בצל המחסור: המדינה מסדירה מגורי עובדים זרים בחקלאות

ועדת המשנה המליצה לאשר תיקון לתמ"א 35 שיאפשר הסדרה תכנונית של מגורי עובדים זרים בחקלאות. המהלך נועד לתת מענה למחסור בכוח אדם מאז הפסקת העסקת הפלסטינים, תוך שמירה על איזונים סביבתיים

על רקע מצוקת החקלאים, ועדת המשנה של המועצה הארצית לתכנון ובנייה המליצה לאשר שינוי בוכנית המתאר הארצית המשולבת (תמ"א 35), אשר אמור לאפשר הסדרה תכנונית של מגורים זמניים לעובדים זרים בענף החקלאות.

במנהל התכנון הסבירו כי המהלך נועד לתת מענה למצוקה הולכת וגוברת בענף החקלאות, בין היתר בעקבות החלטת הממשלה להפסיק את העסקתם של פועלים פלסטינים מאז אירועי השבעה באוקטובר 2023 – מהלך שהוביל לגידול משמעותי במספר העובדים הזרים בענף ולצור בהסדרה תכנונית של מגוריהם

השינוי בתמ"א 35 מציע סל פתרונות להסדרת מגורי העובדים, באמצעות תוכניות מפורטות שיוכלו להיות מיושמים בתחומי יישובים, ובמקרים חריגים ולאחר בחינת מכלול השיקולים התכנוניים, הסביבתיים והחקלאיים – גם במיקומים נבחרים במרחב החקלאי, תוך שמירה על שטחים פתוחים, ערכי טבע ורציפות חקלאית.

 

בהתאם לפתרונות התכנון המוצעים, ינתן דגש על מיקום המגורים בקרבה למערכות תשתית ולשירותים, במטרה לאפשר תנאי מחיה הולמים, נגישות, חיבור לתשתיות חיוניות ומתן מענה תפעולי יעיל למשקים החקלאיים.

המהלך מבקש ליצור מסגרת תכנונית סדורה ואחידה, שאמורה לאפשר מתן פתרונות ראויים למגורים עובדים, לצד שמירה על האיזונים הנדרשים בין צורכי החקלאות, פיתוח ההתיישבות וההגנה על השטחים הפתוחים והמסדורות האקולוגיים.