לאחר הפסקת-האש: החקלאים בצפון נאלצים להתמודד מחדש עם איומי הפרוטקשן

 

חקלאים ובעלי עסקים מדווחים על השחתת מטעים, ונדליזם מכוון ואיומים, שפוגעים בביטחונם האישי וביכולתם הכלכלית להתקיים. "אני מקווה שיהיה תגבור משטרתי באזור, מדובר בפעולה מכוונת", אמר חקלאי מראש פינה

לאחר הפסקת-האש עם חיזבאללה והחזרה ההדרגתית של תושבי הצפון לבתיהם, נרשמה עלייה מחודשת בתופעת הפרוטקשן בגליל העליון. חקלאים ובעלי עסקים מדווחים על השחתת מטעים, ונדליזם מכוון ואיומים, שפוגעים בביטחונם האישי וביכולתם הכלכלית להתקיים. התושבים, שחוו שנים של התמודדות עם פעולות אלה, מתארים תחושת חוסר אונים ומבקשים מהמדינה הגנה וסיוע דחופים לשיקום החקלאות והמרקם החברתי באזור.

שמעון בן שימול, חקלאי מראש פינה ומרכז המשק של אגודת חקלאי ראש פינה, מתמודד עם פגיעה חמורה במטע השזיפים שלו, הממוקם סמוך לאזור התעשייה צחר, ליד טובא זנגריה. "זו לא הפעם הראשונה שאני חווה אירוע פרוטקשן", הוא משתף בכאב. "ביום שישי האחרון, אחד התושבים הזעיק אותי למטע לאחר שראה שהעצים נפגעו קשות. כשהגעתי למקום, נדהמתי לגלות נזק בלתי נתפס. לצערי, זו כבר הפעם השנייה או השלישית שאני מתמודד עם ונדליזם שכזה".

לדבריו, הפגיעה הנוכחית אינה מקרה ראשון: "לפני שנה וחצי קרה מקרה דומה באותו מטע ובאותה נקודה בדיוק. ביום שישי האחרון הם שוב פגעו, כרתו את העצים עד לגזע בעזרת מסור. הם התחילו בשורות הקרובות לכביש, כך שכל מי שעובר שם יוכל לראות את הנזק, והמשיכו לעומק המטע וגרמו נזק בלתי הפיך לעצים".

תושב מהאזור סיפר לבן שימול שייתכן שמדובר בנקמה על פשיטה משטרתית שהתקיימה בטובא זנגריה ימים ספורים קודם לכן. "אני חי בשכנות טובה עם כולם. רבים מתושבי טובא זנגריה ומסכנין מתפרנסים מהמטעים האלו. אני באמת לא מצליח להבין למה עשו את זה", אומר בן שימול. "כל מה שאני רוצה זה לגדל את המטעים – זו ציונות, זו שמירה על הקרקע. מאז יום שישי אני פשוט שבור, בכיתי, ואני לא מצליח לתפקד".

בן שימול מסביר שהמטע שנפגע הוא חדש ולא ניתן לשקמו. "העצים שנכרתו מחייבים עקירה ונטיעה מחדש, תהליך ארוך שיימשך שנים עד שנוכל להפיק ממנו יבול. מדובר באובדן הכנסה של מאות אלפי שקלים. אנחנו משקיעים המון במטעים הללו, וזה פשוט בלתי נתפס שמישהו פוגע בנו כך".