הקשר בין משבר האקלים וחקלאות
זו התוכנית שתציל את ישראל
כיצד יכולה חקלאות ישראלית טכנולוגית לשרוד ואף לשגשג בעולם שבו הטמפרטורות עולות והמשאבים הטבעיים נדלים? בעידן של משבר האקלים, ישראל מתמודדת עם אתגרים משמעותיים אך גם עם הזדמנויות רבות, כשכל פתרון חקלאי חדש שנולד בשדותיה עשוי להכריע את מאזני המזון העולמיים
משבר האקלים, מציב אתגרים משמעותיים בפני הכלכלה העולמית והמקומית והשפעתו על החקלאות היא אחת הבולטות והמדאיגות ביותר. שינויי האקלים משפיעים על מערכות הביקוש וההיצע העולמיות, מערערים את היציבות הכלכלית ומאיימים על ביטחון המזון ברחבי העולם.
יצור מזון בעידן בו משאבים מתכלים או יש צורך בשימוש יתר בתשומות (בשל משבר האקלים) לא רק מייקר את המוצרים החקלאים הוא אף עומד בבסיס ההחלטה של חקלאים לא להמשיך לגדל באזורים גיאוגרפיים רבים.
בישראל, המצב מורכב אף יותר. מעבר לאתגרי האקלים, אירועי ה-7 באוקטובר הובילו להחרפת המשבר החקלאי. הפגיעה בשטחי גידול, עזיבת עובדים זרים, יבול ותוצרת שלא טופלה או נאספה והקשיים הביטחוניים יצרו מציאות מאתגרת במיוחד עבור החקלאים הישראלים. התוצאה היא עלייה במחירי המזון, צמצום בהיקף הגידולים וחשש לפגיעה בביטחון המזון הלאומי.
למרות האתגרים, ישראל ממשיכה להוביל בחדשנות חקלאית. חברות ישראליות מפתחות פתרונות מתקדמים בתחום החקלאות המדייקת, כגון שימוש ברחפנים לניטור שדות וגידולים.
חברת SeeTree, למשל משתמשת בבינה מלאכותית לניתוח נתונים על שטחי יבול, מה שמאפשר לחקלאים לזהות בעיות ולטפל בהן ביעילות. מספר חברות בתחום החקלאות האנכית, מציעות פתרונות לגידול ירקות בתנאים מבוקרים, ללא תלות באקלים או בשטח חקלאי מסורתי.
כיום, פועלות בישראל מספר חברות המפתחות פתרונות ביולוגיים להארכת חיי המדף של תוצרת חקלאית ולהגדלת התפוקה, תורמות להפחתת בזבוז מזון ולשיפור היעילות החקלאית. חדשנות זו בתחום האגרוטק מציבה את ישראל בחזית ההתמודדות עם אתגרי החקלאות בעידן של שינויי אקלים והרחבת התמיכה בהם תאפשר ביטחון תזונתי לאומי טוב יותר.
קרן ,BARD הקרן הדו-לאומית ישראל ארה"ב למחקר ופיתוח חקלאי, תומכת ברעיונות מדעיים כמענה להתחממות הגלובלית. בפטנט עולמי חדש, פרי מחקר משותף של האוניברסיטה העברית ואוניברסיטת צפון קרולינה, נמצאה יכולת גנטית של עגבניות להניב בטמפרטורות גבוהות.