הפתרון המסוכן של הממשלה: לשפוך את התינוק עם החלב

הרפתנים בישראל עושים לילות כימים כדי לספק חלב ומוצריו לכל בית בישראל, אבל מדיניות הממשלה גורמת לעליית מחירים, והפתרונות שלה לבעיה שיצרה רק יחמירו את המצב

כולנו הרגשנו את זה: מגיעים לסופר ומדף החלב ריק. המחשבה הראשונית: 'בטח יש מחסור בחלב'. אבל האמת היא שברפתות ישראל בכלל לא חסר חלב. הבעיה מצויה במסדרונות הממשלה ובמחלבות.

הגיע הזמן להפריך את המיתוס: לא חסר חלב בישראל. הרפתנים שלנו, אותם חקלאים שעובדים מסביב לשעון בעוטף, בצפון ובכל הארץ, מייצרים השנה 106% מהכמות המתוכננת, כדי להבטיח שלכל בית בישראל יהיה חלב טרי. בתקופות הקשות ביותר הם הוכיחו את מחויבותם לביטחון התזונתי של כולנו, וכך גם בשנתיים האחרונות.

הבעיה האמיתית אינה מחסור, אלא כדאיות. שוק החלב בישראל הוא שוק מתוכנן והממשלה קובעת מחיר מקסימום (מחיר פיקוח) למוצרי יסוד, ובראשם חלב לשתייה 3% ו-1% שומן. לא מפתיע שחלב 3% בקרטון הוא המוצר הנמכר ביותר ברשתות השיווק בישראל. שלוש מחלבות ענק שולטות בשוק העיבוד: תנובה, שטראוס וטרה. עלויות הייצור של המחלבות כוללות חשמל, אריזה, עובדים ושינוע. כאשר העלויות עולות אך מחיר המכירה של חלב 3% בקרטון נשאר קבוע, תחת פיקוח, יורדת הרווחיות של ייצור המוצר הבסיסי ביותר.

במצב כזה, המחלבות הגדולות עושות החלטה עסקית רציונלית. הן מפנות את החלב הגולמי האיכותי שהן מקבלות מהרפתנים לייצור מוצרים רווחיים יותר שאינם בפיקוח: משקאות חלב בטעמים, חלב מועשר בוויטמינים, יוגורטים מיוחדים, מעדנים וגבינות פרמיום. התוצאה: החלב הגולמי קיים בשפע, אך אינו מגיע לקרטונים. זהו מחסור מלאכותי, שנובע מכשל במנגנון הפיקוח, לא מכשל בייצור החקלאי.

צוואר הבקבוק של החגים: למה המחסור מחריף דווקא עכשיו?

אם בעיית הרווחיות קיימת כל השנה, מדוע אנחנו מרגישים את המחסור בצורה החריפה ביותר דווקא סביב חגי תשרי? התשובה טמונה בלוח השנה ובצוואר בקבוק לוגיסטי. חלב הוא מוצר טרי שדורש עיבוד יומיומי. הפרות נחלבות כל יום, כולל שבתות וחגים והחלב זורם, אבל המחלבות מושבתות לחלוטין בימי שבת וחג כדי לשמור על תעודות הכשרות שלהן. בתקופת חגי תשרי, יש רצף של ימי חג ושבתות שנופלים לעיתים קרובות באמצע השבוע, ויוצרים "חורים" של ימים שלמים בייצור. השנה, לדוגמה, רק בשבועיים האחרונים של ספטמבר צפויה השבתה של תשעה ימים.

במצב כזה נוצר פקק אדיר: החלב הגולמי ממשיך לזרום מהרפתות, אך שערי המחלבות נעולים. אין יכולת לעבד, לפסטר ולארוז את החלב ולהוציא אותו לרשתות השיווק. לכן גם אם יש חלב גולמי בשפע, הוא אינו יכול להגיע למדפים. המחסור שכולנו רואים בסופר אינו תוצאה של רפתות ריקות, אלא של קווי ייצור מושבתים במחלבות. זו בעיה לוגיסטית ורגולטורית לחלוטין, שאינה קשורה כלל לרפתנים.