"מסלול מהיר" לבחינת בקשות לקבלת היתר לשימוש חורג בקרקע חקלאית

רקע

חוק ההתיישבות החקלאית (סייגים לשימוש בקרקע חקלאית ובמים), תשכ"ז-1967 קובע כי מי שחוכרים קרקע חקלאית ממנהל מקרקעי ישראל ומחזיקים במכסת מים ממדינת ישראל, יעבדו את הקרקע ויעשו שימוש במכסת המים שהוקצתה להם בעצמם, ולא יעבירו אותם לשימושם של אחרים. מטרת החוק היא למנוע ספסרות בקרקעות ומכסות מים, ולהבטיח שקרקע חקלאית תשמש לחקלאות ולא למטרות אחרות. 

חקלאים שקיבלו שטח נחלה לעבוד ולשמור עליה,  ומחליטים מכל סיבה שהיא לא לעבד את הקרקע, יכולים לעשות הסכמים להעברת זכויות העיבוד. להסכם כזה יש לקבל: "היתר לשימוש חורג בקרקע".

מסלול מהיר

לפני כשנה אושר נוהל "מסלול מהיר" לבחינת בקשות לקבלת היתר לשימוש חורג על פי חוק ההתיישבות החקלאית (סייגים לשימוש בקרקע חקלאית ובמים), התשכ"ז- 1967), במסלול בחינה מהיר עבור בקשות שלא נדרשת לגביהן בחינה מעמיקה או מורכבת (להלן- הנוהל או נוהל מסלול מהיר). לפי הנוהל, בקשות אלו יוגשו למחוזות המשרד ויבחנו על ידי מנהלי המחוזות וסגניהם, שמוסמכים להנפיק היתרים בכפוף לתנאים שנקבעו בנוהל.

הפיילוט שערך המשרד עם מחוזות הנגב, השפלה וההר והעמקים נחל הצלחה רבה, והוחלט להחיל את נוהל "מסלול מהיר" גם על שאר המחוזות, קרי מחוז גליל גולן ומחז המרכז.