הסכם סחר חדש בחקלאות בין ישראל לארה"ב מתמקד בהפחתת מכסים והסרת חסמי סחר

משרד הכלכלה טוענים שההסכם נועד להבטיח שמירה על הייצור המקומי

בנוסף, הדבר ימנע, על פי המשרד, "צורך ביוזמות נקודתיות שעלולות לערער את שוק החלב ולגרום להשלכות חמורות בהרבה" | יו״ר נשיאות המגזר העסקי והתאחדות האיכרים בישראל, דובי אמיתי ל'דבר': "ההחלטה הזו לא רואה את החקלאים"

שר הכלכלה והתעשייה, ניר ברקת, חתם אתמול (שלישי) עם עמיתו האמריקני, נציב הסחר של ארה"ב, ג'יימסון גריר, על הסכם הסחר החדש בחקלאות.

הסכם ATAP)  Agreement on Trade in Agricultural Products) ייכנס לתוקף ב־1 בינואר 2026. הסכם הסחר של מוצרי חקלאות הוא צעד ראשון לקראת חתימת הסכם סחר כולל מול ארצות הברית, שבמסגרתו יופחתו מכסים, יוסרו חסמי סחר ויורחבו שיתופי פעולה בענפים שונים. במשרד הכלכלה צופים שהמהלך יגביר את המסחר בין המדינות.

במסגרת ההסכם, ישראל תפטור 52 פריטים ממכס ב-27 קטגוריות. סך הכול כלולים בהסכם כ-300 מוצרים, שעל חלקם יבוטל המכס באופן מידי ועל חלקם באופן הדרגתי לאורך העשור הקרוב, עד למעבר מלא ליבוא פטור ממכס מארה"ב ב-1 בינואר 2036.

ברשימת הפריטים שכלולים בהסכם: בשר בקר, עוף וכבש, גבינות, אבקת חלב, ביצים טריות, דבש, אגוזים, ירקות ופירות טריים, קפואים ומשומרים, שמנים, מיצים, רסק עגבניות, קטשופ, מיץ ענבים ויין ותירוש. על מוצרים בענפים רגישים, כמו ביצים, עוף וגבינות, שמיובאים לארץ בכפוף למכסות, המכס יירד בהדרגה באמצעות הגדלה של המכסה הפטורה ממכס מדי שנה, עד לביטול המכס כולו בעוד עשור.

ההסכם כולל גם אפיק לגיוון מקורות יבוא חיטה לישראל, כחלופה חלקית למקורות המרכזיים, רוסיה ואוקראינה. על מנת לגשר על עלויות הייבוא מארה"ב לעומת הייבוא דרך הים השחור, התחייבה הממשלה להעניק תמיכת גישור ליבואנים בשנים הקרובות.