הזהב הירוק
ארגון מגדלי הפירות: שיא של כל הזמנים ביבול האבוקדו שיעמוד השנה על כ- 210,000 טון !
עלייה של כ- 100% ביחס ליבול שנתי ממוצע ! הודות להרחבת שטחי הגידול בשנים האחרונות בעשרות אלפי דונם
"בניגוד לרפורמה המוצעת בחקלאות, שמטרתה להפקיר את החקלאים והחקלאות בארץ, לייבוא פירות וירקות מחו"ל- מהווה ענף האבוקדו הוכחה מוחשית וחזקה לערך החקלאות המתקדמת והחדשנית בישראל"
ירון בלחסן, מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות בישראל מדווח כי, השנה ירשם שיא של כל הזמנים ביבול האבוקדו בארץ שיעמוד על כ- 210 אלף טון (!) כאשר עד כה יבול האבוקדו הממוצע בשנה עמד על כ- 120 אלף טון, מדובר בעלייה של כמעט 100%! בלחסן מסביר כי העלייה הדרמטית בכמות היבול, נובעת הודות לגידול משמעותי שחל בשנים האחרונות בהיקף שטחי מטעי האבוקדו בארץ, כשבכל שנה מתווספים אלפי דונמים, ובכך שאירועי קיצון במזג האוויר שהופיעו לאורך השנה, לא פגעו, לשמחת החקלאים, במטעי האבוקדו, בשונה משנה שעברה, בה ניזוקו כ- 20 אלף טון מהיבול.
"ענף האבוקדו בארץ רושם שיא משמעותי של כל הזמנים מאז נטיעת מטעי האבוקדו הראשונים בארץ לפני כשמונים שנה. נתון מדהים זה הינו משמח מאוד ואף מרגש בעיקר בימים אלה, בהם החקלאים מתמודדים עם איום הרפורמה בחקלאות המציעה להפקיר את החקלאים והחקלאות בארץ לידי יבוא פירות וירקות מחו"ל, ענף האבוקדו מהווה הוכחה מוחשית וחזקה לערך החקלאות המתקדמת בישראל והצלחתו" אומר בלחסן ומוסיף כי, בזכות תכונותיו הבריאותיות, נמצא האבוקדו בקטגורית ה'סופר פוד', והביקוש לצריכתו עולה ועולה בעולם כולו. עובדה המעודדת חקלאים רבים לגדל אבוקדו. רק בשנתיים האחרונות נטעו עוד כ- 20,000 דונם מטעי אבוקדו, עיקרם באזור הנגב המערבי ובעוטף עזה, וכיום היקף מטעי האבוקדו עומד על כ- 140,000 דונם. כמו כן נחשב האבוקדו לפרי הייצוא המוביל בישראל. השנה יתקיים ייצוא של כ-50% מתוך יבול האבוקדו השנתי, בעיקר למערב ומזרח אירופה, וכן ליפן, אתה נחתם לפני כשנה הסכם ראשון לייצוא אבוקדו מזן האס - הפופולארי ביותר בעולם, כאשר שאר היבול (50%) מיועד לשוק המקומי. בנוסף, בימים אלה מתנהלים מגעים ראשונים, לפתיחת ייצוא האבוקדו הישראלי לאיחוד האמירויות והודו.
ראובן דור, מנהל יחסי החוץ ומחקרים סובטרופיים במו"פ צפון במכון המחקר מיגל של החברה לפיתוח הגליל, ויו"ר שולחן מגדלי האבוקדו במועצת הצמחים אומר: "ענף האבוקדו נחשב לאיתן, בעל תמורות גבוהות לאבוקדו בשוק המקומי ובשווקים בחו"ל, שוק גידול האבוקדו העולמי הוערך בשנת 2018 ב-13.64 מיליארד דולר, ובשנת 2026 צפוי שווי השוק לצמוח ולעמוד על כ- 21.56 מיליארד דולר, מגמה זו צפויה להימשך גם בעתיד, מאחר וכיום בענף האבוקדו ההיצע עולה על הביקוש. בישראל הענף מצליח לשמור על התייעלות עקבית, בהתאם לשטחי גידול נרחבים מהרגיל, לצד איום משבר האקלים, זאת הודות לשילוב מחקר מתקדם תוך שיתוף פעולה של מכון מחקר וולקני ומו"פ צפון, במכון המחקר מיגל של החברה לפיתוח הגליל, המאפשר שיפור היבולים, התמודדות יעילה עם שינויי האקלים, השקיה, דישון, שיפור האבקה, פתרונות לאיכויות המים, והתגברות על הסירוגיות הרבה המאפיינת את זן האבוקדו 'האס', לצד פיתוח והשבחת זנים חדשים ועמידים, דוגמת הצלחת מחקר חדש שהתקיים ב'מרכז לחדשנות
בפוסטהארבסט' ( PostHarvest) במכון המחקר מיגל, כחלק מפרויקט 'אבוקדו כל השנה', הנתמך על ידי קרן המדען הראשי, למו"פים חקלאיים, במשרד החקלאות במסגרתו הצליחו החוקרים לאסם אבוקדו למשך שנה שלמה המיועד לשיווק. תוצאות מחקר זה אף יסייעו בהוזלת מחיר האבוקדו לצרכן ונגישות לפרי הישראלי".
