מו"פ צפון: בעצי אבוקדו שכוסו ברשתות הצללה נפגעו כ-10% בלבד מפקעי הפריחה
בעקבות אירוע הקרה החריג במערכת 'קורל':
ממצאים חדשים במחקר הגנה על אבוקדו בתנאי אקלים קיצון הוצגו בסיור מגדלים של 'אבוקדו גל' בחוות מחקר 'מטעים' בעמק החולה
מו"פ צפון: בעצי אבוקדו שכוסו ברשתות הצללה נפגעו כ-10% בלבד מפקעי הפריחה לעומת פגיעה של כ-70% בעצי הביקורת שלא כוסו ברשתות
בעקבות אירוע הקרה החריג בעוצמתו שפקד את עמק החולה בלילה שבין ה-24 ו-25 בפברואר, קיים בית האריזה והשיווק 'אבוקדו גל' של החברה לפיתוח הגליל, סיור מקצועי למגדלים להצגת ממצאים חדשים במטע המחקרי לגידול אבוקדו בתנאי אקלים קיצון, בחוות מחקר 'מטעים' של החברה לחקלאות הגליל העליון, המנוהלת על ידי מו"פ (מחקר ופיתוח צפון) במכון המחקר מיגל.
ד"ר ליאור רובינוביץ' חוקר בכיר במו"פ צפון-מיגל ומרצה בכיר בתל-חי אונ' בהקמה, ציין כי אירוע הקרה המשולבת שפקד את עמק החולה היה המשמעותי ביותר ביחס לשנים האחרונות, כאשר בחוות מטעים
שררה טמפרטורה של מתחת לאפס במשך כעשר שעות רצופות , והגיעה בשיאה למינוס 3.4 מעלות צלזיוס.
"על פי הממצאים החדשים שעלו בבדיקה שערכנו במטע האבוקדו המחקרי, כיסוי העצים ברשתות הצללה מנע כמעט לחלוטין את הנזק לעצים, תוך צמצום הפגיעה בפקעי הפריחה, הרגישים ביותר לקור, לכ-10% בלבד מהפקעים, וזאת לעומת פגיעה בכ-70% מהפקעים בעצי הביקורת שלא כוסו ברשתות. בעונת קטיף האבוקדו הבאה, נבחן בנוסף את ההשפעה על היבול" ציין ד"ר רובינוביץ' והוסיף: "בחלקה נוספת במטע המחקרי, נבחנת עמידותם של זני אבוקדו שונים בתנאי אקלים קיצון, ללא שימוש באמצעי הגנה אגרוטכניים. מהבדיקות שערכנו אחרי סופת 'קורל', עולה כי בעצים מהזן GEM שקליפתו משחירה עם הבשלתו, נפגעו כ-40% בלבד מפקעי הפריחה, לעומת כ-66% בעצים מהזן הנפוץ והמוכר 'האס'. ממצאים אלו מחזקים את הסברה כי לזן GEM יתרון גידולי על פני ה'האס' בעמידותו לתנאי קיצון במהלך החורף ולכן גם יתרון כלכלי למגדלים. עוד עלה מהבדיקה כי בזן הירוק אטינגר, הידוע בעמידותו לקור, נפגעו כ-10% בלבד מהפקעים, לעומת 81% בזן הירוק פינקרטון".
עוד נערכים במטע המחקרי נסיונות להעלאת הכדאיות הכלכלית בגידול הזן 'האס' בגליל העליון, המהווה למעלה מ-90% מהשוק העולמי של האבוקדו. במחקר לבחינת עמידותן של מגוון כנות בעלות גנטיקה שונה, להרכבת הזן 'האס', עלה כי הכנות שמקורן באזורים גבוהים במקסיקו גילו עמידות גבוהה יותר לקרה, ביחס לכנות מערב-הודיות שמקורן באזורים נמוכים בשפלות החוף של מרכז אמריקה.
את המחקרים מוביל ד"ר ליאור רובינוביץ' בסיוע טכנאית המחקר מיכל להק, בשיתוף פעולה עם מדריכי הגידול מיקי נוי וניצן סנש, ובמימון שולחן האבוקדו במועצת הצמחים, משרד החקלאות וקרן קימת לישראל.
אמיר בכר מנכ"ל אבוקדו גל בחברה לפיתוח הגליל, ציין כי בשנים האחרונות חל גידול משמעותי בהיקף נטיעות האבוקדו בגליל העליון, ולכן בחמש השנים הקרובות צפויה עלייה של 50% ביבול האבוקדו שייקלט, ובהתאם לתחזית זו -יכפיל המפעל את כושר האריזה. מהלך ההשקעה שנועד לאפשר למגדלים לקטוף ללא עצירה בתקופת המחיר האופטימלי ובנוסף יאפשר חיסכון כוח אדם בבית האריזה על ידי הוספת אוטומציה מתקדמת. במהלך שנת 2025 יבוצע חלקו הראשון של הפרויקט בהשקעה של 5 מלש"ח ובשנת 2026 מתוכננת השלמתו.
מיקי נוי, מדריך גידולים סובטרופיים ערך סקירה בנושא הבצורת שאירעה במהלך החורף והשלכותיה על גידול האבוקדו בגליל העליון במהלך הקיץ, והעביר למגדלים שורת המלצות להתייעלות בניהול ממשק ההשקיה, לנוכח הירידה הצפויה בהקצאות מי ההשקיה לחקלאיים.

זנים שונים של כנות אחרי אירוע הקרה- משמאל כנה מערב הודית עם צריבת עלווה, מימין כנה מקסיקנית עם עמידות טובה יותר לקרה
צילום ד''ר ליאור רובינוביץ