חקלאות מדברית- העתיד?
ביקרנו בפרויקט ואדי עתיר והתאהבנו - עכשיו תורכם
פרויקט של חקלאות מדברית בת-קיימא המשלבת ערכים, ידע וניסיון בדואי מסורתי עם טכנולוגיות חדשניות ומודרניות • סעו לביקור טעים ותתאהבו גם, מומלץ כבר בחנוכה הקרוב
על כביש 31, בין מיתר לערד, נמצא הפרויקט של ואדי עתיר. פרויקט חקלאי חברתי, ייחודי ופורץ דרך של הקהילה הבדואית בנגב. הגענו לכאן השבוע, עם סקרנות גדולה להכיר אותו מקרוב.
את שמו ותוצרתו פגשנו עוד קודם, שמענו על הפרויקט ממקורות עתירי ידע והבנה בתחום החקלאות בת הקיימא והעשייה החברתית. לא פעם פגשנו את התוצרת הנהדרת של ואדי עתיר, במעדניות שונות - דלי אלהמברה, מכולת האחים, עילא, קפה אסיף, עדינה ועוד, בירידים ובפסטיבלי אוכל מקומיים. כעת ביקשנו לראות מאיפה התוצרת מגיעה, ובעיקר לשמוע את הסיפור מאחוריה.
הגענו לוואדי בשעת בוקר מאוחרת, והתקבלנו בחמימות וסבר פנים יפות באוהל האירוח הגדול שמוצב בחזית המקום, שם פגשנו את חאלד אבו סיאם, שהיה המדריך ומורה הדרך שלנו במהלך הביקור. חאלד לא התמהמה לרגע ומזג לנו קפה בדואי כהלכתו, וגם מחליטת התה המצוינת שרוקחים במקום. הוא "פתח שולחן" עם שלל מטעמים מתוצרת הפרויקט.
דגמנו לאבנה עם שמן זית ודוגה (תערובת זעתר, שומשום, סומק, ושמן זית), ג׳יבנה נימוחה ומלוחה וכדורי גבינה קרמיים ונהדרים, שהוגשו לצד שקשוקה לוהטת ומעט חריפה, ירקות טריים, שנקטפו באותו בוקר מהחממות ופיתה בדואית דקיקה וטרייה, שהכינו נשות הפרויקט אל מול עינינו. התכבדנו גם בהכנת פיתות בכוחות עצמנו, פעולה שהסתיימה ללא נפגעים אך גם ללא אחוזי הצלחה גבוהים במיוחד - מסתבר שמדובר במיומנות מרשימה שעדיף שנשאיר למומחיות.
מדובר ביוזמה בדואית שנוסדה לפני 17 שנה ע״י ד״ר מוחמד אלנבארי וד״ר מייקל (מיכאל) בן-אלי (ישראלי תושב ניו יורק), מנהל המעבדה הבינלאומית לקיימות. הפרויקט הוקם מתוך רצון לשמר את המורשת והידע של הבדואים, לשלב אותם בחברה הישראלית, ולרתום את ההתקדמות הטכנולוגית בצורה שתאפשר להם להמשיך לעסוק בעבודות ובמלאכות הקדומות, כפי שעשו תמיד, אך בצורה אפקטיבית יותר ובשיטות מתקדמות, כדי לסייע להם לייצר הכנסה ופרנסה מספקת.
בפרויקט מגדלים עיזים וצאן, לייצור גבינות ומוצרי חלב, תוך התחשבות רבה והקפדה על טובת ובריאות החיות, וניצול מירבי של כל התוצרים להפחתת בזבוז ושימור תעשייה ירוקה. תמצאו כאן למשל עפיג (אבן יוגורט), ג׳יבנה ייחודית, לאבנה חמצמצה ונהדרת, משקה יוגורט וסמנה, את כולם מייצרים במקום.