דו"חות מהדרין חושפים עד כמה פגעה המלחמה בחקלאות הישראלית

החברה שמגדלת פירות הדר, אבוקדו ותמרים בעוטף עזה ובצפון היא דוגמה מייצגת לקשיים של חקלאים רבים:

מטעים עלו באש, ה גישה לאחרים הוגבלה, כוח האדם נעלם בן לילה והפירות לא נקטפו. התוצאה: צניחה בהכנסות ומעבר להפסד

המלחמה שפרצה ב־7 באוקטובר טלטלה עמוקות את המשק הישראלי, אולם לא כל הענפים של המשק הושפעו באותו האופן ובאותה המידה. חברות ישראליות שממוקדות ביצוא שירותים כמו סייבר, תוכנה או תרופות נפגעו פחות, והבנקים ממשיכים להציג רווחי עתק חרף תנאי המאקרו הקשים. לעומת זאת, ענף החקלאות, שקשור בעבותות לישראל ולאדמתה, ספג פגיעה אנושה. רוב העסקים החקלאיים בארץ הם עסקים פרטיים, ולכן אין לציבור גישה ישירה לתוצאות העסקיות שלהם, ובהתאם, עומק הפגיעה בהם אינו נחלת הכלל. משום כך הדו"חות של חברת מהדרין, שנמצאת בשליטת קבוצת דלק (54.8%) ושנסחרת בבורסת תל אביב לפי שווי של כ־475 מיליון שקל, מספקים המחשה לסערה שפקדה את הענף עם פרוץ המלחמה.

המספרים היבשים מספקים את השורה התחתונה העסקית של הסיפור: ההכנסות ברבעון השני צנחו ב־18.9% והסתכמו ב־212.2 מיליון שקל, ובסיכום המחצית הראשונה הירידה היתה מעט חריפה יותר, 19.9%, וההכנסות הסתכמו ב־566.8 מיליון שקל. ההפסד הגולמי ברבעון העמיק מרמה של 23 מיליון שקל לרמה של 31.9 מיליון שקל, ובמחצית נרשם מעבר מרווח גולמי של 18.2 מיליון שקל להפסד של 10.2 מיליון שקל. ההפסד התפעולי ברבעון עמד על 47.5 מיליון שקל, גבוה משמעותית מהפסד תפעולי של 30 מיליון שקל ברבעון השני של 2023.

בסיכום המחצית הראשונה של השנה נרשם הפסד תפעולי של 37.5 מיליון שקל, בעוד במחצית הראשונה של 2023 נרשם רווח תפעולי בסכום דומה. גם הוצאות המימון גדלו, וכך את הרבעון השני חתמה מהדרין עם הפסד המיוחס לבעלי המניות של 55.5 מיליון שקל, עמוק יותר מהפסד של 32.8 מיליון שקל בתקופה המקבילה. בסיכום המחצית נרשם הפסד של 46.7 מיליון שקל, בעוד במחצית הראשונה של 2023 החברה הציגה רווח נקי של 24.3 מיליון שקל.

כשהמטע הפך לשטח מלחמה

הסיבה המרכזית לכל זה היא המלחמה והשפעותיה, ואותן מפרטת מהדרין בהרחבה. מהדרין היא חברה שפועלת בארבעה מגזרים, שקשורים זה לזה – חקלאות (גידולים במטעים ופרדסים, בעיקר פירות הדר, אבוקדו ותמרים), קירור (בתי קירור שמיועדים לתוצרת החקלאית), מים (שמשמשים להשקיה) ונכס אחד מניב. לפי מהדרין, המלחמה פגעה בקטיף שמבצעת החברה והפכה אותו ליקר יותר. את הקטיף של התוצרת החקלאית מבצעת מהדרין בעיקר באמצעות עובדים זרים ותושבי השטחים. החברה מעסיקה 300 עובדים באופן קבוע בבתי האריזה שלה, ובעונת הקטיף מעסיקה עוד 800—1,200 עובדים באופן עונתי.