כ-36% מיבול האבוקדו העונה בגליל העליון - מזנים משחירים - לעומת 4% בלבד בשנת 2019
שיעקפו לראשונה את יבול זן 'פינקרטון' הנפוץ ביותר באזור
בכנס 'אבוקדו גל' למנהלי חברות שיווק ומגדלי אבוקדו
עם פתיחת עונת קטיף האבוקדו 2025-26 בישראל, הצפויה להניב יבול ארצי של כ-220 אלף טון בדומה ליבול אשתקד, השתתפו מנהלי חברות שיווק ומגדלי אבוקדו בגליל העליון, בכנס מקצועי ביוזמת מפעל 'אבוקדו גל' של 'החברה לפיתוח הגליל'.
אמיר בכר מנכ"ל 'אבוקדו-גל', סקר בכנס את מצב ענף האבוקדו במטעי הגליל העליון, הצפויים להניב בעונה הקרובה כ-16,000 טון פרי, והתייחס למגמת המעבר מגידול זני אבוקדו ירוקים לגידול זנים משחירים שצבע קליפתם שחור וטעמם אגוזי, הצפויים להוות כבר בעונת 25/26 כ-36% מכלל יבול זני האבוקדו שייקלטו בבית האריזה, לעומת 4% בלבד בעונת 18/19, ובכך לעקוף לראשונה את הזן הירוק 'פינקרטון' הנפוץ ביותר עד כה, וחלקו יעמוד העונה על 35% מכלל הזנים, לעומת 53% בעונת 18/19.
בכר הסביר כי המהפך בהרכב הזנים החל כאשר נמצאו זנים משחירים דמויי-האס המתאימים יותר לתנאי הגידול בגליל העליון, עם יבולים גבוהים יותר ופרי גדול יותר, בהשוואה לזן 'האס' שניטע בעבר ושיעורו היה זניח ביחס לזנים הירוקים מכיוון שהפרי לא הגיע לגודל מסחרי לשיווק.
מבין הזנים דמויי-האס שניטעו בגליל העליון בשנים האחרונות וצומחים במהירות, בולטים- הזן GEM (כ-1,000 דונם מניבים) שיבולו יעמוד העונה על כ-2,200 טון, לעומת 877 טון אשתקד ו-45 טון בלבד בעונת 16/17, וכן הזן BL (כ-1,400 דונם מניבים) שיניב כ-2,400 טון פרי לעומת 207 טון בלבד בעונת 16/17. לצידם, הזן 'האס' (כ-532 דונם מניבים) יניב כ-660 טון.
בכר ציין כי מפעל 'אבוקדו גל' יחל להפעיל בדצמבר הקרוב, מיכון מתקדם וממוחשב שהוצב במפעל בהשקעה של 12 מלש"ח, הכולל ממיינת חדשה, מצלמת איכות, מכונות מילוי, ממשטחים אוטומטיים ומערך תומך, אשר יכפיל את כושר האריזה של האבוקדו מ-90 ל-180 טון פרי ביום, וזאת בהתאם לעלייה החזויה של כ-50% בכמות הפרי שייקלט בחמש השנים הקרובות, עקב הגידול המשמעותי בהיקף נטיעות האבוקדו בגליל העליון והצטרפות מגדלים חדשים מהגליל ואזורים נוספים. כמו כן, הקמת מערך המיון החדש, לצד המערך הקיים, תאפשר ייעול תפעולי בכך שיהיה ניתן לארוז במקביל קבוצות זנים שונות.
בכר ברך את איתן צבי, ששימש כסמנכ"ל שיווק 'גליל אקספורט', והתמנה למנכ"ל החברה, המייצאת כ-40% מהאבוקדו המיוצר בארץ, ואת דרור אייגרמן המנכ"ל היוצא, שיכהן כעת כיו"ר החברה.
איתן צבי מנכ"ל 'גליל אקספורט' הנכנס, הציג את מצב התחרות של ישראל ביצוא אבוקדו לשווקי העולם, כמו גם את תחזיות חברת השיווק לעונת 25/26, מהן עולה כי יבול האבוקדו בישראל צפוי לעמוד על כ-220,000 טון מתוכם מיועדים לייצוא כ-120,000 טון, וזאת בדומה לנתוני היבול והייצוא אשתקד. עוד עלה בסקירה כי שטחי גידול האבוקדו בישראל משתרעים על כ-150,000 דונם, עם קצב נטיעות חדשות של כ-8 עד 10 אלף דונם בשנה.
בהתייחס לחרמות על תוצרת ישראלית, עקב המלחמה בעזה, אמר צבי כי בענף האבוקדו נרשם עד כה חרם נקודתי בלבד על ידי מספר רשתות שיווק בצפון אירופה, והייצוא בשלב זה מתנהל כרגיל, אך אין ספק כי כל מצב פוליטי משפיע גם על הייצוא מישראל וקיים חשש להתרחבות מגמה זו.
