"העצים נופלים": חדקונית הדקל מאיימת על ענף התמרים בבקעה ובערבה

המזיק הפולש מכלה מטעים בבקעת הירדן ובערבה, וגורם לנזקים כלכליים כבדים. חקלאים אומרים: "זה כמו סכין בלב", ודורשים התערבות ממשלתית דחופה למיגור התופעה

חיפושית חדקונית הדקל היא מין פולש מוכר ואגרסיבי בישראל. מדובר בחיפושית שניזונה מעצי דקל, והיא אוכלת את החלק הפנימי של העץ ומותירה רק קליפה ריקה. רשויות מקומיות בישראל ניסו להילחם בה ולהדביר אותה, אך ההצלחה הייתה מועטה. בשנים האחרונות חדקונית הדקל התפשטה גם לאזור בקעת הירדן והערבה, שם היא מאיימת על עצי הדקל. במשרד החקלאות הקימו ועדה שתבחן את דרכי הטיפול במין הפולש.

אם החדקונית תמשיך להתפשט, היא עלולה לגרום לנזקים כלכליים קשים לענף התמרים. לפי הערכת מועצת הצמחים ערך ייצור התמרים בישראל הוא כמיליארד שקלים, כאשר 75% מיועדים לייצוא. בישראל היקף השטח הנטוע עומד על כ-60 אלף דונם. מהרגע ששותלים עץ תמר ועד שהוא מניב פירות עוברות כשבע שנים. רק לאחר 12 שנים עץ תמר מגיע לתנובה מלאה.

"המלחמה פה היא מלחמת קיום", אומר שי שטרן משולחן התמר במועצת הצמחים. "החדקונית לא לוקחת שבויים. היא פשוט מפילה את העץ. היא אוכלת מבפנים את העץ שגידלת ועמלת עליו".

בבקעת הירדן המצב חמור במיוחד. ליאורה חסון (65), חקלאית ממושב נעמה, מגדלת תמר מג'הול כבר 17 שנה. "ישנו מזיק שאין שום דרך לטפל בו", היא אמרה בכאב. "המזיק אוכל את פנים העץ. חיצונית לא רואים דבר. לעיתים רואים נסורת שיוצאת או ריח לא טוב. אנחנו בבעיה קשה. אני מגיעה למטע ויוצא לי לבכות פעם בשבוע שעץ מניב עם 20 אשכולות פשוט נופל".

חסון הוסיפה כי אין מה לעשות כשחדקונית הדקל נכנסת לעץ. "הבעיה היא לגלות את החיפושית, שדוגרת בתוך העץ, שבנוי ממיליון מובילי מים בפנים העץ. ואז את מכניסה פנימה את היד וכל העץ נסורת", היא אמרה. חסון, חקלאית מזה 42 שנה, חוששת לעתיד גידולי התמרים באזור. "השאלה היא עד כמה במשרד החקלאות מוכנים להירתם למצב. בסוף זה יגמור את הענף".

בבקעת הירדן הקירבה לאזורים שבשליטת הרשות הפלסטינית היא בעיה נוספת. כ-28 אלף דונם תמרים מגודלים בשטחים. הפלסטינים צפויים לייצר העונה כ-14 אלף טונות תמר מג'הול, אבל שם אין פרוטוקול טיפול יעיל. "ברור לנו שצריך שיתוף פעולה גם עם הפלסטינים", אומרת ציפי פרידקין, מנהלת אגף תוצרת הארץ, בחטיבה למחקר, כלכלה ואסטרטגיה במשרד החקלאות. "אי אפשר להתעלם מהמורכבות הזו. ברור שאם עושים מאמצי הדברה בישראל ומעבר לכביש לא עושים כלום - לא עשינו דבר".