ארגון מגדלי הפירות: יבול הדובדבן פחת השנה וצפוי להגיע ל-3,500 טון, אך הפרי טעים ויפה
קטיף הדובדבן החל עם שני זנים מוקדמים הבורלא והרויאל דון, שהקדימו בהבשלה בשבוע ובשוק כבר ניתן לרכוש את הדובדבנים. השנה צפוי פחות פרי משנה שעברה.
ירון בלחסן, מנכ"ל מגדלי הפירות בישראל אומר, כי כמויות הפרי במטעי הנשירים, יפות ואיכותיות, זאת לאחר חורף גשום במיוחד ומנות קור, למעט יבול הדובדבן שפחת השנה עקב גשם וברד שהזיקו לפריחה, אך איכות הפירות גבוהה מאוד "דובדבן הוא פרי מאחד הפירות האהובים ביותר על הציבור הישראלי. העונה היבול קטן ביחס לשנה שעברה ויעמוד על כ- 3,500 טון בלבד, 500 טון פחות מאשתקד, אך הפרי מובחר, יפה וטעים" אומר בלחסן ומוסיף: "התברכנו בארץ ישראל בפירות וירקות טובים ובריאים. בכל שנה נוספים זנים חדשים של פירות נשירים לסל הפירות עקב עבודת מחקר ופיתוח בכדי להתחרות עם פירות ייבוא. אני קורא לצרכנים הישראלים לרכוש רק פירות תוצרת ישראל, שגדלים על פי פרוטוקול פיקוח מסודר ולתמוך בייצור מזון עצמי כאן במולדת".
למעלה מ- 90% מהדובדבנים בארץ גדלים באזור הגליל ובגולן והשאר בהרי יהודה. ההיקף הכספי של ענף הדובדבן בישראל מגיע קרוב ל- 100 מיליון שקלים בשנה.
עונת קטיף הדובדבן החלה מעט מאוחר מהרגיל, עקב החורף המבורך, בהרי ירושלים, הרי נפתלי, מרום הגליל ובמרכז הגולן, עם זן הבורלא המקדים והזן רויאל דון המתוק. עונת קטיף הדובדבן תסתיים בסוף חודש יוני.
פילוח שוק הדובדבן בזנים בישראל:
- בורלא- 15%,
- רויאל דון- 10%
- צ'ינוק- 5%,
- רנייר- 20%,
- בינג- 30%,
- ואן- 5%,
- סטלה- 5%,
- הידל פינדל- 7%,
- סאם- 3%,
- אחרים- 5%.
הענף מתאפיין במגוון זנים רחב מאד וגדל בכ- 40 יישובים בארץ. הדובדבן, עץ ממשפחת הנשירים, הזקוק לאקלים קר ולפחות ל- 1,000 שעות של מנות קור בכדי להתפתח. פריחת הדובדבן מושפעת מהאבקה של דבורי הדבש, בלעדיה לא תתקיים הפרייה ולא יהיה פרי.
לפרי הדובדבן ערכים תזונתיים רבים: תועלת לראייה, לכולסטרול הטוב, מטיב ומווסת את מערכת העיכול, עוזר מאד במקרה של הרדמות ידיים ורגליים ובעל ערך קלורי נמוך.
על פי נתוני מועצת הצמחים וארגון מגדלי הפירות בישראל, יבול פירות הקיץ יעמוד על כ- 25,000 טון אגס, 115,000 טון תפוח, 100,000 טון אפרסק ונקטרינה, 6,000 טון משמש ו- 25,000 טון שזיף.
מימין- לואיס עלם חקלאי מג'יש עם ירון בלחסן מנכל ארגון מגדלי הפירות בישראל