משמינים ומיותרים? המחקר שסותר את מה שחשבנו על ענבים
במשך שנים שמענו שענבים מכילים כמויות גדולות של סוכר, שמומלץ להימנע מהם או לאכול ממש קצת ושיש המון פירות שעדיף לצרוך במקומם.
כעת, חוקר אחד מטיל ספק בכל אלו וטוען שלא רק שכולנו צריכים להכניס ענבים לתפריט שלנו, אלא שהפרי הידוע לשמצה בדרך לקבל את התואר "סופר פוד" הודות ליתרונות התזונתיים הרבים שלו
האם הענבים בדרך לקבל את ההכרה הרשמית כסופר פוד? מחקר חדש שפורסם בכתב העת המדעי Journal of Agriculture and Food Chemistry טוען שהתשובה חיובית. את המאמר חיבר פרופ' ג'ון פזוטו – מהחוקרים הבולטים בעולם בתחום הרסברטרול, נוגד חמצון עוצמתי המצוי בקליפת הענבים ונחקר בהקשר של בריאות הלב, מניעת דלקות והגנה מפני מחלות – והקשר בין תזונה לסרטן.
במאמרו, מציג פרופ' פזוטו שורה של ממצאים מדעיים התומכים בעמדתו. לדבריו, המונח "סופר פוד" אמנם שגור בשיח, אך אינו מוגדר רשמית ואינו נשען על קריטריונים מוסכמים. לרוב, מזונות המוגדרים כך נכללים בדיאטה הים־תיכונית ועשירים בתרכובות צמחיות מועילות. לאחר סקירה רחבה של הנושא, הוא מציג את המקרה המדעי בעד הענבים, שלדבריו זוכים לפחות הכרה ביחס למזונות דומים, כמו פירות יער.
ענבים הם מקור טבעי ליותר מ־1,600 תרכובות, בהן נוגדי חמצון ופוליפנולים מסוגים שונים - פלבנואידים, אנתוציאנידינים, קטכינים, חומצות פנוליות, רסברטרול ועוד. את היתרונות הבריאותיים מייחסים החוקרים לפוליפנולים הללו, הפועלים כנוגדי חמצון ומשפיעים על תהליכים תאיים. עם זאת, ההשפעה הביולוגית נובעת מהענב השלם ומהשילוב הייחודי של כל רכיביו - לא מרכיב בודד.
בספרות המדעית פורסמו למעלה מ־60 מחקרים שבחנו את השפעת הענבים על הבריאות. הממצאים מראים כי הם תורמים לבריאות הלב וכלי הדם, מסייעים להרחבת כלי הדם, משפרים את זרימת הדם ומווסתים את רמות הכולסטרול. הם גם תומכים בבריאות המוח, שומרים על חילוף חומרים תקין ומשפיעים לטובה על התפקוד הקוגניטיבי. בתחום בריאות העור נמצא כי הענבים מחזקים את ההגנה מפני קרינת UV ומפחיתים פגיעה ב־DNA בתאי העור. בנוסף, הם משפרים את בריאות מערכת העיכול באמצעות איזון המיקרוביום והגברת המגוון החיידקי, ומשפיעים לטובה על הראייה בזכות העלאת צפיפות הפיגמנט באזור המקולה שברשתית.
בתחום הנוטריגנומיקה - חקר השפעת המזון על ביטוי הגנים, נמצא כי צריכת ענבים משנה באופן חיובי את פעילות הגנים במערכות גוף שונות. לפי פרופ' פזוטו, ייתכן שפעילות זו ברמה הגנטית היא המפתח ליתרונות הבריאותיים הרבים של הענבים.
"פרופ' פזוטו מראה שעל פי המדע, ענבים הם אכן סופרפוד – ויש להכיר בהם ככאלה", אמר איאן לה־מיי, נשיא ועדת ענבי השולחן של קליפורניה. "אנחנו מקווים שהשימוש במושג הזה לצד ענבים יהפוך לדבר שבשגרה. למרבה המזל, בין אם צורכים אותם למען הבריאות ובין אם להנאה – אכילת ענבים קליפורניים היא רווח נקי לצרכן".