"האבוקדו הופך לפרי יותר ויותר מבוקש, אם לפני עשור הוא נסחר בעולם ב-2 מיליון טון, הרי שכיום, אחרי עשור, מתקרב הביקוש ל-3 מיליון טון. רוב ייצוא הזנים הירוקים מישראל מופנה לרוסיה, פולין ומזרח אירופה, שם אוהבים את זן הפינקרטון, המצוין לייצוא, בעל חיי מדף ארוכים ומחיר טוב בשווקי חו"ל. מנגד, במערב אירופה צורכים בעיקר את הזנים המשחירים (מעל 90% מהצריכה), והמגדלים בישראל מתאימים עצמם לביקושים" ציין צבי.
המתחרה הגדולה לישראל ביצוא האבוקדו לאירופה בתקופת החורף (דצמבר-מרץ) היא מרוקו (לפני 5 שנים ייצאה 20 אלף טון אבוקדו, לפני שנתיים 50 אלף טון, וכיום כבר 100 אלף טון אבוקדו) וכן ספרד שאספקת הפרי שלה למדינות האיחוד האירופי ובריטניה בעונת 24/25 עמדה על כ-53 אלף טון (גידול של 35% לעומת 23/24). בנוסף, באזור אנדלוסיה (המרכז כ-75% משטחי גידול האבוקדו של ספרד) שוקמו בשנה האחרונה חלק מהמטעים שנפגעו עקב בצורת קשה שהכתה במלאגה ובשנים האחרונות ניטעו מטעים חדשים באזורים נוספים כגון ולנסיה, קאדיז והואלבה. גם קולומביה מתחרה רצינית בשווקים בחו"ל, עקב מחירם הנמוך, אך כיום פחת הביקוש ממנה עקב איכות פרי נמוכה, וכן מקסיקו, שלא כמו למנגו, לא הוטלו הגבלות מכס על אבוקדו לייצוא ממקסיקו לארה"ב, לאחר החלטת נשיא ארה"ב טראמפ. למרות כל זאת צופה צבי עונה טובה לייצוא האבוקדו מישראל, בתקווה כי המצב הפולטי ביטחוני לא ישפיע על המצב.
דביר גרוס מנכ"ל 'גליל גלובל', הציג בכנס את החברה החדשה שנוסדה לפני שנתיים, להקמה וניהול פרויקטים חקלאיים בחו"ל, במטרה לייצר פרי לחברת האם 'גליל אקספורט' בעונת השיווק ההפוכה לישראל, ובכך לעמוד בדרישות יבואני אבוקדו במדינות מערב אירופה, לאספקה יציבה ורציפה של הפרי לאורך כל השנה, כולל חודשי הקיץ בהן ישראל אינה מייצאת אבוקדו, דבר המאפשר שימור והרחבת מעגל הלקוחות, במיוחד לתוצרת של המגדלים הישראליים. לשם כך, הקימה 'גליל גלובל' בשלב ראשון, שתי חוות חקלאיות בפרו שבדרום אמריקה, בהיקף של כ-500 דונם כל אחת, שכבר החלו באספקת פרי לאירופה (בעיקר זן האס), בטרם תתחיל עונת הייצוא של זנים משחירים מישראל.
עוד התקיימו בכנס הרצאותיהם של נמרוד טישלר, מנהל מוצר בחב' 'גליל שוק מקומי' שסקר את מצב השווקים המקומיים בענף האבוקדו, אביב גורן מנהל הבטחת איכות 'גליל אקספורט' שפירט את סוגי תקני האיכות הבינלאומיים הקיימים בענף החקלאות, כדי לעמוד בדרישות רשתות השיווק הגדולות במערב אירופה המייחסות חשיבות רבה להיבטי השמירה על איכות הסביבה, בטיחות המזון ורווחת העובדים. מיקי נוי מדריך גידולי מטע סובטרופיים, הציג שיטות להכנת שתילי אבוקדו והעניק המלצות ודגשים מקצועיים למגדלים לקראת פתיחת עונת קטיף האבוקדו.
'אבוקדו גל' הוא בית אריזה לפרי השוכן באזור התעשייה של קריית שמונה ונמצא בבעלות משותפת של החברה לפיתוח הגליל וקיבוצי הגליל העליון. בית האריזה מספק מענה לחקלאי הגליל העליון והצפון, ומופעלים בו מערכי אריזה מתקדמים למגוון רחב של פירות, בהם אבוקדו, מנגו וליצ'י. מוצרי 'אבוקדו גל' מיועדים לייצוא (באמצעות חברת 'גליל אקספורט') ולשוק המקומי (באמצעות חברת 'גליל שוק מקומי').
הכנס התקיים במתחם 'מארג' לתעסוקה שיקומית ותיירותית במרכז כ"ח, כחלק מתרומה אזורית של החברה לפיתוח הגליל למען הקהילה בגליל.

מיון אבוקדו בבית האריזה אבוקדו גל
צילום: אבוקדו גל