עונת המסיק יוצאת לדרך בין משבר אקלים ומלחמה: "יש צפי לתוצרת איכותית"

עונת המסיק בישראל נפתחת באופן רשמי, בצל בצורת באגן הים התיכון ומלחמה מתמשכת – אבל עבור העוסקים בענף שמן הזית, האתגרים והמורכבויות רק מחדדים את תחושת השליחות. במטע, בבית הבד ובמפעל כבר מעלים הילוך בפעילות, ומקפידים לשדר אופטימיות

בצל תקופה מאתגרת, כאשר הטבע והאדם עומדים במבחן, נפתחת עונת מסיק הזיתים בישראל. אל משבר האקלים, שהשלכותיו מורגשות היטב בשטח, הצטרפה בשנה האחרונה גם מלחמת חרבות ברזל – ואף שהפעילות הפכה מורכבת פי כמה, עושה רושם שעבור העוסקים בענף היא רק העצימה את תחושת השליחות והגדילה את מפלס המוטיבציה.

אוות היחידה ממלאת פה תפקיד מרכזי. בכל זאת, לזיתים קשר חם ועמוק לאדמה המקומית כבר אלפי שנים, ולא במקרה מוזכר הזית בתנ"ך כאחד משבעת המינים בהם השתבחה ארץ ישראל. על אף תלאות ומשברים, מטעי הזיתים בישראל המשיכו לשגשג לאורך ההיסטוריה – כשאת המסורת המפוארת הזו נחושים החקלאים והיצרנים לשמר. מה שבטוח, התחושות על רקע תחילת עונת המסיק אופטימיות בהחלט.

"עונת המסיק בישראל מתנהלת בחודשי הסתיו, מסוף אוקטובר לסוף דצמבר", מספר יאיר שוורץ, מנהל הרכש של יד מרדכי, שהמפעל בו שותפים הקיבוץ וקבוצת שטראוס הוא ממובילי יצרני שמן הזית בישראל. "בארץ גדלים למעלה מעשרה זנים שונים של זיתים – הנבדלים זה מזה בין היתר בטעם, בצבע ובמרקם. המדינה שלנו נחשבת לבית גידול מצוין לעצי זית בזכות האקלים הים תיכוני במרבית חלקי המדינה, עם קיץ חם ויבש וחורפים קרירים וגשומים – תנאים אידאליים שמתורגמים לשמן זית באיכות גבוהה ובעל מוניטין בינלאומי".

שמן זית כבר הפך למוצר חובה בסל הקניות, במטבח ובתזונה של רבים מהישראלים, כשתהליך הייצור מתנהל בכמה גזרות: מהמטע, דרך בית הבד ועד למפעל. "השלב הראשון הוא מסיק הזיתים", מסביר שוורץ. "המסיק נעשה בשלוש שיטות. השיטה הוותיקה מכולן היא הידנית, במסגרתה מנערים החקלאים ידנית את העצים ונעזרים בכלים פשוטים ויעילים דוגמת מסרקי מתכת או פלסטיק, כשהזיתים נאספים ברשתות, סדינים וסלים שפוזרו מראש. שיטה נוספת היא המנערת, פיתוח מכני לשיטה המסורתית, כשהקטיף מתבצע באמצעות שימוש במכונה המנערת במהירות גבוהה את גזע העצים. השיטה המתקדמת ביותר נקראת מוסקת – ומדובר במכונה המכסה שטחים רבים ובעלת הספק גבוה".

"בסיום המסיק, מועברים הזיתים במכלים גדולים לבית הבד, שם מתרחש הלכה למעשה תהליך הפקת השמן", ממשיך שוורץ. "בבית הבד מנפים קודם כל מהזיתים לכלוכים, עלים וחלקי עץ באמצעות מתקן רוח. לאחר מכן הזיתים נטחנים לעיסה ועוברים תהליכים נוספים להפרדה של המים, הגפת (פסולת הזיתים לאחר שהוציאו מהם את השמן) ושמן הזית – עד לקבלת שמן זית. מכאן, השמן נשלח למפעל ביד מרדכי, עובר שיקוע וסינון, שהופכים אותו לצלול, זך ומוכן לשימוש. התהליך כולו נעשה תחת בקרה ופיקוח מחמירים מצד צוותי איכות וטכנולוגיה, ומעורבים בו גם טועמי שמן זית שעברו הכשרה ייעודית".