זנים מסחריים שיאריכו את עונת הדובדבן הוצגו בסיור השנתי למגדלי הדובדבן ברמת הגולן
ביוזמת מו"פ צפון, מועצת הצמחים ושירות ההדרכה והמקצוע (שה"מ)
יבולים מסחריים בזני הדובדבן 'סוויט-הארט' ו-'רגינה', צפויים לשפר את היצע ואיכות הזנים האפילים בישראל, ולהאריך את עונת השיווק בעוד כשלוש שבועות (!), הוצגו לראשונה במטעי אלוני הבשן ומרום גולן, במסגרת הסיור השנתי למגדלי הדובדבן שהתקיים ברמת הגולן ביוזמת מו"פ צפון במכון המחקר מיגל, ענף הפירות במועצת הצמחים ושירות ההדרכה והמקצוע (שה"מ) במשרד החקלאות.
זן הדובדבן 'סוויט-הארט' (זן פטנט) שהובא לארץ על ידי מועצת הצמחים, וזן ה-'רגינה' שהובא על ידי משתלת חנני, שניהם אוקלמו כחלק מתכנית האינטרודוקציה של מו"פ צפון, נחשבים לזני דובדבן איכותיים במיוחד בזכות טעמם, מוצקותם, צבעם, רגישות נמוכה להסתדקות ועמידות טובה באחסון.
זן ה-'סוויט הארט', העומד להיקטף בתחילת חודש יולי ולהניב לראשונה יבול מסחרי מאופיין ביבול ממוצע גבוה, כ-1.9 טון לדונם. שטחי גידולו משתרעים כיום על כ-100 דונם מניבים במטעי אלוני הבשן, מרום גולן, אל-רום ועין זיוון. עקב הצלחת היבול ונטיעות צעירות ומתוכננות במטעי צפון הגולן, יורחבו שטחי הגידול המניבים בכ-100 דונם נוספים כבר בשנים הקרובות.
זן ה-'רגינה', המבשיל במקביל לזן הוותיק 'בינג' ונקטף בימים אלה ועד סוף חודש יוני, יניב יבולים מסחריים בזו השנה השנייה, כ-1.5 טון ממוצע לדונם. שטחי הגידול של הדובדבן מזן 'רגינה' משתרעים כיום על כ-35 דונם מניבים במטעי עין זיוון, מרום גולן, אלוני הבשן ויראון, וכ-70 דונם נוספים של נטיעות צעירות ומתוכננות במשקי צפון רמת הגולן.
ד"ר מיכל אקרמן-לברט, חוקרת עצי פרי נשירים במו"פ צפון-מיגל: "עונת הדובדבן המאוחרת, התבססה עד היום בעיקר על הזן האפיל 'בינג' הנקטף עד שלהי חודש יוני ואחראי לכ-30% מהיבול הארצי. כעת, בזכות הצטרפות שני הזנים האיכותיים החדשים לסל הגידולים המסחריים, וההרחבה הצפויה בשטחי הגידול שלהם, יתאפשר בשנים הקרובות לגוון את היצע הדובדבן, לשפר את איכות התוצרת ולהאריך את עונת הגידול והשיווק, מה שייטיב הן עם המגדלים, והן עם הצרכן הישראלי".
במהלך הסיור המקצועי, בהובלת איל יונאי יו"ר שולחן הדובדבן במועצת הצמחים, ד"ר מיכל אקרמן-לברט ממו"פ צפון, שמעון אנטמן ממועצת הצמחים וד"ר ענת זיסוביץ-חריט משה"מ, הציגו מגדלים מאלוני הבשן, מרום גולן, רמת מגשימים ויונתן, שיטות עיצוב חדשות, פרוטוקולים שונים לממשק גידול, ותוצאות ראשוניות של מחקרים בתחום גידול הדובדבן. עוד התארחו המשתתפים בבית האריזה 'פירות גולן' של 'בראשית', בו קיבלו סקירה על טכנולוגיות קירור חדישות לאיסום פרי הדובדבן בין שבוע לחודש (לפי הזן), ועל חידושים במעבדה לביקורת איכות, שיאפשרו התייעלות משמעותית בדיגום הפרי.
מנתוני 'ארגון מגדלי הפירות בישראל', עולה כי יבול הדובדבן הארצי יגיע השנה לכ-4,300 טון, בדומה לממוצע הרב שנתי. שטחי הגידול בישראל משתרעים על כ-5,000 דונם, כאשר למעלה מ-90% מהדובדבנים בארץ גדלים באזור הגליל ובגולן. זני הדובדבן העיקריים הם ה'בינג'-30%, 'רנייר'-20%, 'בורלא'- 15%, 'רויאל דון'- 10%, 'הידל פינדל'- 7%, 'צ'ינוק'- 5%, 'ואן'- 5%, 'סטלה'- 5%, 'סאם'- 3%.
חלקת מחפי במטע מרום גולן
צילום מו''פ צפון