נזקי הסופה שוברים שיא: אלו החקלאים שנהנים מפיצויים במיליוני שקלים
בעקבות שינויי מזג האוויר, נגרם נזק רחב היקף לחקלאות במהלך שנת 2025. בעקבות כך, קרן קנט חילקה לחקלאים פיצויים בהיקף של למעלה מ-450 מיליון שקלים - סכום שיא של למעלה מעשור
על רקע מזג האוויר הסוער, קנט, הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות מפרסמת היום (שלישי) את היקף נזקי מזג האוויר לחקלאות בשנת 2025. מסיכום נתוני שנת 2025 עולה כי במהלך השנה שילמה קנט לחקלאים פיצויים בהיקף של למעלה מ-450 מיליון שקלים. מדובר סכום שיא של למעלה מעשור.
הסיכום אינו כולל עדיין את מלוא היקף הנזקים שנגרמו לגידולים מהמערכת החורפית בשבוע האחרון של דצמבר, ויתכן כי היקפי הנזק עוד יעלו. תופעה נוספת העולה מנתוני קנט, והמעידה על הגידול בהיקף תופעות הקיצון של מזג האוויר, היא שלמרות שמספר הדיווחים על נזקים המתקבלים בשנים האחרונות מהחקלאים שומר על יציבות, היקף הנזק בכל אירוע גדל בהתמדה.
על פי נתוני קנט, הסופה "קורל" שהתרחשה בפברואר 2025 גרמה לנזק הנקודתי הגדול ביותר במהלך השנה. הקרה שהתרחשה בלילה אחד פגעה במאות אלפי דונמים של גידולים שונים, בעיקר באזור מרכז הארץ, וצפונה. בקנט מסבירים כי קרה מתרחשת כאשר הטמפרטורות יורדות לאזור אפס מעלות. הקרה מקפיאה את המים שבצינורות ההולכה של הגידולים השונים וגורמת לתמותה או לנזק מיידי לפרי.
בקנט מציינים כי הקרה היא אחת מתופעות הטבע שגורמות את הנזקים הגדולים ביותר לגידולים החקלאיים בארץ, היות ובדרך כלל היא פוגעת בשטחים נרחבים, כמעט ללא יכולת של החקלאים להתמודד איתה.
נזקים משמעותיים נוספים נגרמו בחורף החולף כתוצאה ממיעוט משקעים דבר שהוביל, בין השאר, גם לתופעה של התפרצות מזיקים וכנימות בגידולים השונים, כמו גם התפרצות מחלות כמו שפעת העופות שפגעה בלולים.
נזק חסר תקדים נגרם בחורף האחרון גם לדבוראים ולכוורות, כאשר בשל מיעוט הגשמים חלה ירידה חדה בהיקף הפריחה וכתוצאה מכך בהיקף תוצרת הדבש. נזקים משמעותיים נגרמו לגידולים השונים גם במהלך חודשי הקיץ במהלכו נשברו שיאי טמפרטורות במקומות שונים ברחבי הארץ. בשורה התחתונה, הקיץ האחרון היה חם יותר מהממוצע ב-30 שנים האחרונות. על כל אלו נוספו גשמים בעוצמה חריגה בחודשי הסתיו שגרמו להצפות נרחבות.
