"חקלאות זה יפה, אבל לא משתלם. זו הסיבה שהקמתי יקב"

אחרי שלמד חקלאות והיה אחראי על מטע בשדה בוקר, נסע צבי עם אשתו ג'אנט לשנת נופש בקליפורניה,

שם החל להשתלם במלאכת הכנת יינות. כשחזרו לקיבוץ, הוא הקים את היקב הראשון באזור - במקום שבו שכנו המקלחות הציבוריות. "אם רוצים שיגיעו לכאן צעירים, חייבים לפתוח את הקיבוץ לאנשים מבחוץ".

מה עושים עם המינוס, כמה משלמים על הדירה, איפה הייתה החופשה האחרונה ועל איזו הוצאה מצטערים במיוחד? אנשים מרחבי הארץ מספרים בגילוי לב על החיים עצמם, לפני ובצל המלחמה. והפעם: משפחת רמק, קיבוץ שדה בוקר.

הבית? בית בקיבוץ.

רמק? צבי: ״זה ראשי תיבות של רבי משה קוֹרְדוֹבֵירוֹ שהיה מחשובי מקובלי צפת במאה ה-16 וחיבר ספרי קבלה שהשפיעו על תורתו של האר"י הקדוש. הסיפור של המשפחה הוא שאנחנו מצאצאיו. לא יודע אם זה נכון, אבל זה סיפור יפה״.

שדה בוקר? צבי: ״אני נולדתי בסן פרנסיסקו בארה״ב. מגיל 14 תיכננתי לעלות. להורים שלי היה קשר טוב לארץ. סבא של אמא שלי למשל עלה בשנות ה-20. הוא הגיע לארה״ב בתחילת המאה ה-20 והיו לו מגרשים בסן פרנסיסקו, אבל החליט למכור אותם ולעלות ארצה. אני הלכתי ללמוד חקלאות כדי להיות חקלאי בקיבוץ ועליתי לארץ בגיל 22, אבל חקלאות זה לא משתלם״.

חקלאות? צבי: ״אני הייתי אחראי על המטע שש שנים והיו לנו פירות מעולים אבל קיבלנו שקל וחצי לק"ג ועלה לנו שקל וחמש עשרה אגורות לארוז ולשווק – אז נשאר לנו פחות מחצי שקל״. ג׳אנט: ״פעם היינו פה אוכלים משמשים לאורך כל השנה. גידלו משמשים בקיבוץ והכל עשו מהפרי: לפתן, ריבות, לדר, עוגות. אבל הזמנים האלה עברו״. צבי: ״חקלאות זה יפה אבל זה לא משתלם. וזו הסיבה שהקמתי את היקב״.

יקב? צבי: ״אני מייצר יין. הקמתי את יקב שדה בוקר ב-1999, היקב הראשון פה באזור. זה התחיל בכרם שהקמנו כדי למכור את הענבים ליקבים אחרים וניסיתי לשכנע את הקיבוץ להקים יקב משלנו. בהתחלה לא חשבו שזה רעיון טוב, אז החלטנו לצאת לשנת חופש בנאפא בקליפורניה, שזה אזור יין. שם התחלתי לעבוד באחד היקבים ולמדתי וכשחזרנו הקמתי את היקב במקום היחיד שהיה פנוי - במקום שהיה בעבר המקלחת הציבורית של הקיבוץ. היום היין נמכר בקיבוץ בלבד, בפולה קפה שזה בית קפה קטן שהקמתי ליד קבר בן-גוריון. זה לא הכנסה עצומה לקיבוץ אבל כל עוד אני מרוויח יותר משאני מוציא - זה בסדר״. ג׳אנט: ״יש לקיבוץ תוכניות להקים מתחם של חנויות ומסעדה בתחנת הדלק בכניסה לקיבוץ״.