דו"ח OECD: התמיכה הממשלתית במשק חקלאי בישראל היא כמחצית מהממוצע
הדו"ח, שעוסק בניטור והערכה של המדיניות החקלאית במדינות הארגון, מגבה את הרחבת ההשקעה בחדשנות ובמחקר חקלאי, וממליץ להגדיל את ההשקעה | הדו"ח מציין לטובה את תמיכת משרד החקלאות בחקלאים אחרי 7 באוקטובר
דו"ח חדש של ארגון OECD מגבה את המדיניות של משרד החקלאות וביטחון המזון להרחבת ההשקעה בחדשנות ובמחקר חקלאי במטרה להגביר את היעילות והפריון החקלאי בישראל. עם זאת, ההשקעה הציבורית בתשתיות מים לחקלאות והתמיכה הציבורית בייצור החקלאי נותרו נמוכים לעומת הממוצע, וסך התמיכות הכולל בשנים 2021-23 הסתכם ב-0.3% מהתוצר המקומי הגולמי (תמ"ג), כמחצית מהתמיכה הממוצעת במדינות OECD.
הדו"ח, שפרסם הארגון בתחילת השבוע, עוסק בניטור והערכה של המדיניות החקלאית במדינות החברות בו לשנת 2024. הדו"ח סוקר את מצב החקלאות במדינות המפותחות על בסיס המלצות מקצועיות והחלטות של מוסדות הארגון למדיניות חקלאית יעילה, חדשנית ובת קיימא.
הדו"ח ממליץ, בין השאר, להגדיל את ההשקעה במחקר חקלאי ובמערכות חדשניות לשיפור הפריון והביצועים הסביבתיים של המגזר החקלאי, ולעגן מדיניות ממשלתית בת-קיימא להגברת הפריון, בדגש על הטווח הארוך.
המלצות נוספות נוגעות להמשך התאמת החקלאות לשינויי האקלים באמצעות חדשנות, מחקר והפצת ידע. בכלל זה מונה הדו"ח תוכניות לתמיכה בשינויים טכניים, פעילויות הדרכה, כולל פיתוח של ערכת כלים ל'חקלאות חכמה' עבור היצרנים. כותבי הדו"ח מדגישים שיש לוודא שמאמצים אלה ייעשו בתיאום עם החקלאים ויסייעו להקל על ההתאמות הנדרשות לתנאי אקלים הפכפכים יותר.
בתוך שני עשורים: ירידה משמעותית בתמיכה הממשלתית במגזר החקלאי
על פי הדו"ח, בשנים 2021–2023 תמכו המדינות החברות ב-OECD במגזר החקלאי בסכום כולל של 842 מיליארד דולר לשנה. התמיכה הממשלתית הממוצעת במשק חקלאי בישראל בשנים 2021–2023 הייתה נמוכה כמעט במחצית מהממוצע ב-OECD והסתכמה ב-12.3% בממוצע מהכנסות המשק החקלאי. מדובר בירידה משמעותית מרמת התמיכה הממשלתית בשנים 2000–2002, שעמדה על 19% מהכנסות המשק החקלאי בממוצע.