מחירי הבננות צונחים והמגדלים מתקשים לשרוד | כמה מתוך ההוזלה מגולגל לצרכן?
מגדלי הבננות חווים משבר כבד, בין היתר בשל סגירת השוק של עזה.
הלל צרי משער הגולן: "כרגע נשאר לנו רק השוק הישראלי והפגיעה בנו ממש אנושה. אני פונה לתושבי ישראל ומפציר בהם לאכול יותר בננות". לפי משרד החקלאות המחיר הסיטוני ירד בשבוע האחרון ב-16% ל-2.3 שקלים לק"ג, אך לא כל רשתות השיווק הוזילו את המחירים אצלן
כבר חודשים שמגדלי הבננות מתמודדים עם משבר קשה, בין היתר בשל סגירת השווקים ברצועת עזה. כעת, כשהמחיר לקילו צנח לכשלושה שקלים, הם מתקשים לצבור רווחים - ולשרוד. הם חשים תסכול נוכח מחירי התשומות המתייקרים, וכעת הם קוראים לישראלים לאכול יותר ויותר בננות כדי לסייע להם לשרוד.
קיבוץ שער הגולן, שנמצא בעמק הירדן, הוקם בשנת 1937, כחלק מיישובי חומה ומגדל לאורך גבולות המדינה שבדרך. הקיבוץ מעבד כ-2,000 דונם ומגדל בהם בננות, אבוקדו ושקדים, לצד הפעלת לול ורפת. "נולדתי במטעי הבננות של עמק הירדן", מספר הלל צרי, בן 47, משער הגולן, "עבדתי בבננות של אפיקים כמה שנים וכבר יותר משבע שנים שאני מרכז את תחום הבננות בשער הגולן. אנחנו מגדלים בננות על שטח של כ-600 דונם. הפרי הזה נחשב לגידול העיקרי ביישובי עמק הירדן".
צרי אומר ש"המצב נורא, ממש על הפנים. הרשתות מוכרות את הבננות בשלושה שקלים וקצת. אני כחקלאי מקבל רק 80 אגורות בממוצע על ק"ג. כשעושים את החישוב פשוט בא לי לבכות. לי עולה הגידול של כל ק"ג בננות בערך שקל וחצי. המשמעות מבחינתי שעל כל ק"ג שעבדתי עליו בחום הכבד של עמק הירדן, שמגיע לכמעט 46 מעלות ובתנאי לחות מטורפים, אני מפסיד כ-70 אגורות. המצב ממש מייאש".
המשבר הגדול החל עם המלחמה בדרום ועם קריסת השוק בעזה ובשטחים. השוק בעזה נחשב במשך שנים לקניין רציני. מגדלי הבננות מעריכים שלפחות 20 אחוז מהיבול בעבר היה נמכר לשווקים ברצועה.
"אני מרגיש שאנחנו קורבן גדול של המלחמה", מוסיף צרי, "למרות שאנחנו לא צמודי גדר בלבנון, הפגיעה בנו היא ממש אנושה. כמו כל חקלאי, אני ממשיך להאמין שמשהו טוב יקרה בסוף, חקלאות היא מקצוע לאנשים אופטימיים. כרגע נשאר לנו רק השוק הישראלי. אני פונה לתושבי ישראל ומפציר בהם לאכול יותר בננות. זה פרי מאוד בריא, עם ערכים תזונתיים מעולים. הייתי ממליץ לחזור ולאמץ את המשפט שאמהות נהגו לומר לילדיהן: 'דני'לה, תאכל את הבננה'לה'. שכל ילד יאכל בננה ביום. אם זה יקרה, מצבנו ישתפר מאוד. הבננות בארץ לא מרוססות וכמעט אורגניות לחלוטין, למעט ריסוס נגד עשבייה. בחו"ל מתבצע ריסוס על קליפת הבננה ואצלנו זה לא קיים".