נציג משרד החקלאות הצטרף למשלחת האוצר לארה"ב, אך יש להם מטרות שונות

באופן תמוה, במשרד החקלאות מעוניינים לדון עם האמריקאים בשימור היטלי הסחר שמטילה ישראל על מספר מוצרי חקלאות

בניגוד להבטחה של נתניהו לנשיא טראמפ לבטל את כלל מכסי היבוא • עם זאת, משרד החקלאות יכול, לכל היותר, להיות גורם מייעץ, שמספק את עמדתו המקצועית

ממשלת ישראל משדרת מסרים סותרים לממשל בארצות הברית: למשלחת משרדי האוצר והכלכלה שיצאה השבוע לוושינגטון לטובת דיונים בנושא המכסים, כפי שנחשף בגלובס, הצטרף בכיר ממשרד החקלאות וביטחון המזון. אולם באופן תמוה, היעד שלשמו נמצא נציג המשרד במשלחת, מנוגד לחלוטין לדירקטיבה של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ', בכל הנוגע לטיפול בסוגיה הנפיצה.

בניגוד להבטחה של נתניהו לנשיא דונלד טראמפ לבטל את כלל המכסים על יבוא מארה"ב, במשרד החקלאות מעוניינים לדון עם האמריקאים בשימור היטלי הסחר שמטילה ישראל על מספר מוצרי חקלאות, בהם תפוחים, אגסים, שקדים, תפוחי אדמה, מוצרי חלב ויין.

זאת על אף ששר האוצר סמוטריץ' כבר חתם בחודש שעבר על צו שמבטל את כל המכסים על יבוא של מוצרים מארה"ב. "הסדרת מדיניות המכסים של ארה"ב למול מדינת ישראל בהיבטי החקלאות, דורשת המשך ההגנה על רשימה מצומצמת של היטלים חיוניים למוצרי חקלאות רגישים ואסטרטגיים", כך לפי מנכ"ל המשרד, אורן לביא.

סכום זניח

ככלל, מרבית הסחורות מארה"ב פטורות ממכס ממילא, למעט רשימה של מוצרים חקלאיים שהיה עליהם מכס חרף הסכם הסחר. גביית המכס ממוצרים חקלאיים מארה"ב, כך לפי רשות המסים, עומדת על כ־42 מיליון שקל. מדובר בסכום זניח יחסית, שעליו נאותו בישראל לוותר לטובת המשא ומתן על ההקלות לישראל בתוכנית המכסים. אלא שאז החלו הלחצים של הלובי החקלאי על משרד החקלאות ועל השר אבי דיכטר.