנמלים בעולם, קיימת ירידה במסחר ולכן המחיר לחקלאי בקליפורניה צנח מ-7 דולר לק"ג שקד ל- 4.85 דולר בנמל, זה אינו מבשר טובות לגבי מחיר השקדים בעולם כולו וגם בישראל, כאשר ממשלת ארה"ב תומכת בעת זו של משבר הקורונה במגדלי השקד ובישראל לא קיימת תמיכה כזו. עוד אומר מעגן: "השקד הישראלי גדול ואיכותי יותר ביחס לשקד בארה"ב, אך התפוקה לדונם בקליפורניה גבוהה יותר. בישראל עומדת התפוקה הממוצעת לדונם על 150 ק"ג שקד ובארה"ב נקטף יבול של 250 ק"ג לדונם, כאשר הוצאות הייצור ועיבוד המטעים זהות בישראל ובארה"ב וכוללות עלויות של קטיף, קילוף, יבוש, אריזה ושיווק. בשנים אלו רוב התקציב של ענף השקד מוקדש כיום למו"פ (מחקר ופיתוח) חקלאי, בעזרת משרד החקלאות, מו"פ צפון, מכון המחקר החקלאי ועוד, במטרה להגדיל את כמות היבול לדונם, לספק את כל הצריכה המקומית של השקד בישראל ואף להגיע למצב בו ניתן יהיה לייצא".

ירון בלחסן, מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות בישראל מוסיף: "המגדלים עומדים כל העת בפני איום של ביטול המכסים על יבוא פירות לישראל אשר יחסל את פרנסתם. אני מקווה כי ממשלת ישראל תתפנה מהעניינים הפוליטיים בכדי לדאוג לחקלאיה שלה במדינת ישראל ולא לחקלאים מטורקיה, אירופה וירדן ועדיפות עליונה לענפי החקלאות כערך ייחודי ואסטרטגי ליצירת חוסן לאומי וביטחון ייצור מזון עצמי בישראל, ללא תלות במדינות עוינות, בעיקר בתקופת משבר כלכלי קשה זה עקב הקורונה".

 

סרטון 

 

1.jpg


 

סרטון

 

2.jpg


 

סרטון

 

3.jpg


 

 

קטיף שקדים - צילום גור מלמד, קבוצת כנרת.jpg

 

 

 

קטיף שקדים -צילום גור מלמד, קבוצת כנרת.jpg

קטיף שקדים-צילום גור מלמד, קבוצת כנרת.jpg

 

 

שקדים לפני קטיף-צילום עמוס לוין פיתוח הגליל.jpg

 

 

כל התמונות צולמו ע"י גור מלמד קבוצת כנרת

שקדים לפני קטיף

שקדים לפני קטיף
צילום: עמוס לוין פיתוח הגליל