מתווה פיצויים נורמטיבי לזכאי מסלול אדום בענפי המטעים וההדרים

בשורה לחקלאים: משרד החקלאות וביטחון המזון סיכם עם משרד האוצר-קרן הפיצויים ברשות המסים, על מתווה פיצויים נורמטיבי לזכאי מסלול אדום בענפי המטעים וההדרים עם אפשרות הסדר לענפים נוספים שלא נקבע להם מסלול נורמטיבי

מנכ"ל משרד החקלאות וביטחון המזון אורן לביא: "החקלאות היא עמוד האש לפני המחנה, היא נדבך חשוב בביטחונה הלאומי של מדינת ישראל, בחוסנה ובצמיחתה הכלכלית. המשרד פועל בנחישות לשיקומה וחיזוקה, מתוך אחריות לעתיד המדינה ולחוסנה של החברה הישראלית. שמירה על ביטחון המזון תתאפשר רק אם המדינה תנקוט מדיניות ארוכת טווח של טיפוח החקלאות כמשאב לאומי, תשקם את החקלאות בארץ, ותאפשר ודאות, כדאיות כלכלית ואטרקטיביות לעסוק בתחום לציבור החקלאים" 

משרד החקלאות וביטחון המזון יחד עם משרד האוצר - קרן הפיצויים ברשות המסים, מפרסמים שני מסלולי פיצוי לחקלאים בעלי מטעים ביישובים בצפון (9-0 ק"מ מהגבול) במסגרתם יינתן  הסדר מיוחד לישובים המפונים ולישובים בדרום (7-0 ק"מ) ובטווח של 20-7 ק"מ בדרום, הסדר מצומצם לתקופה הזכאות בלבד. הסדר הרווח התפעולי יאפשר גם תביעה בגין ענפים נוספים תוך התייחסות לירידה הכוללת ברווח התפעולי והשבתו לתקופה המקבילה טרם המלחמה.

לפי המסלול הראשון, 'סכום לדונם' מגדלי ההדרים בשטחים המפונים  יקבלו פיצוי קבוע לכל דונם מניב  של 2500 ₪ ויתר הישובים זכאים לפיצוי של עד 1250 ₪. למגדלי מטעים מניבים במסלול זה יינתן סכום של 7000 ש"ח  לדונם המורכב מפיצוי בגין אובדן תפוקה – 5,000 ש"ח ועוד 2,000 ש"ח לשיקום עתידי. מטעים בשנת הניבה הראשונה יקבלו סכום מופחת של 3000 ₪ בגין אובדן התפוקה.

המסלול השני, 'רווח תפעולי' כולל את החקלאים בכל הענפים ביישובים הזכאים ומבוסס על ההפרש בין הרווח התפעולי בתקופת הבסיס (ספטמבר 2022-אוגוסט 2023) לבין הרווח בתקופות הנזק (ספטמבר 2023–אוגוסט 2024 או ספטמבר 2024–אוגוסט 2025, בהתאם למקרה). הפיצוי יינתן על הירידה בהכנסות תוך ניכוי ההוצאות השוטפות והשכר. 
 
מתווה פיצויים זה הוא בנוסף לזכאות לפיצוי ששולמה או תשולם לגידולים שהוכרו לפיצוי לעונת 2023/4 בהסדר של המסלול "ורוד".
מודל הפיצויים הנוכחי שאושר מבטיח לחקלאים מענה הוגן ומהיר, שיאפשר להם שיקום כלכלי ושיקום וצמיחה מחודשת לענפים שנפגעו קשות במלחמה ונגרם להם אובדן יבול רב ופגיעה גם עתידית.

מסלול הרווח התפעולי מאפשר  השבה לרווח שהיה טרם המלחמה ומאפשר בחינה כוללת של מצב המשק כולל ענפים נוספים שאין בגינם הסדר נורמטיבי קודם.