עוד מציין דור כי, זה עתה הסתיים קטיף זן גליל והזן דיי והחל קטיף זן אטינגר וזן האס, הנחשבים למבוקשים ביותר בקרב הצרכן הישראלי, זן האס צבעו שחור-סגול, קליפתו מחוספסת וטעמו אגוזי וארומתי, זן האטינגר- הינו פרי גדול וירוק הידוע בצורתו האגסית ומרקמו חלק. בחודשים נובמבר- דצמבר ימשך קטיף האטינגר והאס, אליו יצטרפו זני פינקרטון, פוארטה, ודמוי האס. בחודשים ינואר-אפריל נמשך קטיף האס, פינקרטון ודמוי האס, ובחודשים מאי- יוני ייקטף זן ריד, האחרון בעונה. "ישראלי צורך בממוצע בין 8-9 קילו אבוקדו בשנה, כאשר שיא צריכת האבוקדו הינה בחודשים דצמבר, ינואר ופברואר. קטיף האבוקדו מתקיים כמעט לאורך כל השנה, עם פריסת זנים רחבה במיוחד, כאשר מתוך כ- 140,000 דונם אבוקדו, 70,000 דונם ממוקמים בגרנות, מטה אשר, משגב וזבולון, כ- 44,000 דונם בעמקים הצפוניים, מטה יואב, עוטף עזה ואשקלון, ו- 26,000 דונם באזור ברחובות, השפלה ובחוף הכרמל" אומר דור.
על פי נתוני מועצת הצמחים- בחודשי שיא עונת האבוקדו (אוקטובר-דצמבר לערך) נמכר קילו אבוקדו לצרכן בישראל במחיר ממוצע של בין 6-9 שקלים בלבד, כאשר המחיר לחקלאי עבור קילו אבוקדו בעונה זו הינו בין 2-3 שקלים בלבד. המחירים משתנים בכל חודש בהתאם לסוג הזן וכמות ההיצע לאורך השנה כולה.
האבוקדו הינו פרי ולא ירק כפי שרבים חושבים, פרי מרקמי בעל ארומה מיוחדת, הטוב לאכילה כשמשקלו כבד יחסית לגודלו והוא ללא חבלות ורך למגע. אבוקדו במצב קשה יש להשאיר כמה ימים מחוץ למקרר, ניתן לרכך אותו ביתר מהירות על ידי עטיפתו בנייר עיתון. הערך התזונתי של האבוקדו גבוה במיוחד - אבוקדו ממוצע שוקל כ-180 גרם ומכיל כ-300 קלוריות, 30 גרם שומן, 4 גרם חלבון ו-12 גרם פחמימות, 1,100 מיליגרם אשלגן, 1,060 יחידות של ויטמין A וכ- 30 מ"ג ויטמין B. האבוקדו עשיר בחומצות שומן חד בלתי רוויות שידועות כמפחיתות הסיכון ללקות במחלות לב ומחלות בכלי הדם. השומן החד הבלתי רווי תורם גם לאיזון רמת הסוכר בגוף ולכן מומלץ מאד לחולי סוכרת. הוא עשיר בוויטמינים B1 ו-2B ,ויטמינים A,C, אשלגן וחומצה פולית.
ירון בלחסן מנכל ארגון מגדלי הפירות בישראל.
צילום- ארגון מגדלי הפירות בישראל